Vízesés és tengerszem a hét természeti csoda élén

Vágólapra másolva!
Már csak két hát van hátra Csillagtúra nevű játékunk második fordulójából, amelyben olvasóink dönthetik el, hogy melyek az ország legszebb természeti látnivalói. A jelöltek közül jelenleg a Szalajka-völgy vezet, második helyen pedig a Megyer-hegyi tengerszem áll. A jelöltek között olyan triviális helyszínek is vannak, mint Hévíz vagy a Baradla-barlang, de más igazi különlegességek is szerepelnek köztük, például az alig ismert Gaja-szurdok a Bakonyban, vagy a Villányi-hegység egyik legszebb része, az egyedülálló élővilággal rendelkező Szársomlyó. 
Vágólapra másolva!

Csillagtúra nevű játékunkban arra kértük olvasóinkat, hogy szavazzanak az ország legszebb természeti látnivalóira, és jelöljenek olyan helyeket, amelyeket valamilyen okból különlegesnek, kiemelkedően szépnek tartanak. Az első játékrészben 14 általunk javasolt helyszínből kellett kiválasztani a legszebb hetet, a második körben ehhez a héthez jön további hét, olvasóink által jelölt helyszín. A jelöltek között vannak ismert helyszínek és kuriózumnak számító igazi különlegességek is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgyben

A második forduló félidejénél az első kör nyertese, a Szalajka-völgy vezet a szavazatok 23,6 százalékával. Második helyen a Megyer-hegyi tengerszem áll 21,2 százalékkal. A harmadik helyen 9,1 százalékkal a lillafüredi Hámor-tó található, míg az első forduló második helyezettje, a Dunakanyar 8,5 százalékkal a negyedik. A legkevesebb szavazat talán kissé érdemtelenül a tihanyi Belső-tóra érkezett, a szavazatok 2 százaléka. A sorrend a hátralévő két hét alatt természetesen változhat, a szavazás mindenkori állásáról itt tájékozódhat.

A jelöltek kiválasztásánál nem voltunk szigorúak, olyan helyszínek is bekerültek a listára, amelyek emberi tevékenység nyomán jöttek létre, de mára a táj jellegzetes elemévé alakultak.

A játék második fordulójának tétje, hogy melyek lesznek Magyarország természeti csodái. Az egyes helyszínekről bővebb információkat is olvashat, és képgalériákon keresztül is megismerheti a helyszíneket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Megyer-hegyi tengerszem

A jelöltek a következők:

- Dunakanyar,

- Szalajka-völgy,

- A balatoni tanúhegyek,

- A Hévízi-tó,

- Az Őrség és a szerfalvak,

- A Hortobágy

- A Baradla-barlang

- A tihanyi Belső-tó,

- Lillafüred és a Hámori-tó,

- A Gaja-szurdok és a római fürdő,

- A Bükk és a Bükk fennsík,

- A Megyer-hegyi tengerszem

- Gemenc

- A Szársomlyó és a villányi borvidék

Hogyan lehet szavazni?

A látnivalókat két külön menüpontban, 1-7-ig és 8-14-ig mutatjuk be. Ha valamelyik természeti látnivaló elnyerte tetszését, a "Szavazok" gomb megnyomásával szavazhat. A szavazás után a szavazás állásáról is azonnal értesülhet.

Meddig lehet szavazni?

A játék január 31-én éjfélig tart, ez után hirdetjük ki Magyarország hét természeti csodáját. A nyertes helyszínekről további cikkeket olvashatnak és videókat láthatnak majd. A játék a későbbiekben tovább folytatódik majd hét olyan különlegességgel, amelyet ember tervezett és hozott létre hazánkban, ezután pedig kulturális örökségünk, értékeink közül választhatják ki a legkiemelkedőbbeket.