Nem kér a turistákból Obama kedvenc üdülőhelye

Kailua beach, tengerpart Hawaii egyik szigetén
Vágólapra másolva!
Kailua fehér homokos strandja az egyik legszebb az Egyesült Államokban. Turisták ezreit vonzza, köztük Barack Obama amerikai elnököt, aki családjával ide utazik minden karácsonykor. Honolulu külvárosának lakói azonban nem örülnek a turistaáradatnak.
Vágólapra másolva!

A kerület tanácsa arra kéri Hawaii turisztikai hivatalát, hogy ne biztassa a Kailuára látogatókat arra, hogy ott éjszakázzanak. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a szigetre érkezők egyre nagyobb hányada nem turistaként akar ott élni, hanem mint a helyiek. A településen ezért elszaporodtak bed-and-breakfast szolgáltatást kínálók száma, valamint azoké, akik rövid távra adják ki ingatlanjaikat engedély nélkül. A kerületi tanács szerint ezzel csökken Kailuában az elérhető és megfizethető lakóhelyek száma azok számára, akik itt nőttek fel.

Kailua beach Forrás: AFP/Patrick Baz

A helyieknek az sem tetszik, hogy a szomszédjaik idegenek – írja a Skift. Lisa Marten, a kerületi tanács egyik tagja elpanaszolta, hogy már nem is lehet szomszédságról beszélni, és baj esetén nem tudnának segítséget kérni az ismeretlenektől. A Marten házával szomszédos három ingatlanból például kettőt kiadnak, és volt olyan csoport, amelyik reggeltől éjszakáig kábítószerezett. A marijuana füstje átszállt a nő kertjébe, és áthallatszott a csúnya beszéd. „Mondtam nekik, hogy tizenéves gyerekeim vannak, akiket arra akarok tanítani, hogy maradjanak távol a drogtól, kértem, hogy menjenek be, és legyenek diszkrétek" – idézte fel az esetet Marten. Ők azonban nem teljesítették a kérést, mondván orvosi engedélyük van a marijuanára.

Nehéz megmondani pontosan hány ház van kiadva Kailuán, a hawaii turisztikai hivatal becslése szerint talán 500 (az egész államban 7-10 ezer). Hivatalos engedélye azonban mindössze 65-nek van. Kailuában egyébként a legmagasabbak között vannak az ingatlanárak: egy átlagos ház 794 500 dollárba (176 millió forint) került tavaly. Az ingatlankiadók azzal védekeznek, hogy az odalátogatók fellendítik a helyi gazdaságot, és munkahelyeket teremtenek.