Vágólapra másolva!
Búvárparadicsom válhat a karib-tengeri Kajmán-szigeteknél a napokban elsüllyesztett, egykor az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló hajóból.
Vágólapra másolva!

A szolgálatból kivont Kittiwake az elmúlt években a virginiai Fort Eustisnél horgonyzott rozsdásodó társaival a "szellemflottaként" ismert James-folyami Tartalékflotta tagjaként. Az 1945-ben épült hajó korábban évtizedeken át támogatta az amerikai hadiflotta tengeralattjáróit világszerte.

A 2200 tonnás hajót tavaly decemberben vontatták a Kajmán-szigetekhez, ahol testét több helyen kilyukasztották, feltöltötték vízzel, majd szerdán egyenes tartásban leeresztették egy mindössze 19 méter mélyen fekvő homokpadra. Mivel a Kittiwake 14 méter magas, a fedélzet nem sokkal a vízfelszín alatt húzódik, s így könnyen megközelíthető a szabadtüdős merülőknek is. A hajótestet csütörtökön kötelekkel rögzítik, pénteken pedig megnyílhat a nagyközönség előtt.

A Kittiwake a Kajmán-szigetek legnagyobbja, Grand Cayman Seven Mile Beach nevű partszakasza közelében nyugszik, így nagyszámú turistát vonzhat. Azonban nemcsak búvárparadicsom válhat a hajóroncsból: a mesterséges zátony ideális búvóhely halak és rákfélék számára is.