A piac szerint hétfőn nem változik az alapkamat

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyja az jegybank irányadó kamatát, vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A szakértők szerint az idei infláció 8 százalékponttal nő a forint melletti spekuláció miatt.
Vágólapra másolva!
Szorosabban működik együtt a kormány és a jegybank/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030124szorosabban.html

Amennyiben a forint árfolyama tartósan a mostani körül alakul, úgy a pénzromlás üteme idén 0,6-0,75 százalékkal nőhet. A lap által megkérdezett elemzők azonban úgy vélik, hogy a forint árfolyama csak néhány hétig lesz a mostanihoz hasonló, és hosszabb távon visszatér a jegybank által kívánatosnak tartott 238-242 forint/eurós árfolyam. Ebben az esetben az infláció mintegy 8 bázisponttal nőhet idén - véli Barcza György, az ING Bank Rt. elemzője.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizetési mérleg jelentős, várhatóan 3,5 milliárd eurós tavalyi hiánya is infláció-gerjesztő; amennyiben pedig a piac ezt számításba veszi, úgy a forint esetleg mégsem erősödik a jegybank által kívánt szintre.

Erősödik a forint

Jelentősen erősödött a forint hétfőn reggel a bankközi devizapiacon, fél tízkor a magyar deviza 11,08 százalékon állt a sáv erős oldalán, szemben a pénteki 10,34 százalékos záróértékével.

Az euróval 245,50/65 forinton kereskedtek, a közös európai deviza pénteken délután 247,50/60 forintot ért. A dollár gyengült, fél tízkor 225,92-225,10 forintot ért, pénteken délután ez az érték 229,60/85 volt.