Spanyolországban kinyithatnak a diszkók, de táncolni tilos

Buli party
A bulinak vége
Vágólapra másolva!
Spanyolország nagy részén mától kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, de táncolni tilos. A külföldi turisták körében népszerű bulihelyeken – például Ibizán – azonban a lehetőség ellenére is zárva maradnak a diszkók.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban újabb könnyítéseket rendelt el a kormány, miután az új típusú koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások kezdik elérni eredményüket.

Az elmúlt egy hétben nem regisztráltak koronavírus okozta halálesetet Spanyolország 17 tartományából kilencben,

valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában. A legutóbbi adatok szerint szombaton már csak 102 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, míg összesen 241 550 esetet igazoltak.

Spanyolország régiói az újranyitás fázisa szerint 2020. június 8-tól Forrás: spanyol kormány

A korlátozások enyhítésére bevezetett négyfokozatú terv alapján Spanyolország nagy része a 3. fázisba lépett, így többek között lehetővé vált az éjszakai szórakozóhelyek újranyitása is.

Kérdés, hogy a gyakorlatban ennek mennyi értelme lesz, mivel a tánc ezeken a helyeken továbbra is tiltva lesz.

A táncparkettre plusz asztalokat és székeket kell tenni, hogy a vendégek tartani tudják a távolságot egymástól.

A turisták körében kedvelt Baleár-szigetek – köztük a bulizó fiatalok körében legnépszerűbb Ibiza, illetve Mallorca Magaluf nevű üdülőhelye – a hármas fokozatú területek közé tartozik, tehát a könnyítés elvileg rájuk is vonatkozna. Csakhogy a tartományi kormány élt a kormány biztosította lehetőségével, és felülírta az enyhítést, így

az ottani diszkók továbbra sem nyithatnak ki.

A bulinak vége Forrás: Shutterstock/DisobeyArt

– mondta a döntéssel kapcsolatban Francina Armengol, a Baleár-szigetek elnöke. Szerinte más országok tapasztalatai is azt mutatják, hogy a vírusfertőzés olyan helyekről szokott elindulni, ahol nem lehet betartani az emberek között távolságot. A politikus szerint itt az idő előtérbe helyezni a minőségi, családbarát és felelős turizmust a szigeteken – írja a Sun.

A Baleár-szigetek lakói közül sokan ellenzik, hogy az ottani üdülőhelyeken elterjedt a „buliturizmus",

Magaluf például korlátozni kívánja az alkoholárusítást a randalírozások megfékezésére.

A diszkótulajdonosok szerint viszont a tiltással csak azt éri el a kormányzat, hogy a fiatalok a tengerpartokon és a magánvillákban gyűlnek majd össze, ahol még nehezebb küzdeni a koronavírus ellen.