Kedvezőbb lett a külkerhiány a vártnál

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjának külkereskedelmimérleg-hiánya 382 millió euróval kisebb lett az egy évvel korábbinál, és 30 millió euróval kevesebb az előzetesen közöltnél. Elemzők szerint a pozitív korrekció piaci hatást nem okoz, ugyanakkor az éves külkerhiány-várakozásokat lefelé módosítja.
Vágólapra másolva!

Részletes adatok szerint idén január-augusztusban a külkereskedelmi mérleg hiánya 1,679 milliárd euró volt, 382 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál, és 30 millió euróval kisebb az előzetesen közöltnél - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Január-augusztusban a kivitel értéke 36,609 milliárd eurót, a behozatalé pedig 38,289 milliárd eurót tett ki. Folyó áras forintadatokból számítva az export 24, az import 22 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme 16, illetve 14 százalék volt. Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelmi mérleg hiánya 442 milliárd forintot tett ki, az egyenleg 68 milliárd forinttal, 382 millió euróval javult a megelőző év azonos időszakához képest.

Január-augusztusban a kivitel értéke 9669 milliárd forint, a behozatalé 10 110 milliárd forint volt. A KSH szerint az időszakon belül ingadozó mértékű növekedés volt tapasztalható, augusztusban a kivitel volumene a nyolc havi átlaggal megegyező mértékben, a behozatalé attól kismértékben elmaradóan bővült az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az Európai Unióba irányuló magyar export volumene 13, az onnan érkező importé 11 százalékkal bővült. A régi tagállamok csoportjával a behozatal, az újak esetében a kivitel nőtt nagyobb ütemben. Az Európai Unió egészével folytatott kereskedelem egyenlege 157 milliárd forinttal javult, a mérleg 433 milliárd forint aktívummal zárult a január-augusztusi időszakban. Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 26, a behozatalé 12 százalékkal lett nagyobb. Az exportnál határozottabb árszintemelkedést mutató behozatal miatt ugyanakkor az egyenleg tovább romlott, a 875 milliárd forintos deficit 89 milliárd forinttal több a bázisidőszakihoz képest.

2006 egészére 2,1-2,6 milliárd euró külkereskedelmi hiányt várnak az elemzők

A 30 millió eurós pozitív korrekció piaci hatást nem okoz - mondta Trippon Mariann. A CIB Bank vezető elemzője hozzátette: az adatok azt jelzik, hogy a kiviteli dinamika továbbra is igen erős, az első nyolc hónapban euróban számítva 16 százalékos volt, miközben a behozatal növekedési üteme 14 százalék. "Az export 16 százalékos növekedését két tényezővel is lehet magyarázni: a forint relatív árfolyamának kismértékű gyengülésével és nyugat-európai felvevő piacaink erőteljes szívóhatásával" - fogalmazott Trippon Mariann.

Az első nyolc hónap adatainak ismeretében a külkereskedelmi mérleg idei deficitje a korábban vártnál kisebb, 2,5-2,6 milliárd euró lehet - véli a CIB Bank elemzője. Véleménye szerint jövőre lassul ugyan a kivitel növekedése, viszont a kiigazítási csomag hatására az import növekedési üteme akár egy számjegyűre olvadhat le, így a külkereskedelmi mérleg tovább javulhat, a hiány 2,3-2,4 milliárd euró között landolhat 2007-ben.

Jóval kedvezőbb, 1,7 milliárd eurós deficitet prognosztizál 2007-re Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. "Jövőre megfordulhat az energiaárak számunkra kedvezőtlenül alakuló cserearánya. Míg tavaly az első nyolc hónapban 2,5 milliárd eurót fordítottunk energiaimportra, addig 2006-ban már 3,5 milliárd eurót" - mondta Török Zoltán. A 2006. évi külkereskedelmi mérleg hiánya a Raiffeisen Bank prognózisa szerint 2,1 milliárd euró lesz, s ha a hátralévő hónapokban tovább folytatódik az exportlendület, akkor akár 2 milliárd euróra is leolvadhat - tette hozzá az elemző.

Az idei első nyolc hónap adatait elemezve Török Zoltán elmondta: látható, hogy a magyar áruk nemcsak az Európai Unió régi 15 tagjának piacaira jutottak el egyre nagyobb mennyiségben, hanem a 10 új EU-tag piacára is, hiszen ebben a relációban a kivitel dinamikája 37 százalék volt, és hasonlóan gyors az export növekedésének üteme a nem EU-tag európai országok esetében is.