Halálos hely lett a mosolyok országából

thai utazás2
4_TomSayBeach
Vágólapra másolva!
Thaiföld a magyar turisták körében is kedvelt egzotikus ország, egy most megjelenő könyv szerint azonban mostanra a világ egyik legveszélyesebb utazási célpontjává vált.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál John Stapleton Thaiföld: halálos úti cél című könyvében kifejti, hogy a valaha a mosolyok földjének nevezett országot ellepte az erőszak, a bűnözés és a rendőri korrupció. A 60-as évektől fellendülő turizmus gyűlöletet keltett a tengerpartokat ellepő külföldi turistákkal szemben. A szerző azt állítja, hogy a gyakran dokumentálatlan gyilkosságok a modern kori turizmus botrányát jelentik.

Idilli állapotok? Forrás: Kovács Katalin

Sokak szemében Thaiföld még mindig a vendégszeretetéről, a pálmafás tengerpartjairól, elsőosztályú hoteleiről és bárjairól ismert. A turisták számának növekedésével azonban egyre több a súrlódás a helyiek és a látogatók között. Bár sokan távoznak haza elégedetten, több ezerre tehető azoknak a száma, akik megkopasztva vagy megfélemlítve hagyják el az országot – idéz a Daily Mail a könyv szerzőjét, aki 1970 óta többször látogatott Thaiföldre, majd 2010-ben oda is költözött. Azután kezdett el kutatni a témában, hogy többször kirabolták és megtámadták.

Döbbenetes számok

A brit kormány adatai szerint 2011 és 2012 között 296 brit állampolgár halt meg Thaiföldön. A 2013. április 1-ig eltelt 12 hónapban 389 halálesetet regisztráltak, a következő 12 hónapban 362-őt, 267 brit pedig kórházi kezelésre szorult.

Stapleton szerint a turisták által kedvelt bárok tulajdonosai kenőpénzt fizetnek a rendőröknek és a helyi hivatalnokoknak, hogy üzletük nyitva maradhasson. A rendőrök ezért nem a vendégek érdekeit nézik, és a rablásokat általában egy vállrándítással elintézik. Előszeretettel lopják el például a külföldiek útleveleit, amelyek a feketepiacon több ezer dollárt érhetnek.

A puccs is betett

Thaiföldön a turizmus az ország hazai össztermékének a 10 százalékát adja. Az idei év első kilenc hónapjában azonban két millióval kevesebb turista érkezett, mint az előző év hasonló időszakában, az év egészére pedig 15 százalékos csökkenést jósolnak. Ennek okai között a növekvő bűnözés mellett az a katonai puccs is szerepel, amelyről az Origo épp akkor ott nyaraló szerzője itt írt beszámolót.