Paradicsomdobálástól a falloszünnepig - a világ legfurcsább fesztiváljai

Furcsa fesztiválok, Paradicsomdobálás Buñolban (La Tomatina, Buñol)
Vágólapra másolva!
Tematikus fesztiválokból rengeteg van a világon, így nem csoda, ha egy-egy település valami különleges dologgal igyekszik kiemelkedni a tömegből, és magához vonzani a turistákat. Van, ahol a tradíció a fontos, és van, ahol csak a buli. Összegyűjtöttük a legfurábbakat.
Vágólapra másolva!

Narancscsata Ivreában
Minden év februárjának végén több ezer ember dobálja egymásra a narancsot az észak-olaszországi Ivrea városában. A középkori jelmezbe öltözött csapatok arra emlékeznek ezzel a szokatlan fesztivállal, amikor több száz évvel ezelőtt egy uralkodó érvényesíteni akarta az első éjszaka jogát egy házasságra készülő fiatal lánnyal, ám az levágta a zsarnok fejét. A háromnapos utcai harcok során 50 ezer láda, azaz 400 tonna narancsot vágnak egymás fejéhez a résztvevők.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Testfestőfesztivál Pörtschachban
Pörtschach egy 2700 fős karintiai falu Dél-Ausztriában, a Wörthi-tó partján. Júliusban a világ minden tájáról több ezren látogatnak ide, hogy részt vegyenek az egy hétig tartó testfestőfesztiválon, amelyen a műfaj legismertebb képviselői mérhetik össze tudásukat több kategóriában. Az önkéntes modellekre, akik akár toplessben is mutatkozhatnak, ecsettel, szivaccsal, szórópisztollyal is fel lehet vinni a festéket, és külön kategóriát képeznek a különleges effektek.

Forrás: AFP/Alexander Klein

A retkek éjszakája Oaxacában
A mexikói Oaxaca állam hasonló nevű fővárosában minden decemberben kiállítást tartanak olyan szobrokból, amelyeket az erre az eseményre termesztett nagy vörös retkekből építenek. A győztesek jutalma, hogy alkotásuk bekerül a helyi lapba, ám maga az esemény már több mint egy évszázada a karácsonyi ünnepségek központi rendezvénye Oaxacában.

Kavaszakiban a falloszt ünneplik
A Kanamara Macui fesztivált tavasszal tartják Japán kilencedik legnagyobb városában, Kavaszakiban, a Kanajama-szentélyben. Az április első vasárnapjára eső fő ünnepség témája a falloszt: a parádé, a dekoráció, a cukorkák a faragott zöldségek mind ezt a férfitestrészt dicsőítik. A fesztivál onnan ered, hogy a környék örömlányai ide jártak imádkozni azért, hogy ne kapjanak el nemi betegségeket. Az ünnepség mára turistalátványossággá vált, amelyen a HIV-fertőzés elleni harchoz gyűjtenek pénzt.

Forrás: AFP

Madáremberek Bognor Regisben
A dél-angliai West Sussex tengerpartján fekvő 25 ezres kisváros arról híres, hogy 1978 óta itt rendezik a nemzetközi madárember-fesztivált. Az a feladat, hogy a résztvevők a városka egyik mólójáról nekifutva minél messzebbre repüljenek saját készítésű szerkezetükkel. Bár sok olyan jelentkező is akad, aki vicces öltözetében eleve esélytelen, és azonnal a tengerbe csobban, vannak azért komolyabb próbálkozások is. A jelenlegi rekord 99,86 méter, amelyet Steve Elkins állított be 2009-ben. A legújabb kitűzött díj 30 ezer font, amelyet 100 méternyi repülésért lehet elnyerni.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Tehénfestés Luxemburgban
Az Európai Unió leggazdagabb tagállamában szokatlan formáját választották a nyári kikapcsolódásnak: míg legtöbb helyen a tehenek unalmas látványnak számítanak, itt kiállítási tárgyak válnak belőlük. Készítenek tehenet fémből, fából, betonból, üvegből, a dekoráció pedig igen változatos a zebracsíktól kezdve az alpesi tájon át a virágmintáig. Díjak és nyertesek nincsenek. Csak tehenek minden mennyiségben.

Bikafuttatás Pamplona utcáin
Spanyolország Navarra tartmányának Pamplona nevű városa nemcsak az egyik legfurcsább ünnepséget tartja, de ez az egyik leghíresebb ilyen esemény világszerte. A tartomány patrónusa, San Fermín tiszteletére tartott fiestán július 7-től 14-ig minden reggel 8-kor hat bikát engednek ki egy 825 méter hosszú, szűk utcákból álló útvonalra, ahol a vállalkozó kedvű emberek együtt futhatnak az állatokkal az arénáig, ahol majd a délutáni bikaviadalt tartják. A futás életveszélyes: 1925 óta 15-en vesztették életüket, és minden évben 2-300 sérülés történik.

Forrás: AFP/Ander Gillenea

Pancsolás Chiang Mai utcáin
A thai újévet nem idétlen papírkalapokkal, tűzijátékkal vagy pezsgővel ünneplik a Thaiföld északi részén található Chiang Maiban. Április 13. és 15. között a Songkran Fesztiválon 100 ezer ember locsolja egymásra a vizet óriási vízipisztolyokból, tartályokból és színes locsolókból. Bár az esemény mára önfeledt szórakozássá vált, a fesztivál alapja nagyon is komoly: a víz a belső megtisztulást jelképezi az új év előtt.

Forrás: AFP

Viaszkastély-fesztivál Sakon Nakhonban
Sakon Nakhon egy 76 ezres város Thaiföld északkeleti részén. Októberben, amikor véget ér a három hónapig tartó buddhista böjt, a település lakói ünnepségre gyűlnek össze. Ennek során nemcsak különböző kulturális eseményeket és csónakversenyeket rendeznek, hanem egy olyan felvonulást is, amelyen viaszból alkotott kastélyokat vonultatnak fel. Eredetileg a méhviaszból csak virágokat készítettek, amelyeket banánfatörzsekre ragasztottak, ám ma már kastélyok, templomok és ereklyetartók hirdetik a helyiek ügyességét és bölcsességét.

Paradicsomdobálás Bunolban
A világ legnagyobb ételcsatáját Spanyolországban tartják, mégpedig Bunolban, amely Valencia tartományban található, 30 kilométerre a tengerparttól. Az augusztus utolsó szerdáján megrendezett fesztivál eredete több évtizedre nyúlik vissza, hivatalossá 1957-től vált, amikor bizonyos szabályokat vezettek be a hatóságok. Az esemény pontban 10 órakor kezdődik, amikor egy csúszós póznára kell felmásznia valakinek, hogy a tetején lévő sonkát ledobja. Amikor ez sikerül, kezdetét veszi a pontosan egy órán át tartó őrület. Teherautókkal mintegy 40 tonna paradicsomot hoznak be, amit a többnyire úszószemüvegben tomboló tömeg önfeledten egymásra dobál.

Forrás: AFP/Juan Carlos Rojas