Lázár: Napokon belül kijelölik az IMF-tárgyalódelegációt

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője üzletemberek előtt azt ígérte: a kormány napokon belül felülvizsgálja a növekedési előrejelzéseket és ha kell, "48 órán belül megteszi a szükséges intézkedéseket".
Vágólapra másolva!

Egy politikus más szemüvegen keresztül látja a világot, mint a gazdasági szakemberek, más dolgokat is figyelembe kell vennie. Az egyik legfontosabb cél, hogy lehetőséget kell nyújtani a húszéveseknek, harmincéveseknek, akik tömegesen hagyják el az országot - mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Joint Venture Szövetségének keddi gálavacsoráján tartott beszédében Budapesten.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Versenyhelyzetbe kell hozni az országot, de nem lassú lépésekkel, hanem gyorsan, konfliktusokat vállalva kell véghezvinni az átalakítást. "Én azok közé a kormányzati politikusok közé tartozom, akik szerint az eddiginél gyorsabban, többet is lehetett volna tenni. Az az ország, amelyik nem kezd hozzá a versenyképességének javításához, az végérvényesen lemarad" - mondta Lázár. Hozzátette, nem a munkavállalóknak akarunk kárt okozni az új munka törvénykönyvével, de ez felel meg a mai versenyhelyzetnek, ezért kellett a munkaadóknak is komolyabb jogosítványokat kell adni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az átalakítás rezsijét három szereplőnek kell állnia Lázár szerint. A társadalom nem volt terhelhető, a takarékos állam létrehozásának nekiláttak, de a cégekre kivetett különadókra is szükség volt, de ezek 2013-ig maradnak érvényben.

"Ma olyan világot élünk, hogy bármikor változhat a helyzet. Rám olvashatják, mit mondtam hat hónapja, de ezen lehet változtatni, ha változnak a körülmények" - utalt Lázár az IMF-fel való kapcsolatfelvételre. Hozzátette, a kormány a napokban felülvizsgálja a gazdasági prognózisát és megteszi a szükséges lépéseket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a növekedéshez, akár 48 órán belül. Lázár szerint a kormány a napokban kijelöli az IMF-delegációt is.

A végtörlesztést ért bírálatokra Lázár azt mondta, hogy a lépést lehet kritizálni, de azt tudni kell, hogy egy politikusnak a számok mögött embereket kell látnia. "Ezért elképzelhetetlen, hogy a több mint egymillió devizahitelessel ne foglalkozzon a kormány. Az államadósság lefaragása mellett ez a másik fontos feladata" - fogalmazott.