Kalandtúrák a fák tetején

Vágólapra másolva!
A magaslati sétautak épülhetnek facölöpökre, fémvázakra, vagy függőhídszerűen kapcsolódhatnak az élő fákhoz, magasan egészen a lombkorona szintjén, de vezethetnek egyetlen drótkötél mentén is. Az úgynevezett lombkorona túrák tudományos, és turisztikai értéke óriási, hiszen a sétautak úgy épülnek, hogy a lehető legkisebb terhelést róják az élővilágra. A drótköteles csúszó kanopikat nem extrém sportszernek tervezték, persze van, aki a sebességet, és van, aki a látványt élvezi. Szemlélődve vagy száguldozva, drótkötélen vagy sétaúton a turistáknak, 6-20 vagy akár 40 méteres magasságban soha nem tapasztalt élményekben lehet részük.
Vágólapra másolva!

Aki magaslati sétára indul, mindenképpen mellőzze a szandált, papucsot és sarut. Érdemes valamilyen szúnyogriasztó is magunkkal vinni, főleg azoknak, akik nemcsak botanikus kertekben próbálnák ki a lombkorona sétát, hanem a dzsungelnek is nekivágnának. Jól jöhet még a lenge hosszú ujjú pólóés a napszemüveg, főleg a drótkötelezőknek. Alapfeltétel még, hogy ne irtózzunk a magasságtól, és hogy ne veszítsük el biztonságérzetünket. A deszkatalapzatú kötélből készült magaslati utakon a kísérők mindig megmutatják, hogy mi a technikája a kényelmes haladásnak, és annak, hogy a lehető legkisebb legyen a kilengés. A dzsungelekben szervezett magaslati túrák általában 5-6 órásak, de vannak egész napos, sőt éjszakai csoportok is. Ezek mindegyike nyugodt biztonságos kikapcsolódást ígér.

A drótkötél kanopizás előtt már előfordulhat, hogy aláíratnak velünk valamiféle papírt. Ettől függetlenül, a beülőket hat ponton rögzítik, ami több száz kilós terhelést bőven elbír, így elég biztonságosnak mondható.


Zipriderezés Alaszkában

A lejtőszögtől függően egy kanopi 20-40km/órás sebességre is képes, már ha a sebesség lenne a lényeg. A hegyoldalakba, tengeröblökkel szembe, vagy szakadékok fölé épített kanopi pályák lényege, azonban a bámészkodás, vagyis hogy olyan kilátást biztosítsanak, amilyet a siklóernyő vagy sárkányrepülő kivételével semmilyen más környezetbarát módon nem élvezhetnének a turisták. A fék természetesen a kanopikon is megtalálható.

Akik inkább a sebességre vágynának azoknak a Zipridert ajánljuk. A Ziprider esetében, egy 2 ponton felfüggesztett gyöngyvászon beülő-szék kényelmesebbé, a szintén újításként felszerelt fék pedig biztonságosabbá teszi a kalandcsúszásokat. A Zipriderezőket tulajdonképpen csak a lendület viszi, ha úgy tetszik az egész konstrukció egy drótkötél csúszda, amelynek élvezeti értékét az adja, hogy a pálya milyen magasról indul, illetve, hogy milyen meredek. A zipriderezők szerint nem elhanyagolható szempont a feltáruló táj sem. Vannak, akik száguldás közben is képesek élvezni a látványt. Zipriderrel az eddig elért maximális sebesség 160km/óra volt.

A legjobb magaslati sétautak

Kakum Nemzeti Park, Ghána

Ghána talán az egyik legbarátságosabb afrikai ország, amely a kontinensen elsőként vívta ki függetlenségét. A turisták főleg a csokoládéturizmus kapcsán ismerhetik a bájos nyugat-afrikai országot, de a természeti látnivalók miatt is érdemes ide utazni.

A Kakum Nemzeti Park Cape Cost-tól 30 kilométerre fekvő mintegy 40 hektáros magánterület, amely egy része másodlagos erdő, kisebb nagyobb mezőgazdasági aktivitással, másik része pedig elhagyott kakaó és olajpálma ültetvény, amelyek őshonos fafajokkal lettek újraerdősítve. A terület összesen 360 négyzetkilométer, amely a trópusi esőerdők zónájába tartozik, és hatalmas fajgazdagságot mutat. Állatvilága híres az erdei elefántokról, antilopokról és a majmokról. Ideális hely egy magaslati turistaút megépítéséhez.

Forrás: [origo]

Ghána legkeresettebb turistalátványossága az Afrikában elsőként itt, a Kakum Nemzeti Parkban épült Canopy Walkway, vagyis a lombkorona sétány. Ez a speciális turistaút 40 méter magasan húzódó függőhíd rendszerből áll , amely 333 méter hosszan vezeti keresztül a turistákat a lombkorona szinten. Az útvonalon több pihenőt is kialakítottak, ezek segítségével megfigyelhetjük a különféle kúszónövényeket, orchideákat, páfrányokat, papagájokat és majmokat.

Ezen a területen épül meg az a turistakomplexum, amely az esőerdő természeti szépségét kívánja bemutatni a látogatók számára, és amelyben magyar kutatók is részt vesznek. Néhány éven belül bemutató park, orchideakert, madár és lepkemegfigyelő torony, tanösvények, mesterséges tó, tájba illő faházak, valamint camping is épül.

Taman Nagara, Malajzia

A világ leghosszabb magaslati sétaútja nyugat-Malajzia esőerdeiben 40 méteres magasságban húzódik és 530 méter hosszan vezet a fák között. Akár a közeli levelek és ágak, akár a távoli lombok irányába nagyszerű a látvány. A parkfelügyelet hosszú évek óta tudatosan, szigorú ökoturisztikai irányelvek szerint fejleszti a területet.

Forrás: [origo]

Taman Nagarában az éjszakai másfél órás dzsungeltúra mellett a lombkorona séták a legnépszerűbbek. Mivel a park területén számtalan program között lehet válogatni, ráadásul szinte kivétel nélkül mind érdekesek, a legjobban tesszük, ha nemzeti parkban alszunk. A legegyszerűbb emeletes ágyas hostelektől az igényes bungalókig minden kategóriában találhatunk szobát 650 forintos ártól egészen a 65 ezer forintosig. A Taman Nagara Nemzeti Park Kuala Lumpurtól kb. 250 kilométerre, északra található. A lombkorona túra mindössze 2-300 forintba kerül személyenként.

Kew Gardens, London, Anglia

A tavaly a Fák Éve rendezvénysorozat keretében a londoni Kew Gardensben, hivatalos nevén a Brit Királyi Botanikus kertben avatták fel a 18 méter magasban vezető, acél tartószerkezettel és fa korláttal készült magaslati sétautat. Néhány évvel ezelőtt már elkészült egy kezdetleges változat, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel, egy tartósabb szerkezettel újjáépítettek.

A híres királyi udvari "mesterkertész", Lancelot Capability Brown által 1750-es években telepített fák koronáját 200 méter hosszú sétányon haladva, madártávlatból tanulmányozhatják a látogatók.

Forrás: [origo]

A magaslati séta egyik legérdekesebb része, amikor a turisták egy speciális mikrofonnal felszerelt szuper-érzékeny fejhallgatót erősítenek a fülükhöz. Ezzel meghallgathatják, hogy hogyan beszélgetnek a fák. A fülhallgató segítségével ugyanis hallható, ahogyan a víz eljut a gyökerektől a törzsön és az ágakon át a levelekig.

A magaslati sétány építésénél gondosan ügyeltek arra, hogy a világörökség részét képező 200-250 éves fák közé ékelt tartópillérek ne roncsolják a fák gyökereit.