Egy jó karácsonyi sörözés

Vágólapra másolva!
Karácsonyi sörözés külföldön Míg nálunk a sör inkább nyári italnak számít, a világ számos országában nagy népszerűségnek örvend a téli hónapokban is. Olyannyira hogy sörgyárak ünnepi verziókkal, díszdobozos limitált szériákkal és humoros címkékkel készülnek a karácsonyra. 14 százalékos ünnepi mámor "Télapó fenekével" és a "Csendes éjjel".
Vágólapra másolva!

Téli sörök: erősek és fűszeresek

Míg a nyári sörök világosabbak és könnyedebbek addig a téli sörök sötétebbek és erősebbek. Összességében így lehetne jellemezi a két évszak söreinek különbségeit.

A nagy sörös hagyományokkal bíró országokban, mint amilyen Németország, vagy Belgium, a karácsonyi söröket közvetlenül az őszi aratás után kezdik el főzni. Így az árpa, a komló és maláta kellőképpen összeérik, és öregebb, teltebb, erősebb ízt kölcsönöz a sörnek.

A karácsonyi söröket nemcsak erősebbre főzik, de jobban is fűszerezik. A sörfőzdék nem sajnálják a sörgyártásban egzotikusnak számító alapanyagokat sem, mint amilyen a csokoládé a fahéj, a méz, a szegfűbors, a kávé, a narancs, vagy a Mexikóban népszerű koriander.

Forrás: [origo]

Sörök és szokások

A skandináv országokban a családok otthon maguknak főzik az ünnepi sört. Az észtek például december utolsó harmadában befejezik a munkát és nagy ünnepi készülődésbe kezdenek. Míg mi bejglihez való dióért és mákért rohangálunk a piacra, addig az észtek szép csendben felteszik főni a családi recept alapján készülő házi sört.

András-nap, vagy, ahogy a lengyelek mondják az Andrzejki, olyan jelentőségű mint az amerikaiaknak a Hálaadás. Ilyenkor a szépen feldíszített utcákon a turisták már érezhetik a forraltsör kellemes illatát. Az adventi időszak kedvelt italát körülbelül ugyanazokkal a hozzávalókkal ízesítik, mint amilyenekkel mi a forralt bort. A lengyelek azonban nem sajnálják a mézet sem a gőzölgő sörből.

Forrás: AFP

Amerikában szinte minden államnak megvannak a saját karácsonyi sörei. Kaliforniában, ahol havat ritkán látni ugyanolyan kelendőek a téli sörök, mint a csikorgó teleiről híres Dakotában. Az Amerikába igyekvő bevásárló turistáknak érdemes kipróbálni a Boulevard Nutcracker Ale-t (Missouri), a Butte Creek Winter Ale-t (Kalifornia), a Great Lakes Christmas Ale-t (Ohio), a Hoppy Claus Holiday Ale-t (Kalifornia,) az Ipswich Winter Ale-t (Masschusetts), a Pete's Winter Brew-t (Texas), a Pyramid Snow Cap-et (Washington), és a Wild Goose Snow Goose-t (Maryland).

A szupermarketekben külföldön sokhelyütt látni díszdobozos karácsonyi söröket, amelyek megkönnyítik az ajándékozást, főleg hogy a sörgyárak gyakran korsóval és sörnyitóval együtt kínálják a terméket. Baráti vacsorameghívásoknál is jól jönnek ezek a "különkiadások", mert így nem kell üres kézzel beállítanunk. A hotelek itallapján is lecserélődik a sörkínálat. A pincérek és fogadósok, advent idején szívesen ajánlják a turistáknak az ünnepi söröket.

Delirium Noel, Belgium

Belgiumból legalább 10 féle tipikus karácsonyi sört szállítanak az európai és az amerikai szupermarketek polcaira. A legismertebbek a Corsendonk Christmas Ale, a Delerium Noel, a De Dolle Stille Nacht, a De Ranke Pere Noel, a Fantome de Noel, a Fantome Hiver, a Gouden Carolus Christmas, a Kerkom Winterkoninkske, a Petrus Winter Beer, a Scaldis Noel, és a St. Feullien Christmas Beer.

Forrás: EPA

A Delirium Noel, - amely a világ 10 legjobb karácsonyi söre között szerepel - csalódást még nem okozott senkinek. Nemcsak a hölgyek, de az urak is elcsábulnak a vajkaramell és erős maláta íz-kavalkádjától. A Delirium Noelt a Huyghe családi sörfőzde készíti a belgiumi Melle városában. A vállalkozás leghíresebb söre a Delirium Tremens, amely 1988-ban megnyerte a "Világ legjobb söre" titulust a chicagói"World Beer Championships"-en. A sör 10 százalékos. Egy palack Delirium Noel (0,75 liter) ára 15 dollár.

Samichlaus, Svájc

Egy évi érlelés után kerülhet a polcokra a világ legerősebb (14 százalékos) sörének hírében álló svájci Samichlaus. A Hürlimann sörfőzde mikulás sörének érdekessége, hogy előállításához külön saját fejlesztésű élesztőt használnak, olyat, amely képes megtartani az ital magas alkoholszintjét.

Topvar Vianocné pivo, Szlovákia

A Nyitrától 32 km-re északra fekvő Nagytapolcsány (Topvar) híres sörfőzdéjéből legalább 10 féle sör kerül forgalomba, köztük a Vianocné pivo amely 10 és 12 százalékos változatban kapható karácsonyi kiadás.

Norvégia

Norvégiában szenteste nem múlhat el sör nélkül. A karácsonyi sörök, az úgynevezett juleolök. Ezeknek a megszokottnál magasabb alkoholtartalmú barna söröknek a kiadását általában a kisebb sörgyárak érzik kötelezettségüknek, amit a vásárlók örömmel fogadnak.

Lump of coal, Anglia

A keserűcsokoládé és az erősen pörkölt maláta az angol Lump of coal esetében is meghozta a népszerűséget. Egy ideje gyümölcsdarabkák és mazsola is van a palackban. Nevét talán a sötét színéről, vagy arról a régi hagyományról kapta, amely szerint a rossz gyereknek csak egy darab szenet hoz a Mikulás. Maga a sör gyengének nem mondható (10 százalék) viszont a többi karácsonyi sörhöz képest elég olcsón, 5 dollárért kínálják fél literes üvegekben.

Santa's Butt, Anglia

A Mikulás fenekéről azon kívül, hogy nagy sokkal többet nem tudunk. A róla elnevezett italról viszont elmondható, hogy a sok más karácsonyi sörhöz hasonlóan itt is a csokoládé íze a meghatározó. A Ridgeway sörfőzde termékét az Egyesült Államokban több helyen kifogásolták, mert a címkéjén látható italozó télapó látványa rossz hatással lehet a gyerekekre, ráadásul a Butt kifejezés is más jelentést hordoz Angliában, (hordó) és megint mást az Egyesült Államokban (fenék).

Sierra Nevada Celebration, Egyesült Államok

A Sierra Nevadát számos ízben készítik, de a sörivók szerint ez mintsem változtat a minőségén. A fenyő- és citrus ízesítésűek igen népszerűek még a csendes családi vacsoráknál sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Az ára a hatüveges kiszerelésben alig 9 dollár.

Jule, Dánia

Dániában is kedveltek a karácsonyi sörök. Az egyik legnépszerűbb sör ez idő tájt a Jule-t, ami a Tuborg sör egy karácsonyi változata. A második legnépszerűbb a Harbole, ami állítólag jól passzol az almás-fahéjas dán ünnepi tortához.

Bocq Christmas, Belgium

A Du Bocq Brewery 8,1 százalékos fűszeres karácsonyi sörét idehaza is megkóstolhatjuk. A kávé, a dohány és a szegfűszeg íze szépen illeszkedik egymáshoz. Kortyolgatás közben sokakat karácsonyi sütemény ízére emlékezteti a sör. Egy üveg ára 400 forint.