Komplikációk a világ leghidegebb útján

antraktisz átkelés, extrém túra
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnehezebb expedíciójára vállalkozott az a hat brit, akik közül már csak öten vannak úton: télen akarnak átkelni az Antarktiszon a Déli-sark érintésével. Az útra szánt hat hónap ellenére még az elején tartanak, és egyre több gondjuk akad.
Vágólapra másolva!

A világ leghidegebb útjára indult tavaly decemberben Londonból egy hajóval hat brit felfedező, akik nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy télen szeljék át az Antarktiszt. Ezt még soha nem próbálta meg senki sem, ami nem csoda, hiszen ilyenkor alig van fény, a hőmérséklet akár mínusz 90 fok közelébe eshet, ha pedig baj van, a mentés szinte lehetetlen.

Forrás: The Coldest Journey

A márciustól szeptemberig tartó, több mint 3200 kilométeres út már rögtön az elején rosszul indult, ugyanis a csoport vezetőjének, a 69 éves Sir Ranulph Fiennesnek február végén még az átkelés előtt vissza kellett térnie, a neves angol felfedezőnek ugyanis súlyos fagyási sérülései keletkeztek a bal kezén. A csapat nélküle folytatta, de a sorozatos nehézségek miatt alig haladtak: a tervezett útvonal helyett még csak itt tartanak, noha az idő egyharmada már eltelt.

Az expedíciós csapat teljesen önellátó, senki nem tud a segítségükre sietni. Bár elvileg szeptember végére kell elérniük a másik partot, a tél miatt nem tudják majd őket megközelíteni és elvinni egész januárig, ahonnan még két hónapig hajóznak haza, Nagy-Britanniába.

Az úton két Caterpillar D6N hójáró traktor vontat átalakított konténereket, amelyekben a csapat és felszerelése, az üzemanyag és az élelmiszer kap helyet. A 20 tonnás hójárókat átalakították a különleges viszonyoknak megfelelően, de a csapat tagjai is speciális védőruhát viselnek, amely akár mínusz 70 fok alatt is védelmet nyújt.

Az expedícióval párhuzamosan adományokat is gyűjtenek a vakság gyógyításáért létrehozott Seeing is Believing alapítvány számára, ezenkívül klímakutatási kísérleteket is végeznek, és egy oktatási programban is részt vesznek. További információk itt találhatók.

Az Antarktiszt először 1958-ban szelték át, az Északi-sarkvidéket pedig 1969-ben. Utóbbit télen egy norvég expedíció utazta keresztül 2010-ben, az Antarktiszt viszont még senki.



Az expedíció rendszeresen frissülő blogján nyomon követhető, hogy milyen heroikus küzdelmet folytatnak a résztvevők. Néhány napja például elhagytak néhány üzemanyagot tartalmazó szánt, ám amikor visszafordult értük a hójáró, olyan jégtöréseket idézet elő, hogy életveszélyes lett volna továbbmenni értük. Ezért egy több részből összekötözött, 500 méteres vontatókötél segítségével igyekeztek kivontatni a szánokat a fogságukból, ahogy az az alábbi videón is látszik.

//videa.hu/player?v=KjaQxXtukYZFPVZu

A jégszakadékok egyébként a szokásosnál is nagyobb veszélyt jelentenek most számukra, mert elromlott az a radarjuk, amelynek segítségével a két hójáró előtt haladva fel tudnák deríteni, hogy mi lapul a felszín alatt. A radart működtető cég már napok óta ígéri nekik e-mailben a hiba okának megtalálását, de ilyen távolból nyilván ez nem megy könnyen.

A legfrissebb hír, hogy az egyik hójáróban is meghibásodott valami, ami tetemes áramveszteséget okozott. Ennek mibenlétéről azonban nem érkezett hír a blogon, csak néhány fotó, amelyen az látszik, hogy a szereléshez sátrat vontak a jármű köré. Amire szükség is van, mert a legutóbbi Twitter-bejegyzés szerint mínusz 50 fokra esett a hőmérséklet, és óránként közel 50 kilométeres szél fúj.

Forrás: The Coldest Journey

Forrás: The Coldest Journey

Forrás: The Coldest Journey

Az alábbi videóból ízelítőt kaphatnak arról, milyen nehézségekkel kell a csapatnak szembenéznie.

//videa.hu/player?v=sUWgv00SFpWbYbM1