A világ legvadabb liftjei

Vágólapra másolva!
A lifteknek az az egyetlen és egyértelmű feladatuk van, hogy utasaikat az egyik emeletről a másikra szállítsák lehetőleg minél gyorsabban és minél biztonságosabban. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a felvonóknak unalmasnak is kell lenniük. A liftek tervezői és építő a lehető legvadabb ötleteket is képesek megvalósítani. Íme néhány a világ legvadabb felvonói közül.  
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A Cunard hajótársaság egyik büszkeségén, a Queen Mary 2-őn a vendégek igazán stílusosan liftezhetnek a hatalmas óceánjáró fő lobbijában lévő felvonókon. A liftekkel az éttermekből és bárokból közvetlenül a szobákhoz juthatnak a hajó utasai.

Forrás: [origo]

A világ talán legextrémebb alakú és formájú felvonóját a német Mercedes Benz autógyár stuttgarti múzeumában láthatják a vendégek. A futurisztikus, függőlegesen közlekedő űrhajókra emlékeztető felvonók egy hatalmas henger alakú térben közlekednek a szintek között és az utasok a liftekből kiszállva rögtön a cég modelljeit csodálhatják.

Forrás: [origo]

A New York-i Marriott Marquis szálloda nemcsak a városban, de a világon is egyedülállóan különleges felvonókkal büszkélkedhet. Az üvegfalú liftek egy központi oszlop körül helyezkednek el egy óriási, 49 emeletes átrium közepén. A szálloda nemrégiben egy új rendszert vezetett be annak érdekében, hogy a vendégek minél gyorsabban a kívánt szintre jussanak: előre kell megadniuk az adott emelet számát és a számítógép csak ezután irányítja őket a megfelelő felvonóhoz.

Forrás: [origo]

Európa egyik leghangulatosabb felvonója nem elsősorban magassága miatt tűnik ki a sorból. A portugáliai Lisszabon városában található Santa Justa liftet 1902-ben építették és a kilátótorony a város egyik legismertebb büszkesége.

Forrás: [origo]

Nem különben különleges a berlini Radisson SAS hotel liftje sem. A szálloda liftje áthalad a hétemeletnyi magas AquaDomon, ami egy óriási akvárium tulajdonképpen. Az utasok liftezés közben a tenger élővilágával ismerkedhetnek.

Forrás: [origo]

A torony és a rajta közlekedő lift is a 21. század elnevezésű kiállításra épült az amerikai Seattle városában, 1962-ben. A város jelképének számító Space Needle torony kora ellenére felejthetetlen felvonó-élményt kínál a vendégeknek a mai napig.

Forrás: [origo]

A párizsi Eiffel-toronyban működő felvonó sem a sebességével tűnik ki, a torony vas tartóoszlopai között közlekedő felvonó sokkal inkább romantikus, mint félelmetes.