A SkyEurope négyezer hitelezője vár a pénzére

Vágólapra másolva!
Összehívta a hitelezők gyűlését a SkyEurope csődgondnoka március 1-jére. Az eddigi hitelezői listán 4 ezer hitelező szerepel elismert követeléssel. A társaság 500 alkalmazottjét nem fizették ki és 280 ezren rendelkeztek olyan jeggyel, amit már nem tudtak igénybe venni.
Vágólapra másolva!

A SkyEurope eddig azonosított vagyona 5,7 millió euró, a hitelezők ügyvédje szerint ugyanakkor tavaly december 31-i állással 4,6 millió eurónyi követelés állt fenn a céggel szemben.

A SkyEurope osztrák-szlovák diszkont légitársaságot 2001-ben alapították. Terjeszkedését folyamatos hitelfelvételekkel finanszírozta a társaság, és azóta nem zárt egyetlen nyereséges évet sem. 2009 júniusától a társaság csődvédelem alatt működött, majd 2009. szeptember 9-én megindult a felszámolás, mert a bécsi és a prágai repülőterek megtagadták a társaság gépeinek kiszolgálását. A repülőtereknek mintegy 10 millió euróval maradt adós a légitársaság.

Az eljárás megindításakor mintegy 280 ezer eladott, de már igénybe nem vehető jegy maradt a vásárlók nyakán. A társaság mintegy 500 alkalmazottja pedig ki nem fizetett bérek miatt maradt hoppon.

A légitársaság vezetősége ellen nyomozást indított mind a szlovák, mind az osztrák államügyészség. Ausztriában csalárd csőd és az értékpapírtörvény megsértésének gyanújával folytatnak nyomozást.