Gyenge előszezon után erősödő hajósforgalom a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az előszezonban, május végéig mintegy 25 százalékkal esett vissza a balatoni személyhajó- és kompforgalom a tavalyi adatokhoz képest, a hátrány folyamatos lefaragására számít a főszezonban a Balatoni Hajózási Zrt. - mondta Horváth Gyula, a cég vezérigazgatója szombaton, a 164. hajózási idény megkezdése alkalmából az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A társaságnak a rendkívüli időjárás miatti bevételkiesése eddig mintegy 8,5 millió forintra tehető. Horváth Gyula szerint alapvetően az időjáráson fog múlni, hogy mennyit tudnak lefaragni ebből a veszteségből, ami a reményeik szerint jobban alakul az előszezonnál. Hozzátette, valószínűleg kihat a hazai turizmusra az is, hogy az ország és a térség lakossága mennyi idő alatt tudja kiheverni az árvizek és viharok okozta károkat.

A Balaton magas vízszintje és az elmúlt hetek viharai miatt ezrek vagyona - köztük a hajózási társaságé is - károsodott az üdülőrégióban is. "Nagy örömöt jelentene már a tavalyi eredmények megismétlése is, holott tavaly a gazdasági válság miatt 6 százalékkal csökkent az utasok száma a menetrendi hajókon" - mondta a vezérigazgató.

A hajózási társaság egy katamarán fedélzetén, a Balatonon tartott sajtótájékoztatót a 164. hajózási idény megkezdéséről. A cégvezető beszámolója szerint a társaság főbb üzletágai 2010-ben is a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötők üzemeltetése maradt. A társaság 22 személyhajó-kikötőjében 23 személyhajó, 4 komp, egy 25 fős vitorlás, egy kalandvitorlás és egy kis befogadású gyorshajó közlekedik.

Az idén a menetrendszerinti hajójáratokon túl 20 kikötőből indulnak sétahajók, 12-ből diszkó-hajók, 11-ből gyerekhajók, és 17 kikötőből programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulásokat (Tihanyi borkóstoló-túra, Badacsony-túra, Naplemente-túra, Grill-party hajón, stb.) szerveznek.

Az idei turistaszezon újdonsága a hajózási társaságnál, hogy bevezették az online jegyértékesítést a siófoki, balatonfüredi és keszthelyi sétahajókra. Főszezontól a korábbi tíz kikötő mellett a most átadott balatonbogláriban is lesz gyermekhajó-program. Az elmúlt években népszerűnek bizonyult egész napos Badacsony túrát, valamint a Tihany túrát a korábbinál több kikötőből indítják. Balatoni rendezvényekhez, fesztiválokhoz csatlakozva a hajózási társaság 20 százalékos kedvezményt biztosít az események idejére a sétahajói díjaiból.

Az üdülési csekket továbbra is elfogadják a társaság szálláshelyein, a menetrendszerinti hajójáratain, sétahajóin, diszkóhajóin, kompjáratain, hajóprogramjain, és fizetni lehet vele a vitorlás-kikötőhelyekért is. A kiemelt üdülőkörzet állandó lakosai 25 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a menetrend szerinti hajójáratokon. A Balatoni Hajózási Zrt. és a MÁV-Start Zrt. közös ajánlataként idén is igénybe vehető a Balaton Mix, amely a tó körüli menetrend szerinti vonatok és a menetrendszerinti hajójáratok igénybevételéhez nyújt kedvezményes lehetőségeket több változatban szeptember 30-ig.