Mi jut eszébe a Balatonról?

Balaton strand fürdőzők
Vágólapra másolva!
Idén is rengeteg balatoni program közül lehet választani, az emberek egyre többet ki is próbálnak, mégis a strandolás maradt a leggyakoribb program – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából. A 2019 nyarán, a magyar internetezők körében készült felmérés szerint az emberek háromnegyedének ez az első, ami a Balatonról eszébe jut
Vágólapra másolva!

Amikor az emlékek mélyére ásunk, rájövünk, hogy a strandolásnál a legtöbb ember jóval több és maradandóbb élményeket őriz a Balatonról: a kutatásában a válaszadók közel háromnegyede mondta azt, hogy volt szerelemhez kötődő élménye a Balaton partján.

A válaszadók 90 százalékának van emlékezetes, barátokkal szerzett élménye,

71 százalékuk soha nem felejt el egy vihar előtti fürdőzést, 59 százalékuk talált itt új barátokat. A befagyott Balaton a felmérésben részt vevők kevesebb mint fele számára nyújtott felejthetetlen élményt, és hogy a negatív élményeket is említsük: a válaszadók több mint felének a dugóban utazás, 67 százalék számára az itt tapasztalt magas árak jutnak eszébe.

Hol és mennyi időt?

A déli part szerelmesei többen vannak – legalábbis a most készült kutatásban 31 százalék mondta, hogy jobban szereti a sekélyebb oldalt, míg 26 százalék az északi mellett tette le a voksát – 40 százalék pedig nem tudott dönteni, mindkét partot egyformán szereti. Olyannyira, hogy a kitöltők több mint fele szívesen lenne Balaton környéki lakos.

Forrás: Bónusz Brigád-GKI Digital

A felmérésből az is kiderült, hogy minden negyedik válaszadó évente egyszer látogat a Balatonhoz, kétszer csak minden ötödik kitöltő utazik a környékre. A válaszadók 11 százaléka évente több mint nyolcszor fordul meg kedvenc tavunknál.

A válaszadók fele számára egy balatoni utazás csak pár napig tart,

minden harmadik kitöltő egy hetet tölt a Balatonnál – ezek a számok nem változtak a Bónusz Brigád tavalyi Balaton-kutatása óta. A válaszadók mindössze 10 százaléka olyan szerencsés, hogy több hetet tölt a tó közelében. A balatoni pihenését minden ötödik válaszadó saját nyaralóban, 28 százalék bérelt apartmanban, 17 százalék szállodában tölti.

Ha jó idő, akkor strand

A válaszadók 67 százaléka jó idő esetén szívesen megy le a strandra – a 30-39 év közöttiek 78 százalékára jellemző ez. Minden ötödik válaszadó szabadstrandokat, illetve a fizetős strand ingyenes időszakait keresi. Számukra ez az elsődleges szempont a strand kiválasztásánál, míg 38 százalék leginkább a szállás és a strand közötti távolság alapján dönt.

28 százalék megszokott, megszeretett strandra jár vissza.

A válaszadók fele el tudja képzelni, hogy egy messzebbi strandot válasszon, amennyiben az szimpatikusabb számára. És vajon mitől szimpatikusabb egy strand? Ha tiszta, rendezett (64%), kevesen vannak (51%), sok az árnyék (38%) vagy olcsóbb a belépő (38%).

A strand a legfőbb vonzerő Forrás: Shutterstock/andras_csontos

Ha épp nem strandra vágynak, akkor a tájegységre jellemző, Balatonhoz köthető programok közül válogatnak a legtöbben: a válaszadók 45 százaléka járt már balatoni borkóstolón, 44 százalék wellness programon, 35 százalék helyi termelői piacon, 26 százalék pedig tematikus sétán vett részt. A válaszadók 22 százaléka vett már részt tó körüli biciklizésen, de sokan eveztek, vitorláztak is már a tavon.

Az egész napos strandolás után sokan keresnek kulturális élményeket is a közelben.

A válaszadók 57 százaléka járt már koncerten a Balaton partján, 47 százalék kiállításon, 42 százalék pedig moziban tett látogatást. Mindössze minden ötödik válaszadó járt már színházi előadáson a Balaton körül, cirkuszi programot csupán 16 százalék választott – ez utóbbival voltak egyébként a legkevésbé elégedettek a látogatók.

És ha szakad az eső?

Egy hosszabb nyaralás során általában kifogunk 1-2 nap hűvösebb, esős napot – persze ha csak pár napra érkeztünk nyaralni, akkor ez elég bosszantó lehet. Mit csinálnak a legtöbben, ha odakint épp nincs strandidő?

Forrás: Bónusz Brigád-GKI Digital

A válaszadók 57 százaléka ekkor is fürdeni szeretne, ezért közeli gyógy- vagy wellnessfürdőt keresnek fel. 51 százalékuk kulturális programot keres, de sokan ilyenkor a szálláson szeretnek pihenni, tévézni, olvasni. Ezt még nagyobb arányban teszik a 25-29 évesek: háromnegyedük eső esetén a szálláson tölti el az idejét.

A gyerekek szórakoztatása fontos eleme a nyaralásnak.

A szülők igyekeznek érdekes, értékes programokat keresni a gyerekeknek, ennek ellenére minden negyedik válaszadó úgy érzi, kevés, kifejezetten gyerekeknek szóló programlehetőségről értesül nyaralása során a tó körül. A legnépszerűbb a kalandpark, ahol a kitöltők fele már járt, 41 százalék állatsimogatóba, minden harmadik válaszadó pedig strand által szervezett programra vitte már gyermekét.

Étterem csak ajánlásra

Fontos kérdés nyaraláskor, hogy hol és mit együnk, főleg annak tükrében fontos ez, hogy a válaszadók 67 százaléka tapasztalt már irreálisan magas árakat. A kérdőív kitöltőinek 79 százaléka a szálláshoz közeli éttermeket fedezi fel, a válaszadók 44 százaléka 5 kilométernél többet nem is akar megtenni egy jó étkezésért.

Forrás: Bónusz Brigád-GKI Digital

A csalódások elkerülése és a pénztárca kímélése miatt 41 százalék a szálláson is főz, sokan esznek a strandon (61%) vagy épp visznek magukkal szendvicseket (16%). Éttermet a helyiek ajánlása (23%) és az internetes értékelések (33%) alapján választanak legtöbben, 21 százalék a már bevált törzshelyére jár, 5 százalék pedig a legolcsóbbat keresi.