Sírtak és imádkoztak az utasok ijedtükben

TezJet hajtómű meghibásodás
Vágólapra másolva!
Az út mindössze 45 perces lett volna, de a start után nyolc perccel a repülőgép kényszerleszállást hajtott végre, mivel néhány darab levált az egyik turbináról.
Vágólapra másolva!

Földi közlekedési eszközzel 12 órás az út a kirgiz főváros, Biskek és az ország dél-nyugati részén fekvő Batken között, ezért aztán, aki teheti, repülővel közlekedik a két település között. A kirgiz TezJet légitársaság március 5-ei járatának 96 utasa is arra számított, hogy háromnegyed óra alatt eléri célpontját. A TezJet alig öt éves vállalkozás, három Avro RJ85-ös géppel szállítják utasaikat a volt szovjet tagköztársaság határain belül – adta hírül a Focus online.

Az EX-27005-ös gép már több mint húsz éves, fénykorát a Brussel Airlines kötelékében töltötte. A hétfői feszállást követően, 6000 méter magasban hibásodott meg az egyik hajtóműve, amiről az egyik utas, aki az ablaknál ült, látványos videót készített. A felvételen jól látszik, ahogy

a hajtómű egy része levált, és lifegett menet közben.

Az utasok megrémültek, amikor észlelték, hogy valami nincs rendben: többen elsírták magukat, volt, aki imádkozni kezdett.

A gép azonban szerencsésen földet ért, a pilóta néhány perccel a felszállás után engedélyt kért a visszafordulásra, majd a landolásra biskeki Manas repülőtéren. Tapasztalt pilóták szerint

ezeknél a gépeknél szinte mindennapos az ilyen meghibásodás,

viccesen azt is szokták mondani, hogy az Avro RJ85-ös három hajtóművel működik a legjobban, a negyedik csak „póthajtómű".