Egy felmérés szerint Londonban költik a legtöbbet a turisták

Vágólapra másolva!
A MasterCard több mint 100 utazási célpontot vizsgáló kutatása szerint várhatóan a világ legnagyobb városaiba irányuló légiutas-forgalom 2011-ben 9,2 százalékkal, az utasok külföldi költése pedig 14,6 százalékkal nő. Az e téren tapasztalható növekedés meghaladja a világ GDP-bővülését, ami megerősíti, hogy a 21. században a városok gazdasági szerepe hatványozottan érvényesül. A legtöbbet Londonban, New Yorkban és Párizsban költik a turisták.
Vágólapra másolva!

A felmérés az adott városokba irányuló nemzetközi légiutas-forgalmat, az utasok költését, ezen statisztikák jelenlegi és várható növekedését vizsgálta. A látogatószám tekintetében London van az első helyen, 2011-ben várhatóan 20 millió külföldi érkezik ebbe a városba. A második helyezett Párizs lett; a francia fővárosba a tanulmány készítői 18,1 millió külföldi látogató érkezését várják erre az évre.

Az első húsz helyen rangsorolt város között nyolc található az ázsiai, csendes óceániai térségben, így Bangkok a harmadik helyre került, várhatóan 11,5 millió utassal, majd Szingapúr és Hongkong következik 11,4, és 10,9 millió látogatóval.

Észak-Amerikából csupán egyetlen város van az első húszban: New York, amely a tizenkettedik helyet foglalja el a listán, itt 7,6 millió beutazóra számítanak a tanulmány készítői.

Az utasok számának legnagyobb arányú emelkedése Barcelonában várható a MasterCard elemzése szerint: a spanyolországi városba 24 százalékkal többen igyekeznek 2011-ben, mint 2010-ben. A második Kuala Lumpur Malajziában, 21,8 százalékos növekedéssel, míg Isztambul az utóbbitól alig elmaradva a harmadik olyan város a világon, ahol a turistaérkezések jelentős növekedése várható.

Forrás: AFP
Ázsiában Bangkok vezet

Londonban költenek a legtöbbet

New York és Párizs előtt London vezet a látogatók költéseit vizsgáló listán is. A brit fővárosban a külföldiek várhatóan 25,6 milliárd dollárt költenek el, New Yorkban kicsit kevesebbet, 20,3 milliárd dollárt, míg Párizsban csak mintegy feleannyit, mint a brit fővárosban: összesen 14,6 milliárd dollárt. A sorban Bangkok következik, itt a külföldi utasok összesen 14,4 milliárd dollárt vásárolnak el, Frankfurtban ennél félmilliárd dollárral kevesebb vándorol a kereskedőkhöz és a szolgáltatókhoz 2011-ben.

A MasterCard kutatása szerint a külföldiek költésének legnagyobb arányú növekedése Isztambulban várható: ez meghaladhatja a 30,1 százalékot 2011-ben. Ebben a tekintetben Barcelona a második 28,2 százalékkal, míg Dubajban 24 százalékkal költenek többet a külföldiek, mint 2010-ben.