Van, aki mindig más marad

Vágólapra másolva!
 Az 1990-es évek elején a korai fejlesztés még nem volt nevesítve, mint állami feladat, ezért folyamatos szakmai-politikai harcot kellett, és kell vívnunk, törvényeket módosítanunk a szociális, egészségügyi és oktatási szférában - mesélte immár 16 éve küzdelmekkel teli pályafutásáról Czeizel Barbara. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője és gyógypedagógusa március 14-én volt a Babázó chat-vendége.
Vágólapra másolva!

- Szép tavaszi délutánt kívánok mindenkinek!

Üdvözlöm! Ön milyen betegekkel találkozott eddigi pályafutása során? [nílusgyöngye]

- Az általunk ellátott gyermekek igazából nem betegek, hisz a betegség, egy jó esetben átmeneti állapot, amelyből megfelelő segítséggel ki lehet gyógyulni. Mi, ezzel szemben eltérő fejlődésű, különböző fogyatékkal élő gyermekekkel is foglalkozunk. Ezen gyerekek egy része csak "rizikó" baba volt, értsd: elhúzódó szülés, koraszülés folytán maradt le a fejlődésben, de megfelelő korai segítséggel néhány éves korukra teljesen egészséges gyerekekké válnak.
Vannak azonban olyan organikus állapotok, amelyeknél a gyermekek fejlődését ugyan tudjuk segíteni, egyénre szabott fejlesztő, terápiás módszerekkel, de ők mindig "másak" maradnak. Nagyon sokféle problémával fordulnak hozzánk a szülők, eltérő fejlődésű kisbabájukkal.

Pontosan, mit jelent a korai fejlesztés? [qw47856]

- A korai fejlesztés lényege, hogy a csecsemők, kisbabák vagy gyermekek minél hamarabb kapjanak állapotuknak megfelelő segítséget. Elsősorban azon múlik, hogy ki, mikor ismeri fel, hogy a kisgyerek eltérő módon fejlődik, és utána kap-e a család megfelelő információt arra vonatkozólag, hogy mi is a probléma, mit kell tenni, hogyan tud segíteni a gyerekén, illetve, milyen szakembereket, intézményeket tud felkeresni. Tehát, akár a születéstől kezdődően az iskolás korig is eltarthat a korai fejlesztés.

A terhes nők megérzik, ha a babával valami baj van? [Beus1993]

- Ez összetett kérdés. Egyrészt a magzati diagnosztika finomulása miatt a kismamák sokkal több információt, sokszor aggodalomra okot adó információt kapnak, ami már önmagában stresszhelyzetet okozhat, és ez természetesen kihat a mama lelkiállapotára.
Vannak könnyebb és nehezebb terhességek, s mivel a kismamák már rengeteg szakirodalmat olvashatnak, ok nélkül is sokszor aggódni kezdenek. De vannak valós helyzetek, amikor az édesanya, akár saját egészségi állapota, életmódja miatt, okkal aggódhat.

Mik lehetnek a szülés utáni első jelek, ha valami nincs rendben a babámmal? [kvazimodo]

- Kb. 2-3 hónapos kortól lehet észrevenni azokat a jeleket, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek. Ilyen lehet a lazább vagy feszesebb izomzat, a vizuális figyelem hiánya, azaz, ha a baba 2-3 hónapos korában sem fixál, s követ arcot, tárgyakat, ha nem jelez különböző hangingerekre, akár testének összerándulásával, akár odafordulással. De előfordulhat olyan eset is, hogy etetési nehézségek támadnak, vagy nagyon nyugtalan, sírós a baba.

Milyen típusú elmaradásokkal, rendellenességekkel lehet önökhöz fordulni? [nagyi81]

- Mozgásproblémával, értelmi fejlődés elmaradásával, hallás és látás problémával, megkésett beszédfejlődéssel, viselkedészavarral, étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondokkal, de valójában minden esetben, amikor a szülő úgy érzi, hogy valami nincs rendben a kisgyermeke fejlődésével.

Úgy tűnik, hogy többféle szakember is dolgozik önöknél. Szóval, nem csak gyógypedagógusok? [special_teacher]

- Valóban, gyermekorvosok, gyermekpszichiáterek, gyermekneurológusok, mozgásterapeuták, gyógytornászok, pszichológusok, zeneterapeuták, óvodapedagógusok is dolgoznak nálunk.

Honnan lehet tájékozódni az ügyben, hogy hová, melyik intézményhez érdemes fordulni a "beteg" babával. [czicza3]

- Sajnos, erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni, ugyanis sem a védőnők, sem az orvosok, az estek nagy részében nincsenek tisztában azzal, hogy milyen, valóban jó szakmai színvonalú ellátóhelyek léteznek. Ezen a jövőben változtatni kellene, jelenleg többnyire esetleges, hogy a családok mikor, hová jutnak el.

A szülő is tud segíteni otthon, vagy feltétlenül szakemberre van szükség? [czicza3]

- A szülő minden esetben az elsődleges a gyermek fejlődése, élete szempontjából. Ha diagnosztizáltan van jelentősebb elmaradás, eltérés a kisgyermek fejlődésében, akkor megint csak az egyedi szempontokat, a gyermek állapotát, a szülők igényeit figyelembe véve javaslunk rendszeres szakember általi fejlesztést, amely minden esetben tanácsadással egészül ki. Vannak olyan esetek, amikor csak ritkább konzultációs, tanácsadási helyzetben találkozunk a gyermekkel és szüleivel, így követve nyomon a fejlődését.

Lehet, hogy egy baba nem akar fejlődni? Vagy nem tud? [Beus1993]

- Olyan nincs, hogy egy baba nem akar fejlődni. A nem tudás, az már egy másik probléma. A normál fejlődésnek van egy spektruma, amelybe beleférhet lassabb vagy eltérőbb fejlődésmenet, de ha ez a fejlődés valóban "nagyon más", akkor annak biztos organikus oka van, amit ki kell vizsgálni és minél hamarabb, a gyermek állapotát figyelembe véve, segítséget kell kapnia a családnak.