Pontosítják a légiutasok jogait

Utasok várakoznak a kölni repülőtéren, Lufthansa, sztrájk Németországban
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a repülőgéppel utazók jogainak jobb érvényesülése érdekében újabb javaslattal állt elő, amelynek nem titkolt célja, hogy pontosítsa az eddig érvényben lévő szabályozást.
Vágólapra másolva!

A javaslattal a bizottság célja, hogy azonosítsa a jelenlegi szabályozásban nem megfelelően körülírt vagy nem elég konkrétan szabályozott területeket, bezárjon egyes kiskapukat, szabályozza az utasok panaszainak kezelési módját, a légitársaságok szankcionálását, valamint olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem rónak méltánytalanul nagy anyagi terhet a légitársaságokra.

Szürke területnek találta a bizottság a mostani szabályozásban, hogy a légitársaságnak mikor és hogyan kell tájékoztatnia az utasokat egy járat késéséről vagy törléséről. A bizottság szerint ezt legkésőbb az eredetileg tervezett indulási időpontot követően fél órával minden utasnak joga megtudni.

A bizottság szerint az sincs pontosan meghatározva, hogyan kell értelmezni azokat a "rendkívüli körülményeket", amelyek bekövetkezésekor a légitársaság nem kötelezhető kártérítésre.

Az új szabályozás ezen is változtatnának, továbbá azt is előírná, hogy négy óra helyett már két óra késés esetén is gondoskodnia kell a légitársaságnak az utasok ellátásáról, ételről, italról. Ha pedig a gép több mint öt órát vesztegel az aszfalton, akkor az utas elállhat az utazástól, joga van leszállni a gépről és visszamenni a reptér épületébe.

Az új szabályok szerint a légitársaságnak az is kötelessége volna, hogy ha nem képes legfeljebb 12 órás késéssel saját járattal garantálni, hogy az utasok elindulhassanak, akkor egy másik légitársaság vagy más közlekedési eszköz, például busz vagy vonat igénybevételével kell őket útnak indítania.

Az Európai Unión kívül ezek a szabályok csak akkor érvényesek, ha európai légitársasággal utaznak, vagyis ezzel azt is üzenjük: repüljenek európai légitársaságokkal!" - fogalmazott az új szabályok ismertetésekor Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős észt alelnöke.