A világ leghíresebb szellemvárosai

szellemváros, Oradour sur Glane, Franciaország
Vágólapra másolva!
Elhagyott települések és elnéptelenedett városok Franciaországtól Mexikón át Namíbiáig szinte minden kontinensen találhatók. A szellemvárosokban még a madár sem, csak néhány történelem iránt fogékony turista jár. A gyönyörű templomromok, a világháborúban kiégett autók, az üres lakótelepek, a fából ácsolt amerikai csűrök, és az elhagyott munkásszállók mindegyike az elmúlt 100 év eseményeiről mesél.
Vágólapra másolva!

A szellemvárosok kialakulásáért főleg a gazdasági változások, a politikai és katonai döntések, de néhány esetben a természeti erők okolhatók. Az elnéptelenedés sokszor egy csapásra, míg máskor hosszú folyamat végeredményeképpen valósult meg, hol érthető, hol pedig egészen érthetetlen módón.

A szellemvárosoknak azonban nincs rejtélyük, történetük minden esetben jól ismert. A megmaradt épületek, a süket betonfalak, az üres játszóterek, a vadvirágokkal benőtt templomkertek, hátra maradt használati tárgyak, a turisták szerint legalább olyan beszédesek, mint a ma ismert nagyvárosok nyüzsgő utcái. Épp csak egy kis történelmi háttérismeret és némi fantázia kell hozzájuk.

Ezeken az egykor virágzó településeken itt-ott már lelkes vállalkozók szerveznek idegenvezetést az érdeklődőknek, az egyre sokasodó laikus turisták számára emléktáblák és ismeretterjesztő kiadványok is segítnek az eligazodásban.

Oradour sur Glane: csak hatan élték túl a vérengzést

A közép-franciaországi kistelepülés elnéptelenedéséért a náci fegyveresek felelnek. 1944. június 10-én az SS csapatok brutális kegyetlenséggel mészárolták le a falu egész lakosságát. A katonák először a vásártérre parancsolták a helyieket, majd a férfiakat a pajtákba terelték, lábon lőtték őket és rájuk gyújtották az épületet. A nőket és a gyerekeket a templomba hajtották, és robbantást hajtottak végre. Az életben maradtak beszámolói szerint a lőtt sebesülésekkel a helyiek képtelenek voltak a menekülésre, így a legtöbben elevenen égtek el a tüzekben. A mészárlásban több mint 600-an vesztették életüket, és csak hatan élték túl kisebb-nagyobb sérülésekkel.

Forrás: AFP

A mártírfalut soha nem építették újjá. Mementóként áll ugyanabban az állapotban, ahogy 66 évvel ezelőtt maguk mögött hagyták a németek. 1999-ben emlékközpontot emeltek, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket. A turisták számára az emlékközpont falusétát is szervez, amelynek keretében a kormos házfalak, a romos utcák, kiégett autók és a tűzben megolvadt templomharang is megtekinthető.

San-Zhi: üdülőváros, amely meg sem született

Forrás: [origo]

San-Zhi tulajdonképpen a szellemvárosok kakukktojása. A tajvani üdülővárost még a 80-as években kezdték el építeni, de a munkálatok pénzhiány miatt félbe maradtak. Az egykor futurisztikus városképről álmodó tengerparti üdülőben közel 30 éve egyre csak omladoznak a fa- és fémszerkezetek. San-Zhi tehát be sem népesülhetett mielőtt elnéptelenedett volna. Azóta sem jelentkezett egyetlen befektető sem, aki látna fantáziát a folytatásban.

Aranyásók jöttek, aranyásók mentek: amerikai szellemvárosok

Az aranyláz idején, az 1850-es években kisebb fajta népvándorlás indult meg az Egyesült Államok határain belül. A legtöbben Coloradóban és Nevadában próbáltak szerencsét, ki több, ki kevesebb sikerrel. Az ekkor létrejött bányásztelepek később várossá fejlődtek és néhány éven belül kialakult a saját infrastruktúrájuk is. Alig egy emberöltőnyivel később, ahogy bányák egyre kevesebb profitot termeltek, a lakók fokozatosan elvándoroltak.

Forrás: AFP
Bodie

Bodie, a legjobb állapotban fennmaradt kaliforniai aranyásó város San Franciscótól keletre, Nevada határán található. Az épségben megmaradt épületei, (összesen 170) - köztük a bank a bár és a templom- a kedvező klíma miatt tökéletesen konzerválódtak. Sok helyütt még az üvegezés is megmaradt az ablakokban. A város a harmincas évektől kezdve kezdett hanyatlani, míg az 1960-as években teljesen elnéptelenedett. Ma turisták körülbelül ezt a 40 évvel ezelőtti állapotot láthatják. Az egykori aranybánya szintén látogatható.

Forrás: [origo]
Berlin, Nevada

A nevadai sivatag középen, Petrocelli renói otthonától alig egy órányi autóútra található Berlinben szinte sértetlenül állnak a 100 esztendős deszkaházak. A száraz sivatagi klíma itt is segítette, és a mai napig segíti a faanyag konzerválódását. Berlin nemcsak az itt maradt bányászszerszámok, írógépek, könyvelési naplók, konzervek és hátra maradt automobilok miatt híres és látványos, hanem a közeli Berlin-Ichthyosaur Nemzeti Park őslényleletei miatt is. Tökéletes egynapos kiruccanások tervezhetők azokak, akik a nyugati parti városok felfedezésére indulnának.

Forrás: [origo]
Goldfield

A bányászvárosok tündöklésének és bukásának tökéletes példája a Phoenixhez közeli Goldfield. Alig 10-15 éven belül az iskola és a postahivatal mellett több szalon és panzió is épült a városban, majd körülbelül ugyanennyi idő elteltével mintha elvágták volna: a város kihalt. Goldfield azonban mára - egy lelkes környékbeli vállalkozónak köszönhetően - komplett turistaparadicsommá vált. Az utazók pisztolypárbajt nézhetnek, country zenét hallgathatnak és a bánya területére is bemehetnek, sőt kisvasúttal a környéket is felfedezhetik.

Namíbia: a gyémántváros egyénileg is látogatható

Kolmanskop a világ egyik legegzotikusabb és legizgalmasabb szellemvárosa. A Namíbia nyugati részén található településen az 1900-as évek elején, egy a környéken talált nagyobb darab gyémánt hírére települtek ide a német bányászok. A kicsi, de igen gazdag gyémántváros rövid időn belül iskolával, kórházzal, postahivatallal, tekepályával, vasúttal, színházzal, kaszinóval, sportpályával és jéggyártó üzemmel is büszkélkedett. A gyémántmezők körülbelül 40-50 év alatt merültek ki, és a város az első világháborút követő évektől kezdve fokozatos hanyatlásnak indult, majd az 50-es években teljesen elnéptelenedett.

Forrás: [origo]

A namíbiai sivatag homokja azóta kis híján ellepte a megmaradt épületeket. A változó széljárásnak köszönhetően azonban van olyan helyiség, ahol alig serceg egy kevéske a deszkapadlón, de van ahol például a kilincsig ér. A turisták kiszolgálásában érdekelt vállalkozások persze nem hagyják elveszni a várost. Jelenleg az összes épületet bebarangolhatják az érdeklődők és megnézhetnek néhány a 80-as években restaurált házat is. A namíbiai Kolmanskopba vezetett sivatagi túrákat indítanak, de egyénileg is szervezhetünk kirándulásokat.

San Juan Parangaricutiro: egyetlen templomtorony maradt

Forrás: [origo]

Megkövesedett lávahullámok ölelik a mexikói San Juan Parangaricutiro templomának romjait. Ez az egyetlen épület, ami megmaradt a Mexikói-felföldön 1943. február 20-án kitörő Paricutin nevű tűzhányó kitörése után. A vulkán kilenc esztendőn át, egészen 1953-ig működött és ez idő alatt közel 2 milliárd köbméter lávával és hamuval árasztotta el a környéket. A kitörés emberéletet nem követelt, a falu templomát pedig stabil talapzatának köszönhetően csak bekerítette az izzó magma, de ledönteni nem tudta.

Sz.K.