Újra pénzbe kerülhet az amerikai beutazás

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy azokat az európaiakat, akik eddig vízummentesen utazhattak az Egyesült Államokba, most regisztrációs díj fizetésére kötelezi - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Tízdolláros regisztrációs díjat fizettetne minden vízummentes beutazóval az Egyesült Államok kongresszusában most formálódó törvénytervezet. Mostantól az utazóknak a regisztrációs díj programban - 35 ország van a listán, többek között Anglia, Franciaország, Németország, Szingapúr, Japán, - 72 órával utazás előtt jóváhagyást kell kérniük, és a regisztrációt két évenként meg kell ismételni. A terv szerint a jóváhagyásnál kellene kifizetni a 10 dolláros díjat.

Forrás: AFP

Az Európai Unió élesen kritizálja azt az amerikai javaslatot, amely szerint 10 dolláros regisztrációs díjat kellene fizetnie az Európai Unió országaiból beutazó utasoknak. Amennyiben az Egyesült Államok elfogadja a tervezetet, az EU is hasonló intézkedések bevezetését tervezi az amerikaiakkal szemben.

Az EU úgy látja, hogy a nemrég érvénybe lépett szabályok után az állampolgároknak ez az új, vízumra hasonlító tervezet terhet jelentene.

Regisztrációs díj

"Csak Alice Csodaországában lehet elhinni azt, hogy a bevezetendő pénzbírság igazából elősegíti azt, amire fordítják - mondta John Bruton, washingtoni EU-nagykövet.

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok a pénzt arra használná, hogy egy utazási promóciós kampányt finanszírozzon, mely többek között a beutazókat tájékoztatná az USA-ba való utazásról.

William Delahunt demokrata politikus szerint ez csupán egy névleges díj lenne, és arra kérte az Európai Uniót, hogy ne túlozza el a kérdést. Bruton szerint az EU-nak meg kell vizsgálni, hogy vízumról van-e szó - ha igen, meg kell fontolni, hogy az Európába látogató amerikaiaknak is hasonló díjat kelljen fizetniük.