Ezek Európa legolcsóbb repterei

Lieszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest Airport, SkyCourt
A budapesti repülőtér SkyCourt részlege
Vágólapra másolva!
Az oslói Rygge repülőtér a legolcsóbb Európában egy most közzétett felmérés szerint. Budapest az 52. helyen áll.
Vágólapra másolva!

Egy repülőút kilométere átlagosan 0,036 euróba kerül a norvég főváros Rygge repülőteréről, amivel az európai légikikötők közül a legolcsóbb lett 2014-ben – derül ki a WhichAirline.com felméréséből. Ez negyed annyi, mint amennyiért Oslo fő légikikötőjéből, a Gardenmoenről lehet repülni.

Hogyan készült?

A cég azt hasonlította össze, hogy az egy repterekről a következő hónapokra elérhető repülőjegyek átlagára mennyi 1 kilométerre. A jegyárakat a WhichAirline.com a saját adatbázisából vette, beleértve a fapados légitársaságokét is.

Oslo Rygge repterét szintén egy skandináv légikikötő követi, Stockholm Skavsta, a harmadik helyen pedig Brüsszel Charlerois szerepel. A Budapestről induló járatokon az átlagos kilométerdíj 0,07434 euró, ezzel a magyar főváros repülőtere az 52. a listán – válaszolta az Origo érdeklődésére Petra Vaškových, a cég marketingigazgatója.

A legolcsóbb 15 repülőtér Európában

1. Oslo Rygge
2. Stockholm Skavsta
3. Brüsszel Charlerois
4. Varsó Modlin
5. Düsseldorf Weeze
6. Pozsony
7. Bukarest Otopeni
8. Göteborg City
9. Pafosz
10. Frankfurt Hahn
11. Párizs Beauvais
12. Katowice
13. Lisszabon
14. Milánó Bergamo
15. Poznan

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy Budapesten nincs másodlagos repülőtér, így nálunk ugyanoda érkeznek a drágább hagyományos és az olcsóbb fapados járatok is. Ahogy arra jelentés is rámutat, ahol van másodlagos repülőtér - ahová a diszkont légitársaságok repülnek -, ott az árak több mint négyszer olcsóbbak, mint az adott várost kiszolgáló fő légikikötőben.

A budapesti repülőtér SkyCourt részlege Forrás: Budapest Airport

Az olcsó repülőjegyeknek azonban ára lehet. A másodlagos repülőterek ugyanis általában messzebbre vannak az adott célponttól, ezért bele kell kalkulálni az eléréséhez szükséges plusz időt és pénzt is. Párizs Beauvais reptere például 90 kilométerre van a város központjától.