Osztrák síterepek kevés autózással

Annaberg, síterepek, síparadicsom, Alsó-Ausztria, Annaberg
Vágólapra másolva!
Ha biztosra akarunk menni a síszezonban, érdemes nyugat felé tekinteni, és megcélozni Ausztriát. Bár egy picit mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltatás megéri a pénzt, és azt kapjuk, amiért fizetünk. Ausztriában nemcsak a hagyományos sítúra-kedvelők, de a grandiózus hotelekre és ellátásra vágyók is megtalálják a számításukat. Néhol problémát jelent, hogy az erdőhatár fölöttiektől eltekintve a pályák kapacitása a liftekéhez képest szűkös. Jó hír a fiataloknak, hogy a fejlesztők egymás után építenek ki hóparkokat.
Vágólapra másolva!

Annaberg

Forrás: Flickr

Magasság: 800 - 1330 m
Sípályák hossza: 20 km
fekete: 4
kék: 9
Liftek száma: 10
Budapest: 360 km
Síbérletárak:
2 nap 14 200 forint
6 nap 34 000 forint

Annaberg az Ötscherland közepén 800-1400 méter magasságban fekszik. Embertömeg, tülekedés és közlekedési dugók kivételével minden megtalálható Annabergben, ami egy jó síterepre jellemző: szívderítően szép táj, kiszámítható időjárás és változatos, nagy kiterjedésű lesiklópályák. Annaberget elsősorban családoknak ajánljuk. A központi épületben egy helyen megtalálható a síkölcsönző, síiskola, síóvoda és a síbérlet pénztárak ügyfélszolgálati irodái.

Síelők és snowboardosok, fiatalok és tapasztaltabbak kedvükre válogathatnak könnyebb és kényelmes lankák, igényes és meredek lejtők, valamint buckás pályák között. Ha kevés hó esik, a hóágyúk éjjel-nappal bevethetők. A jól kiépített pálya- és liftrendszernek köszönhetően alig fordul elő várakozás.

A sífutók a völgyben 9 km könnyű, 5 km közepes és 6 km nehéz sífutópálya között választhatnak. A gyönyörű környezetben tett lovasszán kirándulás is igazi élmény lehet. A faluban lévő szállodákban van uszoda, szauna, szolárium, tekepálya, fitneszterem, biliárd és jéghoki. Az Annabergben megszálló vendégek kedvezményt kapnak a többnapos síbérlet árából. A gyerekek 6 éves korig - érvényes bérlettel rendelkező szülők kíséretében - ingyen síelhetnek.

Hochkar

Forrás: Flickr

Magasság: 1380 - 1880 m
Sípályák hossza: 17 km
fekete: 3
Piros: 8
Kék: 5
Liftek száma: 11
Budapest: 440 km
Síbérletárak:
2 nap 61,50 euró
6 nap 149,50 euró

A Göstlingnél emelkedő Hochkar Alsó-Ausztria legmagasabban kiépített és leginkább hó-biztos sícentruma, ahol egészen május elejéig tart a szezon. A pályák egy része hóágyúzott, de erre nincs nagy szükség, mivel a környék mikroklímája rendkívül kedvező, nem ritka a két méter feletti hó-vastagság. 2006-ban itt nyitották meg Kelet-Ausztria első snowparkját, amelyet a freestyle-osok figyelmébe ajánlunk. A környéken számtalan Aprés Ski lehetőség várja az ide utazókat, többek között egy 26 kilométeres sífutópálya, 50 kilométer hosszú takarított téli kirándulóút, jéghoki, uszoda, szauna, gőzfürdő, szolárium, tekepálya, lövészet, teniszpálya, bárok, éttermek, és szórakozóhelyek. Kiemelt rendezvények a krampuszfutás és a szilveszteri fáklyásmenet.

A szállásajánlatok széles palettáján az olcsó magánlakásoktól a falusi turizmusig, fogadókig és hotelekig minden megtalálható (Göstling és Lassing településeken, továbbá pályaszállások a Hochkaron). Göstlingből mindennap síbuszok szállítják a vendégeket a sípályákhoz. Különösen kedvezményes időszakok a szezon eleji (november vége, december eleje) és szezon végi (április közepétől a szezon végéig), ilyenkor a liftárakból olykor 40 százalékot is elengednek.

Semmering - Stuhleck

Forrás: Flickr

Magasság: 750 - 1770 m
Sípályák hossza: 35 km
fekete: 1
piros: 7
kék: 7
Liftek száma: 15
Budapest: 310 km
Síbérletárak:
2 nap: 69,50 euró
6 nap 168 euró

Közelsége miatt ez a magyarok legkedveltebb osztrák síterepe. A semmeringi hágó végénél, 800-1640 méteren fekszik a Stuhleck síterület, ahol hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. Hóbiztosabbnak mondható, mint Hirschenkogel, árban nagyjából azonos vele. Minden korosztálynak ajánlható. Apres Ski: jéghoki, korcsolyapálya, szauna, szolárium, uszoda, tenisz, szánkópálya. A felvonó völgyállomásától indul egy 8 kilométer hosszú, klasszikus nyomvonallal ellátott sífutópálya (2 kilométer könnyű + 6 kilométer közepesen nehéz szakasz), ami meghosszabbítható a Dürrgraben területén Steinhaus am Semmering felé. Az 5 kilométer hosszú, igazán családbarát természetes szánkópálya minden korosztály kedvence. Szánkókölcsönzés a stuhelcki felvonónál és a Sport Buchebner üzletben. További szórakozási lehetőségek: snow tubing pálya, lovasszán kirándulások, teniszcsarnok, sportlövészet, jégteke, túli túraútvonalak.