Lavina sodorta el a nepáli sztárserpát

Vágólapra másolva!
Lavinaomlásban eltűnt az a nepáli serpa, aki külföldi hegymászókat vezetve tizenkilencszer járt már a Csomolungma tetején. A serpa egy alacsonyabb csúcsra vezetett expedíciót, amikor elsodorta a lavina.
Vágólapra másolva!

A 43 éves Chevang Nyima (Chhewang Nima) Nepál keleti részén szombaton, a 7129 méter magas Barun-csúcsra (Baruntse) vezetett egy expedíciót, amikor 7045 méter magasan a kötelek rögzítése közben elsodorta egy erős lavina - mondta Dzsivan Ghimire (Jeewanh Ghimire), az eltűnt hegyi vezetőt is alkalmazó Sherpa Shangri-la Trek and Expeditions túraszervező magáncég munkatársa.

A tapasztalt serpa vezette hat brit és egy amerikai hegymászóból álló csapatnak nem esett baja. Chevang keresésére indult hegymászók azonban nem jártak sikerrel, a rendkívül erős szél miatt hétfőig a légi úton történő keresésére sem volt lehetőség. Ghimire szerint azonban elképzelhető, hogy Chevang még mindig életben van, mert jó hegymászó, és tudja, hogyan kell túlélni.

A világ tetejét legtöbbször meghódító hegymászó rekordját az 50 éves Apa serpa tartja, aki idén májusban huszadszor jutott fel a 8848 méteres csúcsra. Chevang eddig tizenkilencszer járt a Csomolungmán, és fiatal korából adódóan a baleset előtt még minden esélye megvolt arra, hogy ő legyen az új rekorder, erre pedig 2011 tavaszán két mászással került volna sor.

A Csomolungma (Mount Everest) a Föld legmagasabb hegye, a Himalája hegység része, Kína és Nepál határán fekszik. A világ tetejére először 1953 májusában jutott fel Tenzing Norgay serpa és az új-zélandi Edmund Hillary, azóta 2000 felett van azok száma, akik elérték a csúcsot. Emellett több mint 200-an vesztették életüket a sikertelen kísérletek során.