Sokan átverik a külföldi turistákat

Külföldi turisták sétálnak a magyar főváros leghíresebb sétautcájában, az V. kerületi Váci utca elején
Vágólapra másolva!
Hetven fogyasztóvédelmi ellenőrzésből 26 helyen talált visszásságokat a budapesti kormányhivatal az elmúlt hónapban, a taxisok mindegyikénél tapasztaltak visszaéléseket.
Vágólapra másolva!

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette, hogy elsősorban a külföldiek által látogatott belvárosi ajándékboltokat, a Budai Várban található üzleteket, a Nagyvásárcsarnokot, közkedvelt éjszakai szórakozóhelyeket, gyógyfürdőket, városnéző buszokat, könyvesboltokat és taxikat ellenőriztek.

A 70 ellenőrzésből 26 helyen voltak visszásságok, leggyakrabban az, hogy nem tüntették fel az árat, manipuláltak az áfával, túlszámláztak, vagy nem adtak számlát. A kormánymegbízott kiemelte: a "külföldinek álcázott ellenőrök" a vizsgált taxik mindegyikénél találtak valamilyen problémát: durva túlszámlázást, manipulált órákat és a szükségesnél hosszabb utazásokat tártak fel. Pesti Imre elmondta, rendszeressé teszik az ellenőrzéseket, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy bizonyos csoportok rendszeresen "lenyúlják" a külföldieket, visszaélnek helyzetükkel, a turisták pedig rossz élménnyel távoznak.

Bobál Pál, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének vezetője a húsvéti időszak ellenőrzéseiről számolt be. Elmondta, hogy az évekkel ezelőtt még 70 százalékos visszaélési arány 31 százalékra csökkent, ezek között több, az akciós árra vonatkozó visszásságot találtak, illetve sokan nem hitelesítették például a mérlegüket. Ismertette, hogy a kis- és közepes vállalkozások a törvényi előírásoknak megfelelően egyelőre nem kaptak bírságot, a nagyáruházakra pedig csaknem 2 millió forintot szabtak ki.