Karácsonyi bevásárlás Londonban terápiás céllal

Vágólapra másolva!
A külföldiek karácsonyi vásárlásnak szinte már hagyománya van Londonban. Az elmúlt években a holland, az amerikai és a német turisták után az oroszok, illetve a közel-keletiek is jelentős összegeket költöttek itt. A gyenge font miatt az idén 5-10 százalékkal több, közel 10 millió bevásárló turistát várnak az angol fővárosba, még akkor is, ha a közvélemény kutatások szerény karácsonyt jósolnak.
Vágólapra másolva!

Míg London több turistára, addig a karácsonyi bevásárlásra érkező utazók több akcióra és olcsóbb szálláshelyekre számítnak az idén. Főleg a korán (november közepén) érkező bevásárló-turisták számolnak a jó ajánlatokkal, hiszen ők viszik majd hírül a később érkezőknek a kihagyhatatlan akciókat.

A Deloitte friss tanulmányából kiderül, hogy a külföldi vásárlásoktól függetlenül a nyugat-európaiak kevesebbet és megfontoltabban fognak költeni, ugyanakkor Kelet-Európábanösszességében 0,7 százalékkal többet szánnak a karácsonyra, mint tavaly. London várakozásai viszont bizonyos szempontból ellentmondanak a Deloitte prognózisának.

Forrás: AFP

A New West End Company jelentése szerint ugyanis Londonba közel 40 millió embert várnak, közülük 10 millió külföldről érkező bevásárló-turistát. A legtöbbet költő közel-keleti bevásárlók is 15-20 százalékkal többen érkeznek majd - írja a jelentés.

A városvezetés úgy próbál majd könnyíteni az utcákon hömpölygő bevásárlók komfortérzetén, hogy ötirányú gyalogos átkelőhelyeket létesítenek. Ez azt jelenti, hogy a kereszteződésben egyszerre kap zöld jelzést minden oldal, de ezen kívül keresztbe (átlósan) is át lehet térni az utca másik oldalára.

Kirakatvásárlók és terápiás vásárlók

Míg a tengerentúlra az olcsó ruhák és műszaki cikkek, addig Londonba főleg a márkás termékek és a színvonalas kiszolgálás miatt érkeznek az utazók. Nekik nem szempont az ár, és a gyenge font miatt elképzelhető, hogy még a tavalyihoz képest is többet költenek majd.

Sokan érkeznek kifejezetten a látvány miatt. Ők a szalmajászlas, meghitt falusi hangulat ellenkezőjét, a pazar kirakatokat, a kivilágított utcákat, a stílusos kiegészítőket, és a nagyvárosi karácsonyok semmihez nem fogható hangulatát keresik. Csak az elmúlt években derült ki, hogy ezek az úgynevezett window-shopperek (kirakat-vásárlók) nem költenek, csak nézelődnek és nincs rájuk hatással semmilyen akció.

Forrás: [origo]

Akikre viszont az idén már számítanak a kereskedők, azok a terápiás vásárlók. A "retailer therapy" az olyan depressziós vagy traumából kilábaló (amúgy egészséges) emberek időtöltése, akik orvosi javaslatra gyönyörködnek az ünneplőbe öltöztetett áruházak látványában. Mindeközben kikapcsolódnak és feltöltődnek. A szépen dekorált boltokba viszont betérnek, és tapasztalatok szerint különböző karácsonyi csecsebecsékre költenek is. Apró ajándéktárgyakkal megpakolt mozgópultok tehát idén is sok helyen lesznek.

Londonban a piacok és karácsonyi vásárok is népszerűek

A városi glamúrból a piacokra tévedt vásárlók meglepőnek, hogy ezekben a takaros csarnokokban mennyi hasznos dolgot lehet találni a karácsonyhoz. A Camden Lock, a Stables Market, a Chapel Market, a Camden Passage, a Brick Lane, a Spitalfields, az UpMarket a Petticoat Lane, a Portobello, a Bermondsey Market csak néhány piac, ahol többek közt antik tárgyakat, és karácsonyi kiegészítőket vásárolhatunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A karácsonyi vásárokon lesznekcsaládi programok, kínálgatják majd a forró puncsot, találunk környezetbarát alapanyagokat használó ajándékcsomagoló-szolgálatot, önthetünk gyertyát, de olyan vásárba is ellátogathatunk, ahol híres angol dizájnerek mutatják be legújabb karácsonyfadísz kollekciójukat. Jó választás lehet aCologne Christmas Market, a Winter Wonderland a Hyde Parknál, az Oxford Street Christmas Market, a Putney Christmas Market, és a Hidden Art Christmas Design Fair.

Térképekkel könnyebb: Naprakész bevásárló-turisták

Az információs pultoknál bevásárló-térképet is kérhetünk, amely megmutatja az összes létező boltot betűrendbe szedve. Olyan térképek is vannak, amelyek utcánként lebontva részletezik a márkaboltokat, és olyan is, amelyiken a megszűnt illetve az újonnan nyitott üzleteket ismertetik. Némelyik térképnek online verziója is van, így még indulás előtt lehet tájékozódni.

Bevásárló utcák

Az Oxford, a Regent, a Carnaby, a New Bond, a Jermyn utca, a King's Road, aKnightsbridge, és a Notting Hill, a legkedveltebb bevásárló utcák, de ezeken kívül összesen 92 tipikus londoni bevásárló utcát tartanak számon.

A King's Roadon régimódi boltok és a trendi üzletek keverednek jó néhány bútorbolttal és étteremmel. Az elit továbbra is a Knightsbridge-re és a Brompton Road-ra igyekszik, ott is kifejezetten a Harrods és a Harvey Nichols áruházakat keresik.

A Nothing Hill-en a középkategóriát képviselő butikok, illetve a régi márkákat felvonultató üzletek sorakoznak, valamint könyvesboltok és kávézók találhatók. Aki itt sétál, ne hagyja ki a Portobello piacot sem.

Fotó: EPA

Az Oxford utcában közel 300 nemzetközi divatmárka üzletiben válogathatunk, és közben jobbnál jobb kávézókban pihenhetünk, falatozhatunk.

Regent street-en található a világ legnagyobb játék áruháza a Hamleys, és számos más divatüzlet, köztük az egyik legismertebb a Liberty.

A New Bond Street-en a kispénztárcás vásárlók jól megférnek a high-fashion megszállottjaival. A Fenwick áruház környékén a kirakat-vásárlók bámészkodhatnak.Számtalan régiségkereskedőt, aukciós házat, de modern berendezési tárgyakat kínáló üzleteket is találunk.

Akit érdekel a belsőépítészet és bútoráruházakban is nézelődne, induljon el a Tottenham Court Road-on. Az Islingtonon antik tárgyak és ékszerüzletek sorakoznak, de a Kensigtonon még több, (legalább nyolcvan) régiségkereskedő kínálja portékáit.

A Jermyn Street a férfiak utcája. Öltönyök, ingek, zakók, nyakkendők, és lazítás képen pedig remek sajtkereskedések várnak sok kóstolóval.

A Piccadilly-n mesterszabók, méter utáni szabók és királyi szabók dolgoznak, akik évközben a filmsztárok ruháin dolgoznak, de karácsonykor a turisták megrendeléseit és igényeit igyekeznek kielégíteni.

A szállodák 20-50 százalékos árcsökkentéssel dolgoznak, tehát a szálláson is lehet spórolni. Előfordulhat, hogy ugyanannyiért lakhatunk egy ötcsillagos szállodában, mint egy háromcsillagosban. 40 fonttól már igényesebb kishoteleket is találhatunk, mint a The Fairway Hotel az Argyle Street-en.

A költekezésen túl, a helyiek adakozásban is bőkezűek: karácsonykor milliók viszik el a feleslegessé vált ruháikat, bútoraikat és játékaikat az Üdvhadsereg gyűjtőhelyeire.