Olcsóbb Wizz, egyszerűbb Ryanair

Vágólapra másolva!
Jól járhat, aki az év első napjaiban próbálja meg lefoglalni következő európai utazásához a repülőjegyeket, ugyanis az ismert fapadosok közül a két nagy kifejezetten kedvező akciókat kínál.
Vágólapra másolva!

Az új év első napjaiban remek akciós jegyeket találhatunk a nagyobb fapadosok járataira, feltéve, ha kitartóan keresgélünk. A Wizz Air árai sosem látott mélységbe kerültek és a Ryanair árszabása is áttekinthetőbb lett valamivel. Megdőlni látszik a tétel, hogy annál olcsóbb a jegy, minél korábban foglalunk, a Ryanairnél pedig nehezebb lesz néhány eurós jegyet találni.

A Wizz Airnél a karácsony előtti időszakban 24 útvonal közül egynél sem emelkedtek az árak 2010 első 4-5 hónapjára, sőt, sok esetben csökkenést tapasztaltunk, olykor jelentős mértékűt.

Például a Budapest-Madrid járatra február 17-étől 21-ig október közepén még 21 990 forintba került odafelé a jegy, 32 990 forintba visszafelé. Ugyanerre a járatra jelenleg odafelé 13 990 forintot, visszafelé 10 990 forintot kell fizetni, természetesen feladott csomagok és egyéb extrák nélkül. A csökkenés tehát jelentős, ráadásul karácsony előtt ugyanezeket a helyeket meg lehetett csípni 5990 forintos áron irányonként.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A finnországi Turkuba áprilisban odafelé akad 5990 forintos jegy, visszafelé pedig szintén vannak még ezen az áron helyek, igaz, ehhez már több napot kell kint tölteni. Háromnapos tartózkodással a visszaúti jegyek 7990 és 10 990 között vannak, de figyelni kell, mert a visszaút - időponttól függően - kerülhet 26 ezer forintba is. Érdemes tehát kis időt rászánni az olcsóbb helyek megtalálására és most már talán véglegesen megdőlni látszik az a tétel, hogy minél korábban foglalunk, annál olcsóbb a repülőjegy. Ha a kiválasztott célpontra 15 ezer forint fölötti az egy útra szóló ár, várjunk bátran a foglalással.

Az utóbbi hónapok tapasztalataiból egyértelműnek látszik, hogy a Ryanair megváltoztatta árazási politikáját. Ezentúl nehezebb lesz találni kifejezetten olcsó, néhány eurós helyet, viszont a korábban átlagosan 40 euró körüli ársáv jobban megoszlik, sok fontos útvonalon ehhez képest lejjebb mentek az árak. A Budapestről induló járatokat kedvezően érinti a változás, ugyanis ezek ritkán voltak akciós jegyek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A régi rendszerben egy járatra sok akciós, 2-3 eurós jegy jutott, a fennmaradóak pedig már jóval többe kerültek, míg jelenleg a jegyeknek csak 20-25 százaléka az akciós. A többség - a jegyek több mint 50 százaléka - az úgynevezett "no taxes" osztályban van. Itt a látható áron felül még legtöbbször 5 eurós online check-in díjjal kell számolni. Ebben a kategóriában kínálják most a legtöbb jegyet a társaság összes útvonalán. A legdrágább, "regular fee" osztályú jegyek száma ugyanakkor csökkent, - kb. 20 százaléka az összes jegynek - itt viszont különböző illetékek rakódnak még az alapárra, ami akár 30 euróval is megdobhatja a végső árat.

Az alapárakból általában lehet következtetni a majdani végső árra is. Ha 5 eurós jegyet látunk, ez általában az akciós ("free online check-in") kategóriába tartozik. Ha az alapár 99 centre végződik, akkor az rendszerint a középső kategóriát jelenti, ritkábban lehet a drága verzió is. Előfordulhat olyan is, hogy ugyanazon napra az egyik jegy teljjes ára 24,99 euró, azaz "no taxes" kategóriás, a másik viszont "regular fee"-s jegy, ami az illetékekkel együtt akár 70 eurós végső árat is jelenthet.