Miért kerül egy palack víz közel ezer forintba a Ryanairnél?

Ryanair fedélzet belső
Vágólapra másolva!
A fapados légitársaságok brutális felárral árulják a fedélzeti termékeiket.
Vágólapra másolva!

A fapados légitársaságok üzleti modelljében az alapszolgáltatást – a repülést - igyekeznek a lehető legolcsóbban kínálni, minden egyébért pedig – például a fedélzeti italokért és ételekért – plusz pénzt kérnek. Az utasok ezzel többnyire elégedettek: aki nem akar többet költeni az utazásra, megteheti, aki pedig megengedheti magának, az nem bánja, ha kicsit drágábban jut hozzá a kávéjához.

De mennyivel drágábban?

A Kayak.co.uk foglalási oldal egy felmérést készített, amelyben azt vizsgálta, hogy hat, Nagy-Britanniába repülő diszkont légitársaság mennyiért kínálja termékeit a fedélzeten a bolti árhoz képest.

Komoly felár

Az eredmény elég sokkoló. Egy fél literes vízért például a Ryanairnél kell a legtöbbet fizetni, 2,34 fontot (930 forint), holott a boltban csak 16 pennybe (64 forint) kerülne, ami 1324 százalékos felár. De nem ez a leginkább túlárazott termék, hanem a leves(por), amelyet a Flybe például 2646 százalékos felárral kínál.

Ryanair fedélzet belső Forrás: Flickr/Ben Salter

A hat légitársaságnál átlagosan 2,50 fontba (990 forint) kerül egy kávé; ez körülbelül 10 százaléka annak a az árnak, amibe egy repülőjegy kerülne a Ryanairnél három héttel az indulás előtt – írja a Daily Mail.

Akik le akarnak gurítani egy sört vagy bort a repülés alatt, azoknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlni:

utóbbinál például 528 százalékot tesznek rá a fapados cégek a kiskereskedelmi árhoz képest.

A költségek is magasabbak

A Ryanair szóvivője a lapnak elmondta, hogy a legalacsonyabb viteldíjat kínálják járataikon, és nem kötelező italt vagy ételt vásárolni a fedélzeten. A Monarch és a Jet2 társaságok nevében nyilatkozó illetékes szerint

ez a felmérés az almát hasonlítja össze a körtével,

hiszen egy szupermarketnek nem kell olyan pótlólagos költséggel számolnia, mint annak a cégnek, amely 10 ezer méter magasan kínálja termékeit.

Szavazzon!

Ön mit gondol a fedélzeti árakról?