Se homokvár, se csók - szívatják a turistákat az olaszok

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány a jövőben is korlátlan döntési joggal ruházná fel a nagyvárosok és üdülőhelyek polgármestereit, hogy azok olyan "biztonsági" intézkedéseket vezessenek be, amelyek az adott városban megítélésük szerint sürgetőek lennének. A legtöbben a jó hírnév, a biztonság, a tisztaság és nyugalom megőrzésére hivatkozva a turistákat is érintő, igen kemény szabályozást léptetnének életbe. Nincs több homokvárépítés, nincs több csókolózás, nincs több kagylógyűjtés, és padon sörözés. Érvényben lévő és bevezetésre váró szabályok, amikre érdemes odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Jó lesz figyelni a közleményeket, mert egy óvatlan mozdulat súlyos bírságot vonhat maga után az Olaszországban nyaraló turisták számára. Ébernek kell lenni azért is, mert ami az egyik városban megengedett az a másikban könnyen lehet, hogy tiltott. A rendeletek közül sokat már tavaly augusztusban bevezettek, mostantól tehát a tájékozatlanság nem lehet kifogás. Ami a legfurcsább, hogy a következő szezonra olyan tevékenységek is a listára kerülhetnek, amelyek más országokban teljesen elfogadottak, sőt Olaszországban sem zavartak senkit. Eddig.

Genova: Nincs több sörözés séta közben

Aki kora tavasszal Genovába készül, akár vakációzni, akár valamilyen sporteseményre, az legyen észnél, mert az észak-olasz városban nincs több utcai sörözés, padon iszogatás, séta közben borozás. A városvezetés ezzel az intézkedéssel nem feltétlen az egyszerű turistákat szeretné rendszabályozni, hanem a focirajongókat igyekezne megfékezni.

Forrás: AFP

Mivel azonban ilyen alapon nem lehet különbséget tenni turista és turista között, a szabály mindenkire vonatkozik. Az Indymedia információi szerint Genovában érdemes odafigyelni a "ideiglenes táborverésre" is. Az óvárosban, ha valaki túlzottan szétpakolja a holmiját a hátizsákjából, és szanaszét hagyja a cuccait az utcán, még azt hihetik a rendőrök, hogy aludni készül. A büntetés 250 euró.

Római italozás: lehet is meg nem is

Az olasz fővárosban nem probléma, ha kezünkben egy üveg sörrel lófrálunk, de például a spanyol lépcsőn eszünkbe ne jusson leülni és italozgatni, még akkor sem, ha sokan itt eszik meg a reggel vásárolt szendvicseiket, és itt isszák meg hozzá az üdítőjüket. Ha mindenképpen bontanánk egy doboz sört, kérdezzük meg a boltostól, hogy hol találunk erre kijelölt helyet, ellenkező esetben a bírság akár 500 euró is lehet.

Forrás: [origo]

A római városnézés közben sokan a szökőkutak vizével hűsítik magukat, és ha eddig ezért nem büntették meg őket, az csak a szerencsének köszönhető. Nem kell tetőtől-talpig megmártóznunk a például a Trévi Kútban, elég, ha csak a karunkat mossuk le vagy a kézfejünket, a bírság felső határa szintén 500 euró.

Eboli: Csókolózás 500 euró

A rendelkezés sok magyarázatra nem szorul. A Salerno megyei negyvenezres városba, főleg a XII századi templomok és történelmi műemlék-épületek miatt érkezik a legtöbb turista.

Forrás: [origo]

A dél-olasz romantika azonban sok fiatal párral elfeledteti, hogy az enyelgés, ölelkezés és csókolózás, ne adj' isten, szeretkezés, még a kocsiban is tilos. Nincs több összebújós, önfeledten csókolózós romantikus naplementenézés sem, mert itt is szigorú a büntetés.

Velencében ne etesd a galambokat és ne piknikezz!

Itt még a helyiek is ránk szólnak, ha a maradék kiflivéget a galamboknak dobjuk. A városlakók nyomására, tavaly óta tilos a galambok etetése is. A városvezetés azzal indokolta a galambetetést tiltó döntést, hogy csak a városközpontban élő közel negyvenezer galamb óriási kárt okoz a történelmi épületek márványhomlokzatán.

Forrás: [origo]

Kicsipkedik az illesztéseket, megrongálják a burkolatot, és a szobrokat, nem beszélve az éves szinten tonnaszámra keletkező madárürülékről. Előfordult már az is, hogy bizonyos épületek nem csak esztétikailag, hanem statikailag is komoly kárt szenvedtek a galambok miatt. Velencében tiltják továbbá a tengerparti és útmenti falatozást, piknikezést. A büntetés 25-500 euró.

Homokvárépítés? Felejtsd el!

Eraclea - Lido di Jesolo kistestvére - egyre népszerűbb, mert kb. tízszer kisebb, mint a környező üdülővárosok, de a 3 kilométer hosszú homokos partja igen szép. Akit azonban kagylógyűjtésen, monokinizésen, vagy mondjuk homokvárépítésen kapnak, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy homokvár 250 euróba, egy pucér felsőtest a hölgyeknek pedig 100 euróba kerülhet. A városvezetésnek nem magukkal a homokvárakkal van bajuk, hanem a kiásott gödrökkel, amelyeket balesetveszélyesnek minősítenek.

Forrás: [origo]

Ravennában szintén tiltják a monokinit, és számos olaszországi strandon a merüléssel is vigyázni kell. Ez utóbbi akár 1000 euróba is fájhat. Mindenképpen tájékozódjunk a standbejáratnál, vagy kérdezgessük a lakókat. Várhatóan más tengerparti települések is csatlakoznak a homokvárellenes Eracleához, ezért erről sem árt előre tájékozódni. Nem tudhatjuk azt sem, hogy a rendőrök elnézőek lesznek-e ha a gyerek játék közben gödröt ás. A családosok tehát jobban teszik, ha elkerülik ezeket a strandokat.

Ne vegyél dinnyét, ne mosasd a szélvédődet!

Emiglia Romagna tartományban nem csak az árusokat büntetik meg a parton, hanem azokat is, akik beállnak a sorba, hogy egy szelet dinnyét, vagy egy darab kókuszt vásároljanak. Egyre kevesebb a kutyabarát strandok száma is, és sok helyen büntetik, ha nekiállunk grillezni a parton.

Forrás: [origo]

A szélvédő mosatást csak akkor büntetik, ha a kereszteződésben a lámpa időközben zöldre vált és feltartjuk a kocsisort. A büntetés 200 euró.

További rendeletek Capritól Viareggióig

Forrás: [origo]

Caprin a főtér a lépcsőjén ücsörgés 50 euróba kerül, Novara közparkjaiban, ha kettőnél többen ácsingóznak este 11 után, a bírság 100 euró is lehet. Veronában, Nápolyban, Bolzanóban a játszótéren, vagy annak közelében a cigizés: 500 euró. Görkorizás Viareggio belvárosában: 500 euró. Ugyanitt, ha föltesszük a lábunkat a padra, szintén 500 eurót kell fizetnünk.

Forrás: [origo]

Vadmálna szedés, és vadszeder csipegetés a Gran Paradiso Nemzeti Parkban 1000 euró. Masszírozni vagy masszíroztatni a toszkán tengerparton: 2000 -10 000 euró. Hangos rádiózás a strandokon 13 és 16 óra között, 1000 euró. Caprin a klumpa és fatalpú lábbelik felől is érdemes érdeklődni, mert ezek a helyiek szerint túl hangosak. A rendeletet megszegők szintén súlyos bírságra számíthatnak.