Kényszerleszállás Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Nem sokkal a felszállás után meghibásodott a CSA légitársaság Budapestről Prágába tartó gépének hajtóműve, ezért visszafordult, és kényszerleszállást hajtott végre – írja az Airportal.hu.
Vágólapra másolva!

Az eset szerda délelőtt 10 óra után nem sokkal történt. Az ATR-72 típusú repülőgép bal oldali hajtóműve felemelkedés után hosszú, fekete füstcsíkot húzott – idézi a repülési portál a szemtanúkat. A személyzet kényszerhelyzetet jelentett, állításuk szerint füstöt észleltek a fedélzeten. A járat azonnal visszafordult a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre, ahol kényszerleszállást hajtott végre.

A meghibásodott repülőgép a CSA cseh légitársaság repülőgépe volt, mely a SkyTeam légi szövetség festését viseli. A fedélzetén 33 utast plusz 4 fős személyzetet szállított. A repülőgép a leszállást követően a futópályán állt meg, és ott várakozott, amíg egy vontató nem húzta be a kijelölt állóhelyre. A futópályát csak 10:45-kor adták vissza a forgalomnak. A repülőtéri katasztrófavédelmi egységek teljes készültségben várták a repülőgép leszállását, de beavatkozásukra nem volt szükség.

Az esemény idején és azt követően a többi érkező repülőgépet - köztük a Air Berlin, Lufthansa, Finnair járatait - a légiforgalmi irányítás Tápiósáp térségében várakoztatta, és az induló járatok is várakozásra kényszerültek. Az Air Berlin gépe és a Wizz Air Brüsszelből Budapestre érkező, W6 2282 számú járatai - a hosszabb várakozást követően – a pozsonyi leszállás mellett döntöttek - írja az Aiportal.hu.

Daniel Sabik, a CSA szóvivője MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 787-es járatot teljesítő ATR rendszere tüzet jelzett, amely után a személyzet elvégezte az ilyenkor szokásos lépéseket, leállították az érintett hajtóművet és biztonságosan landoltak. Senki nem sérült meg, az utasokat szerdán napközben egy A320-as Airbusszal szállítják el Prágába.