A leleményességen is múlik, ki juthat el Londonba

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag megbénult a légi közlekedés Nagy-Britannia és a kontinens országai között a szigetországot ért hóesés miatt. A londoni repülőterek többsége zárva van, vagy csak rövid ideig tart nyitva. Aki érvényes jeggyel rendelkezik valamelyik londoni járatra, célszerű sietnie, ha szeretne eljutni céljához.
Vágólapra másolva!

Lényegében összeomlott a légi forgalom Dél és Közép-Angliában. jelenleg Luton, Stansted, Gatwick, Bristol, Birmingham, Machester és Liverpool is zárva van hó miatt. A Wizz Air budapesti működése is felborult, az itteni bázis 3 gépe közül 2 nem tudott hazajönni éjszakára. Szerdán reggel 12 gépet kimenekített a Wizz Air Angliából - mondta az [origo]-nak Kázmér Natasa, a légitársaság kommunikációs vezetője.

A londoni repülőterek mindegyike zárva tart, de hosszabb-rövidebb ideig megnyithatják a kifutópályákat és ilyenkor néhány repülőgép elhagyhatja a repülőtereket. Kázmér Natasa elmondta: gondot okoz, hogy a kifutók tisztítása mellett a gépek parkolóhelyei körüli részt is takarítania kellene az üzemeltetőknek, amire viszont gyakran nincs elég kapacitás. Az említett 12 járat (nem csak budapesti járatokról van szó) közül háromnál lejárt kedden a személyzet munkaideje, ez okozta a késést.

A Wizz szerda reggeli londoni járata mellett az easyJet mindkét mai londoni gépét törölte, mivel Luton és Gatwick is zárva van. A Wizz Air szerdai Budapest-Luton járatának utasait más járatokra próbálják átfoglalni. Az érintett 162 utasból eddig 123 főnek sikerült megoldani az útját.

Sikerült beszélnünk a British Airways Gatwick-Budapest járatának egyik várakozó utasával, aki elmondta, hogy jelenleg délután 15.40-re írják ki az indulást, de az információnál annyit mondtak, hogy "majd meglátjuk". A rutinosabb utasok inkább megpróbálnak aludni.

A helyzet folyamatosan változik, érdemes figyelni a légitársaságok és a repülőterek honlapjait. A pórul járt utasok kérhetnek visszatérítést, átfoglalhatják jegyüket, vagy a jegyárat úgynevezett kreditbe helyeztethetik, amit később felhasználhatnak. A Wizz Airnél a call centeren keresztül meglehetősen nehéz intézni az átfoglalásokat, ezért célszerű a repülőtéren próbálkozni, mert sokszor a gyorsaságon múlik, ki fér fel egy épp induló gépre.