Nem csak az euró miatt érdemes Frankfurtba menni

Vágólapra másolva!
Frankfurtot általában nem turistalátványosságai miatt szokták emlegetni, sokkal inkább pénzügyi központjai, tőzsdéje vagy nemzetközi repülőtere révén szerepel a hírekben. Pedig Frankfurt ennél sokkal több: egy érdekes és sokszínű város gazdag kulturális örökséggel, fesztiválokkal, a Majna-parttal és fiatalos lendülettel. És nem mellesleg a világ egyik legélhetőbb városa is. Ezzel egy kedves olvasónk is egyetért, aki örömmel mesélt frankfurti élményeiről.
Vágólapra másolva!

Frankfurtot (egész pontosan Frankfurt Am main) mintegy 1100 km-re találjuk Budapesttől, Németország dél-nyugati részén. Ahogy a neve is jelzi, átszeli a Majna folyó, ami meghatározza a város látképét. Budapestről jó néhány légitársaság közlekedtet közvetlen járatot Frankfurtba, köztük a fapados társaságokkal (WizzAir, Ryanair), de aki nem szeret repülni, az busszal is utazhat. Frankfurtnak olyan 650 ezer lakosa van, de szinte egy metropoliszban érzi magát az ember. Európa egyik leggazdagabb városa és vezető pénzügyi központja, itt található többek közt az Európai Központi Bank. "Érdemes elmenni és megnézni kívülről a bankot, mert igen látványos. Van előtte egy hatalmas euró-szobor, a turisták nagyon szeretnek fényképezkedni előtte" - meséli olvasónk.

Forrás: AFP
Nem az Európai Központi Bank épülete az egyetlen látnivaló

Mint mondja, városfelfedező túránkat úgyis legegyszerűbb a belvárosban kezdeni, így kiindulási pontnak is teljesen megfelelő a Willy-Brandt-Platz és a központi bank. A térről könnyedén elsétálhatunk a következő metróállomáshoz, a Dom/Römerhez. A Römer egy több épületből álló komplexum és nagyon látványos, az épületek homlokzata neogótikus stílusban épült. Ez Frankfurt óvárosi része, központja a Römerberg tér, amelynek a keleti oldalán láthatjuk a középkori várost idéző favázas házakat is. Innen érdemes a Majna folyó partja felé venni az irányt, egy kis utcát biztosan találni fogunk, ami elvezet a partra.

"Ha megtaláltuk, akkor utána menjünk át az Eiserner Stegen. Ez egy klassz sétálóhíd, így kényelmesen át lehet jutni a túloldalra. Ne lepődjünk meg azon, hogy rengeteg lakatot fogunk látni a hídon: azok a párok teszik ki őket a nevükkel, akik itt házasodtak össze. A hídon átsétálva a Majna déli partján, a Múzeumparton (Museumsufer) fogjuk találni magunkat. Gyönyörű a sétány a part mentén, és persze a nevéhez méltóan egymást érik a múzeumok ezen a szakaszon. Itt találjuk többek közt a Világkultúra múzeumot, a Kommunikációs Múzeumot, az Építészeti Múzeumot, Német Filmmúzeumot, vagy az Iparművészeti Múzeumot is. Egyébként a Majna-part Frankfurtban szépen ki van építve. Van bicikliút, nagyon kellemeset lehet sétálni, üldögélni a padokon, de sokan még piknikezni is szoktak. Ráadásul Frankfurtban megengedett a közterületen való alkoholfogyasztás, így igazán jó tud lenni a hangulat ezen a környéken.

Forrás: AFP
A Römerberg tér

Én a Bockenhaimer Warténél laktam egy kollégiumban, ami azért is jó, mert nyáron sok frankfurti egyetemista kiadja a szobáját, így olcsó szálláshoz lehet jutni. Interneten lehet rákeresni, vagy ha már a helyszínen vagyunk, akkor ott is lehet keresgélni. De persze Frankfurtban a luxushotelekig bezárólag sokféle szállás közül válogathatunk, a booking.com-ot érdemes böngészni. A Bockenhaimer Warténél van a Pálmakert, ami különlegesen szép. Első belépéskor néhány euró ellenében kell venni egy kártyát, amivel később bármikor újra beléphetünk, tehát a kártyát meg kell őrizni. Le lehet ülni a kertben és vannak különböző növényházak is. Ezután, ha a kertnél felszállunk a 36-os buszra és továbbmegyünk akkor meg lehet nézni a Johann Wolfgang Goethe Egyetem Westend kampuszát, aminek hatalmas, csodás kertje van, és úgy néz ki, mint egy szabadidőpark. (Érdekesség, hogy több parkban is találkozhatunk nyulakkal Frankfurtban, amelyek szabadon futkároznak a fűben.) Ez a környék főleg a fiatalok, egyetemisták körében népszerű, hangulatos kávézókat találhatunk itt, 8 euróért lehetet finom koktélt kapni. Csütörtök délelőttönként pedig piac is van.

Forrás: [origo]
A fiatalok is igazán jól érezhetik magukat Frankfurtban

Ami a városi tömegközlekedést illeti, nagyon jól ki van építve. A napijegy 6,20 euró, de lehet választani a Frankfurt kártyát is, ami kicsit drágább, de kedvezményeket biztosít a múzeumok belépőiből. (A többnapos és hetijegyekről részletek itt.) Aki szeret mozogni, annak megéri szert tenni egy biciklire, mert Frankfurt biciklibarát város. Egyébként metróval szinte mindenhova el lehet jutni, mivel hét városi metróvonal is van. Emellett utazhatunk villamossal, busszal vagy S-Bahnnal, ami olyasmi, mint Budapesten a HÉV: szerelvényei a belváros alatti megállókból egészen az elővárosokig futnak. A Frankfurti Főpályaudvart a város közepén találjuk, és Európa egyik legforgalmasabb pályaudvara. Ott érdemes szerezni egy városi térképet, amin rajta van a többek közt a teljes metróhálózat.

"Legalább egyszer ki kell próbálni az Ebbelwei Expresst is, ami egy különleges járat a városban. 7 euróért lehet rá jegyet venni, és ezért az utazás mellett különböző finomságokat is lehet fogyasztani." - meséli olvasónk. "Például az almabort, ami Frankfurt egyik jellegzetessége. Elsőre elég rossz íze van (savanyú almalére hasonlít), de aki megszokta, hamar megszereti és később nem is tud lemondani róla. Az expressz végigmegy a városon, és elsősorban a turistáknak van, de azért a helyiek is felülnek rá, mert az mondják, hogy jó buli. Az állatkerttől indul a járat, érinti például a főpályaudvart is, és leginkább arról lehet felismerni, hogy színesre van festve."

Forrás: Wikipedia Commons
Az Ebbelwei Express vidám kocsija

A további látnivalókat illetően ki kell emelni, hogy Frankfurtban rengeteg templom van, így nem érdemes fogadalmat tenni arra, hogy az összeset végigjárjuk. "De például a Régi Miklós templomot (Alte Nikolaikirche) feltétlenül meg kell nézni, illetve ami még nagyon tetszett nekem az Császárdóm (Kaiserdom), mert nagyon szép és gótikus stílusban épült. A dómban van egy múzeum, illetve színvonalas komolyzenei koncertek is szoktak lenni, amelyekre 10-30 euró között lehet általában jegyet kapni. Mindkét templomot a belvárosban, a Römerberg térnél találjuk, akárcsak Németország egyik legjelentősebb templomát, a Szent Pál-templomot (Paulskirche).

Forrás: AFP
A háttérben magasodik a Császárdóm

A Goethe-házhoz is látogasson el, aki teheti, mert egy elegáns épület, és a berendezése is egyedülálló. De érdemes bevenni a programok közé az Állatkertet is, mert izgalmas és egy egész napot el lehet benne tölteni (a felnőtt jegy 8 euróba, a gyerek 4 euróba kerül). A Konstablerwache egy fontos metrómegálló a belvárosban, innen nyílik a Zeil, Frankfurt legnépszerűbb bevásárlóutcája. Aki vásárolni szeretne, az ide jöjjön, a luxuscikkekért pedig a Goethestraßét kell keresni". Emellett Frankfurt látképéhez hozzátartoznak persze a felhőkarcolók is.

Forrás: AFP/Frank May
Goethe-ház

Ha pedig egy kicsit kimozdulnánk Frankfurtból, akkor olvasónk Heidelberget ajánlja meglátogatni. Egy mutatós egyetemi városról van szó, ami nagyjából 100 km-re van Frankfurttól. Megéri rászánni egy napot és elutazni oda vonattal. Főleg hétvégén érdemes menni, mert akkor lehet kapni kedvezményes áron csoportos vonatjegyet, így ha vannak ismerősök, különösen megéri kirándulásokat szervezni.

"Frankfurtot azért is lehet szeretni, mert folyton ünnepelnek valamit a városban, így mindig van ok az evésre-ivásra is Ilyenkor ellepik az utcákat a sátrak, kiülős helyek, folyik a sör és készülnek a német ételek. Ami nagyon finom és mindenképp meg kell kóstolni az a Rindswurst. Ez marhahúsból készült kolbász, és hot-dogszerű szendvicsként szokták árulni a fesztiválokon. És ha már ételek, a kajáldákban 5-6 euróért már jól lehet lakni, az éttermek ennél drágábbak.

Forrás: AFP
Frankfurt látképe a Majnával

Nekem főleg Frankfurt atmoszférája tetszett nagyon, nem egy tipikus német város. Ráadásul rengeteg a külföldi lakos: török, arab, afrikai, de mindenféle nemzetiségű emberrel lehet találkozni. Így a helyiek általában véve nyitottak az idegenekkel szemben, nem néznek meg senkit, még akkor se, ha furán öltözködik. Ugyanakkor megtartják a három lépés távolságot, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lennének barátságosak. Jó hír az is, hogy mindenki mindenki tud angolul. Különösen ideális hely diákok, fiatalok számára, mivel a Goethe egyetem minden nyáron szervez nyelvi kurzusokat (Frankfurter Sommerkurse), és sokan érkeznek emiatt a világ minden tájáról."