Ahol a síliftről látszik a tenger

símelléklet, Piancavallo
Vágólapra másolva!
Időnként megjelenik, néha pedig évekre eltűnik a hazai síturizmussal foglalkozó utazási irodák ajánlatából egy némileg ismeretlen, de annál jobb olaszországi síterep, Piancavallo.  
Vágólapra másolva!

Ha autóval megyünk síelni Olaszországba, nem kell sokat autóznunk az osztrák határtól, hogy a hozzánk legközelebb eső pályarendszerek egyikéhez, Piancavallo-hoz érkezzünk. A parányi kis hegyi üdülőfalu Udinéhez és Pordenone városához van a legközelebb és a hasonló nevű hegység egy fennsíkján fekszik, ami a magasabb fekvés miatt már önmagában is garanciát jelent a hóbiztos szezonokra. A piancavallo-i pályarendszer ugyanis egy elzárt katlan tulajdonképpen, ahol tökéletesen megmarad a hideg levegő és viszonylag kis természetes hómennyiség mellett is az összes pálya biztonsággal üzemel. Piancavallo ismert az olasz síelők és a sísport kedvelői körében, hiszen nem telik el úgy év, hogy ne rendeznének FIS nemzetközi versenyeket az itteni pályákon.

Maga a pályarendszer nem túlságosan nagy, összesen 25 kilométernyi pálya található itt különböző nehézségi fokokban. Ebből két kilométernyi fekete, 20 piros és 3 kék pálya áll rendelkezésre. A pályák alsó pontja 1300 méteres magasságon található, a pályák legfelsőbb pontja pedig 1850 méterről indul, a besíelhető szintkülönbség 550 méter. A pályák mindegyike közvetlen összeköttetésben van egymással. A pályákat hat ülő- és négy húzólift szolgálja ki. Piancavallón 26 kilométernyi sífutópálya is a síelők rendelkezésére áll, van snowboard-park és külön gyakorlópályák a gyerekeknek.

Forrás: alpesitravel

Az 1-es és a 2-es fő pálya melletti kétüléses felvonót nemrégiben négyülésesre cserélték, de a lift igazi különlegesség, hogy tiszta időben a székekről az Adriai-tenger is látható. A fejlesztéseknek köszönhetően egyébként Piancavallo a nyári időszakban is egyre felkapottabb üdülőhely, a környéken ugyanis remek hegyi túraútvonalak találhatók. A könnyebb hegymászáshoz nem kell nyárig várni, ugyanis a léceket hátrahagyva a Rifugio Aneritől egyórás túrázással felérhetünk a Tremol-hegy egyik kisebb csúcsára, ahonnan lélegzetelállító a kilátás. A csúcson a profi túrázók pecsételőhelyet is találhatnak.