Fellendülést vár az USA a vízum lighttól

Vágólapra másolva!
Gazdasága megerősödését várja az amerikai szenátus attól az új törvénytervezettől, amelyről szerdán szavaznak Washingtonban. A törvény legfontosabb eleme, hogy az Egyesült Államokba érkező turistáknak egységesen 10 dolláros regisztrációs díjat kell fizetniük, amit aztán az USA a beutazóturizmus népszerűsítésére használna fel. Az Európai Unió szerint valójában egyfajta vízum ismételt bevezetéséről van szó. A magyar állampolgárok 2008 novembere óta utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Több millió új turistát, rajtuk keresztül növekedő bevételeket és erősödő gazdaságot remél az amerikai kormányzat attól a törvénytervezettől, amelynek végszavazása szerdán lesz Washingtonban. A szenátus 80-19 arányban döntött arról, hogy a lehető leghamarabb szavazni kell a tervezetről, amely egyébként mindkét oldalról jelentős támogatottsággal bír.

A leginkább utazási promóciós törvénynek fordítható Travel Promotion Acttől azt várják a szenátorok, hogy az amerikai adófizetők dollárjai nélkül járul hozzá a gazdaság fellendítéséhez, ezenfelül pedig munkahelyeket teremt a növekvő idegenforgalom révén. A tervezetet Byron Dorgan és John Ensign szenátorok terjesztették be idén májusban, és azóta 51 további szenátor támogatását sikerült megszerezniük.

Forrás: [origo]

A törvény egy olyan szervezet felállítását tenné lehetővé, amely az Egyesült Államok turisztikai értékeit reklámozná világszerte, elősegítve így az ország idegenforgalmi pozícióinak megerősítését és a turistaérkezések számának visszaállítását a szeptember 11-i előtti szintre. A törvény lehetőséget adna a felállítandó szervezetnek, hogy az Egyesült Államokba való beutazásról és a biztonsági tudnivalókról is kampányokat indítson a legfontosabb küldő országokban.

A szeptember 11-i terrortámadásokat követően jelentősen visszaesett az amerikai beutazóturizmus, ami nem kis részben a szigorúbb biztonsági előírásoknak és az ennek hatására kialakuló negatív megítélésnek tudható be. Az Egyesült Államokba 2008-ban 640 ezerrel kevesebb külföldi turista érkezett, mint 2000-ben, annak ellenére, hogy a potenciális turisták száma ez idő alatt 56 millióval nőtt a világon.

Mi az az ESTA?

A magyar állampolgárok 2008 novemberétől utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Az utazás előtt mindenkinek ki kell töltenie az amerikai nagykövetség honlapjáról elérhető utasnyilvántartási rendszert (ESTA). Ebben - személyes adataink mellett - többek közt az utazás időpontját, a repülőgép járatszámát és például a majdani szállásunk nevét és címét is meg kell adnunk, s ezt követően egy kattintás után tudhatjuk meg, hogy beutazhatunk-e az országba. Fontos tudni, hogy ez csak egy elvi engedély, érkezéskor a fogadó repülőtéren a bevándorlási tiszt továbbra is minden különösebb indoklás nélkül dönthet úgy, hogy megtagadja tőlünk a belépést. Az új tervezet szerint a regisztrációs díjat az űrlap kitöltését követően, a jóváhagyáskor kellene kifizetni.

A tervezet legfontosabb része, hogy a majdani kampányokat - a turizmushoz köthető magánvállalkozások anyagi támogatása mellett - a külföldi turisták által egységesen befizetett 10 dolláros, úgynevezett regisztrációs díjból finanszíroznák. A tervezet támogatói azt hangoztatják, hogy világszerte több olyan, komoly idegenforgalommal büszkélkedő ország van, amely a külföldi marketingakcióit a jelentős számú amerikai turista által befizetett vízum- és egyéb díjakból finanszírozza, így semmi kivetnivaló nincs egy ilyen lépésben.

Az Európai Unió egészen más véleményen van: Brüsszelben úgy gondolják, hogy a nemrég érvénybe lépett, jelentős könnyítést hozó szabályok után az állampolgároknak ez az új, vízumra hasonlító tervezet indokolatlan pluszterhet jelentene. A BBC tudósításában az is elhangzott, hogy amennyiben az Egyesült Államok elfogadja a tervezetet, az EU is hasonló intézkedések bevezetését tervezi az amerikai turistákkal szemben. A törvénytervezet "gazdái" szerint ugyanakkor a regisztrációs díj csak egy névleges összeg, és semmiképpen sem lehet vízumnak tekinteni. A magyar állampolgároknak egyébként az ingyenes vízum bevezetése előtt 131 dollárt kellett fizetniük a belépési engedélyért.

Magyarország is ellenzi

A Külügyminisztérium [origo]-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint a nyár folyamán az Európai Unió részéről a soros cseh és a következő svéd elnökség, valamint az Európai Bizottság diplomáciai eszközökkel kísérelték meg felhívni a figyelmet az ESTA díjkötelessé tételének negatív hatásaira. A minisztérium szerint a magyar kormány sem tartaná helyesnek az ESTA regisztrációs díjának bevezetését. A magyar kormány célja, hogy a transzatlanti térségben az utazás - annak megnehezítése helyett - mindkét irányban könnyebbé váljon.

Forrás: AFP

Amennyiben a törvénytervezetet elfogadják, az EU részéről felmerülhet, hogy az új helyzetben az Európai Bizottságnak ismét értékelni kell az ESTA jellegét, azaz hogy az vízumnak tekintendő-e, vagy sem. Az Európai Bizottság újabb jelentését követően az úgynevezett szolidaritási és viszonossági mechanizmus értelmében a tagállamok együttesen határozhatnak közösségi szintű ellenintézkedések bevezetéséről.

Munkahelyek és plusz adóbevétel

A regisztrációs díj bevezetése mellett szól amerikai szempontból, hogy vezető közgazdászok szerint egy jól megtervezett és kivitelezett turisztikai kampány 1,6 millió új látogató érkezését, 4 milliárd dolláros bevételt és ezen keresztül 321 millió dolláros plusz-adóbevételt jelentene az amerikai kormányzat számára.

A törvénynek egyéb kedvező hatásai is lennének az amerikai gazdaságra nézve: becslések szerint az első évben 40 ezer új munkahely keletkezne, a kongresszusi költségvetési iroda becslései szerint pedig a következő tíz évben közel félmilliárd dollárral mérsékelné a költségvetési hiányt.