A foci tesz szabaddá Bolívia furcsa börtönében

Vágólapra másolva!
A bolíviai fővárosban, La Pazban található San Pedro börtön 1500 fogva tartott lakhelye és amellett, hogy a legnagyobb ilyen intézmény a városban, egyáltalán nem illik a börtönökről alkotott hagyományos képbe. Működő börtönöknél meglehetősen ritka, hogy turisták is látogathatják, sőt fizetség ellenében ki is bérelhetik egy éjszakára a cellák egyikét. Vannak éttermek, boltok, sőt még külön focibajnokság is.
Vágólapra másolva!

A San Pedro vastag falain és a biztonsági kapukon túl szinte semmi sem emlékeztet a hagyományos börtönre. Piaci standok, éttermek, fodrászüzletek, sőt még egy hotel is van a komplexumon belül, az épületek között pedig gyerekek játszanak. A látvány sokkal inkább hasonlít La Paz szegénynegyedekből álló külvárosára, El Altóra, mint egy fegyházra - írja a BBC. A börtön a magyar sorozatfüggőknek is ismerős lehet, hiszen erről a börtönről mintázták a Szökés című sorozat panamai börtönét, a Sonát is.

A börtön nyolc különálló szektorból áll, ezek között van már-már luxusszínvonalú és van olyan is, ami nyomornegyedre emlékeztet. Külön épületben tartják fogva a politikai okokból bebörtönzötteket. Az épületen belül nincsenek egyenruhás őrök és a cellák ablakain sem látni rácsokat.

Forrás: [origo]
Galéria a képre kattintva

Ennek a relatív szabadságnak persze ára van, a raboknak fizetniük is kell a cellákért, így legtöbbüknek munkát kell vállalniuk a falakon belül. Van, aki fűszereket árul, mások karbantartási munkákat végeznek, de vannak fodrászok, cipőtisztítók, sőt még tv- és rádiószerelők is.

Ha pénzed van, királyként élhetsz - mondta a BBC újságírójának az egyik rab. Pénzért bevásárolhatja be magát az ember a jobb szektorokba. Ilyen a Los Pinos nevű szektor, ahol a cellák nagyok, van bennük külön fürdőszoba, konyha és kábel TV. A cellákon kívül biliárdasztal áll a rabok rendelkezésére, az "utcán" pedig éttermek és kis boltok is vannak. Egy-egy cella 1000 és 1500 dollárba kerül és a fogvatartott büntetése teljes idejére megtarthatja, ha kifizeti ezt az összeget. A börtön szerényebb szektoraiban több rab osztozik egy cellán.

Börtön-turizmus

A San pedróban még idegenvezetés is működik. A Los Alamos szektorban él Victor Calatayud alias El Pecos, aki szinte a teljes életét börtönökben töltötte, eddig 27 alkalommal ítélték el és küldték valamely korrekciós intézetbe. Ebből nyolc alakalommal töltötte büntetését a San Pedróban. Saját bevallása szerint nagyon jól ismeri a börtönt, olyannyira, hogy már egy útikönyvet is írt az intézményről, amelyben a San Pedro történetét is ismerteti, anekdotákat sorol fel, sőt még egy kis börtönszleng-szótárat is mellékel.

Forrás: [origo]
További fotókért kattintson a képre!

Korábban a turistákat is beengedték ide, de egy időre felfüggesztették a túrákat, ugyanis a látogatók többsége azért jött ide, hogy kokaint vásároljon.

Börtöngyerekek

A San Pedróban gyerekek is vannak, mintegy kétszázan, többségük édesapjukkal él itt. A legkisebbek a börtön két bölcsődéjének egyikébe kerülnek, a nagyobbak a falakon kívüli iskolákba járnak. A börtönön kívül többnyire kiközösítik őket társaik, belül viszont az erőszaktól és a szexuális zaklatásoktól kell tartaniuk. Az édesanyjuk sok esetben elhagyta őket, vagy egyszerűen csak másik börtönben raboskodik.

Cellabérlés

Egy átlagos méretű, 4 négyzetméteres cella havi bérleti díja nagyjából 10 dollárnak felel meg. Hugo, akit drogkereskedelem miatt ültettek le épp tárgyalására vár és nem tudja, hogy három hónapot, vagy két évet kell még maradnia. A cellájában van kis főzőhelyiség és van egy ablaka is, amelyen keresztül láthatja a napot. Szóval nem is olyan rossz itt - mondja. Sokkal nehezebb, hogy nem láthatom a feleségemet, aki egy másik börtönben ül.

Forrás: [origo]
Kattintson a képekért képre!

A börtönlakók 80 százaléka kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt van itt, csupán néhányuk ül emberölésért. Az itt lévők mindössze 25 százaléka tölti tényleges büntetését, a többiek előzetesben vannak és tárgyalásukra várnak.

A börtönön belüli erőszakos cselekmények többnyire az éjszakai órákra koncentrálódnak, ilyenkor gyakran történik rablás, vagy verekedés, késelés. A rendőrség csak nagyon ritka esetben hatol be az épületbe és avatkozik közbe. A rabok szerint havonta átlagosan négy ember hal meg erőszakos cselekményben, vagy természetes halállal. A rabok egymás közti vitás eseteiket demokratikusan választott szektor-képviselők segítségével oldják meg.

A futball szabaddá tesz

Forrás: [origo]
Galéria a fotóra kattintva

A börtön legnagyobb udvarán egy futballpálya van, felette felirat: "Üdvözöljük a futballpályán, szabadságot és jogot mindenkinek". A pályán igazi bajnokságot is rendeznek, minden szektornak külön csapata van. A csapatokra fogadni is lehet, a fogadások összege egy évben eléri a 20 ezer dollárt. A tehetségesebb játékosokat megfigyelők kutatják és a tehetősebb szektorok szerződést kínálnak nekik. Minden ugyanolyan mint kint, ha jól játszol, több pénzt kereshetsz a lábaddal, mint a fejeddel - viccelődik helyzetén az egyik focista rab.