Emelte az inflációs sávot a szerb jegybank

Vágólapra másolva!
Szerbiának takarékosan gazdálkodó, a szükséges szerkezeti reformokat következetesen végrehajtó kormányra van szüksége - állítja a Szerb Nemzeti Bank elnöke, aki szerint az elmúlt hónapok politikai történései miatt nagyon nehéz lesz megvalósítani az ingatag élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció jövő évre tervezett csökkentését.
Vágólapra másolva!

Az Ekonomist Magazin című gazdasági hetilapnak nyilatkozó Radovan Jelasic szerint az idén - amennyiben végrehajtják az elfogadott költségvetést, s nem lesz túlköltekezés - sikerül a tervnek megfelelően 3 és 6 százalék között tartani a maginflációt. Az év első negyedét gyakorlatilag "elvivő" választási kampány, s a kormányalakítás körüli bizonytalanságok miatt azonban a szakember most úgy látja, hogy a jövő évi, 2 és 5 százalék közti mérték elérése sokkal nehezebb lesz, mint azt néhány hónappal korábban gondolták.

- Ez pedig rossz jelzés a befektetőknek - mondta a bankelnök, hozzátéve: Szerbiában az emberek nem tudják, hogy ha egy befektető tájékozódni kíván országukról, akkor a hazai össztermék után rögtön a pénzromlás mértékét nézi meg. Az évről-évre nagy kilengéseket mutató infláció pedig többet árul el Szerbiáról, mint száz reklám a CNN-ben és különböző népszerűsítő brosúrák. Szerbiában eddig túl sűrűek voltak a politikai ciklusok és túl laza a fiskális politika, amelynek jobban kellene igazodnia a monetárishoz - figyelmeztetett a hivatalában nemrég újabb öt évre megerősített szakember.

Radovan Jelasic szerint Szerbiának most stabil kormányra van szüksége, amely csökkenti a közkiadásokat, tovább viszi a gazdaság szerkezeti reformjait, új megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal és felgyorsítja a csődeljárásokat azon állami és köztulajdonban lévő vállalatoknál, amelyek esetében nyilvánvaló, hogy nem találnak vevőre. Ily módon javítható az ország hitelbesorolása, ami csökkentheti a hitelszolgálat kamatterheit.

A május 11-i választás után koalíciós tárgyalásokba kezdett radikálisok, nacionalisták és szocialisták egyik alapvető célkitűzése a nyugdíjak kormányalakítás után azonnal végrehajtandó 10 százalékos emelése.