Lépcsőház a mennyországba

Vágólapra másolva!
A Hawaiin található Haiku-lépcsőnek 3922 foka van. Tilos rajta felmenni, mégis sokan megpróbálják.
Vágólapra másolva!

A fennmaradt háborús emlékek általában a nehéz időkre emlékeztetnek, de vannak olyanok, amelyek a környező természet vagy a lélegzetelállító panoráma miatt kivételt képeznek. Ilyen a Havaiin található Haiku-lépcső is, amelyet az 1971-ben megjelent híres Led Zeppelin-szám után csak úgy hívnak: Lépcsőház a mennyországba.

A 3922 fokú lépcső Oahun van, amely Hawaii harmadik legnagyobb területű szigete, viszont itt él az amerikai tagállam lakosságának háromnegyede. Az első részt fából építették a II. világháború idején, hogy a Haiku-völgy egyik oldaláról a másikra kábeleket húzhassanak, így a 2800 láb (853 méter) magasan lévő rádióállomás akár a Tokiói-öbölben lévő hadihajókkal is képes volt kommunikálni. Az 50-es években a fát galvanizált acélra cserélték, és meghosszabbították, hogy kiszolgálják az Egyesült Államok Parti Őrségének navigációs rendszerét.

A lépcsők Kanehone mellett kezdődnek, és 2800 lábig 30 fokos meredekségűek. Gyakorlott mászóknak mégsem okoz nehézséget feljutni rajta, inkább eljutni odáig a növényekkel benőtt, csúszós talajon. Biztonsági okokból egyébként a lépcső le van zárva, évente mégis 100-150 mászó jut fel rajta, komolyabb sérülésről pedig nem érkezett jelentés.

Forrás: Flickr/Michael Keany
Forrás: Flickr/Michael Keany
Forrás: Flickr/Michael Keany
Forrás: Flickr/Michael Keany
Forrás: Flickr/Michael Keany