Olcsóbb a vodka, mint a víz

Tower Park Praha, ONE ROOM HOTEL
Tévé és minibár
Vágólapra másolva!
Legalábbis a szállodák minibárjaiban, Budapesten ráadásul a legolcsóbb.
Vágólapra másolva!

Feltűnően olcsó a vodka a szállodák minibárjaiban – hívja fel a figyelmet a TripAdvisor felmérésére hivatkozva a Quartz. Sokkal olcsóbb például, mint a mogyoró, de a legtöbb városban még az ásványvíznél is kevesebbe kerül. A legolcsóbb egyébként épp Budapesten: 1,56 dollár a minibárban egy apró üveges vodka, míg egy fél literes ásványvíz 2,41 dollár. Ez egyébként arányaiban is a legnagyobb különbség a vodka javára.

A legdrágább a minibáros vodka New Yorkban, ott több mint a tízszeresét kérik a magyar árnak, egészen pontosan 16,76 dollárt. A vízért Oslóban kell fizetni a legtöbbet, 7,43 dollárt, míg Tuniszban a legolcsóbb, 1,83 dollár.

A vodka-víz meglepő árarányát a Quartz azzal magyarázza, hogy a szállodák talán ezzel akarják minibáros vásárlásra csábítani a vendégeket: aki megiszik egy vodkát, az utána a sós mogyoró után nyúl, azt meg leöblíti egy ásványvízzel is. Mindenesetre vannak városok, ahol a vodka kerül többe, például az amerikai szállodák mindegyikében.

A teljes szobaszerviz költségét tekintve – amelyben a minibárban található mogyoró, víz, vodka és üdítő mellett a szobapincér által felhozott klubszendvics és egy ing száraztisztítása is benne van – Helsinki a legdrágább a világon, ott mindez 88,94 dollárba kerül, míg a legolcsóbb Tuniszban, ott csak 18,41 dollár. Budapest a harmadik legolcsóbb város Tunisz és Fokváros után a maga 25,46 dolláros árával.