Forrás helyett ivóvíz tört fel a zalakarosi utcasarkon

Vágólapra másolva!
Alig egy héttel a rejtélyesnek tűnő természeti jelenség észlelése után kiderült, hogy nem meleg vizű forrás, hanem egy eddig rejtett vízszivárgás miatt az ivóvíz tört fel Zalakaros központjától nem messze.
Vágólapra másolva!

Szakemberek többszöri vizsgálata után ma már tudják, mi volt az oka annak, hogy Zalakaroson, a Zrínyi utca és Jegenye sor sarkán váratlanul meleg vizű tavacska keletkezett, amelynek forrása 22 fokos hőmérsékletet mutatott - mondta Szirtes Lajos, a város polgármestere pénteken az MTI-nek.

Először a vízmű szakemberei ásták ki a helyet, műszerrel is mértek, de csőtörésnek nem találták nyomát. Ezt követően geológus és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság néhány szakembere vizsgálódott. Mintát vettek, elemeztek, de nem sikerült új forrásként azonosítani a jelenséget.

Utánuk azután ismét a vízműves dolgozók következtek, mert gyanússá vált, hogy a feltörő forrás viszonylag közel van a zalakarosi ivóvíz kútjához. A titokra csak ekkor derült fény: a buzgártól mintegy nyolc méterre, a földfelszín alatti vezeték két darabja közötti gumi csatlakozás eresztette ki a vizet, ami csak távolabb tört a talaj fölé. Így viszont már nem volt kétséges, hogy mitől meleg a forrás, hiszen a mintegy 200 méterrel távolabb lévő víznyerő kútból 23 fokos vizet szivattyúznak.

A furcsa vízfeltörés január végén mutatkozott először, amikor látványosan csordogálni kezdett a víz. Kora reggel, a mínusz fokokat mutató időben gőzölgött, környékén elolvadt a hó és a jég.

Novák Ferenc, a Közösségi Ház igazgatója az MTI-nek akkor arról számolt be, hogy évtizedekkel ezelőtt település ezen alacsonyan fekvő része lápos, vizenyős terület volt. Régen kendert áztattak ezen a környéken az asszonyok, így akár egy eddig rejtett forrás is magyarázhatta volna a sajátos jelenséget.