Ingyenes üdülés egészség-kártyával - kedvezményes utazások

Vágólapra másolva!
Kevesebbet költünk üdülésre és rövidebb időre utazunk nyaralni az idei évben, legalább is erre utal több nemrégiben napvilágot látott elemzés. Idén várhatóan azok is igénybe veszik a kedvezményes utazási lehetőségeket, akik mostanáig nem különösebben foglalkoztak ezzel.
Vágólapra másolva!

Bár az üdülési csekkek tervezett megadóztatása kivívta a teljes hazai turisztikai szakma ellenállását, a félelmek legalább egy időre elülhetnek, mivel Gyurcsány Ferenc a tervezett lépésről a Nemzeti Turisztikai Bizottság múlt pénteki ülésén azt mondta: a kormány kész módosítani korábbi javaslatát, és az üdülési csekket "a preferált körben" tartaná meg, "a preferencia mértékéről pedig később tárgyalnának".

A MNÜA elnöke korábban 50 milliárd forintos üdülési csekk-forgalmat prognosztizált, így ha csak nem történik mégis változás a csekkek adómentességében, a sikertörténet folytatódik idén is.

Forrás: MTI

Az üdülési csekkel rendelkezők ez év január elsejétől mintegy 12 ezer szolgáltatónál használhatják fel csekkjeiket. Ezen szolgáltatók száma megduplázódott az előző évhez képest. Csakúgy, mint az igénybe vehető szolgáltatásoké. Az üdülési csekkeket kiadó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján található információk szerint az üdülési csekkek nemcsak szállodákban, panziókban és szobakiadó helyeken, illetve utazási szolgáltatások igénybevételéhez használhatók, hanem például kulturális szolgáltatásokat, belépőjegyeket (Forma-1, Hungexpo vásárok, állatkert), egészségmegőrzési (például fogászati kezelést), valamint sport- és szabadidős szolgáltatásokat is vásárolhatunk a csekkekkel.

Az üdülési csekkekkel horgászengedélyeket is vásárolhatunk, fizethetünk velük éttermekben, fürdőkben és uszodákban is, de kölcsönzésnél, illetve utas- és baleset-biztosítás során is lehet fizetni vele.

A bővülő felhasználási lehetőségek ellenére az adatok azt mutatják, hogy a csekktulajdonosok továbbra is a szálláshelyeken veszik igénybe legnagyobb számban a csekkeket. Az elfogadóhelyek közül a szállodák viszik a prímet: A felmérések szerint 2008-ban a teljes csekkforgalomból 78 százalékban részesedtek a szálláshelyek, 5 százalékban pedig az utazási irodák..

Praktikus tudnivalók az üdülési csekkekről

Az üdülési csekkek a kiállítástól számított egy évig érvényesek, ez időszakon belül használhatók fel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján lévő szolgáltatásokra a megadott elfogadóhelyeken. A csekkeken minden esetben feltüntetik a lejárat idejét.

A csekk nem váltható be készpénzre, s a lejárt csekk nem fogadható el fizetőeszközként, cseréjére vagy névértéken pénzben történő megtérítésére sincs lehetőség. A csekktulajdonosok ugyanakkor a lejárat előtt meghosszabbíthatják az üdülési csekkek érvényességi idejét abban az esetben, ha a lejáratig nem tudják felhasználni azokat.

A csekkeket nem kötelező egyszerre felhasználni, a különböző címletű jegyekkel eltérő alkalommal, különböző elfogadóhelyeken is fizethetünk, de ezt csak belföldi elfogadóhelyeken tehetjük meg, az üdülési csekkek külföldön nem használhatók fel. Fontos tudni, hogy az üdülési csekk egy bizonyos összegig adó és járulékmentes.

Forrás: Image Source

Szállásfoglaláskor célszerű már a telefonos, vagy e-mailben történő első egyeztetéskor jeleznünk a szolgáltató felé, hogy a számlát üdülési csekkel szeretnénk kiegyenlíteni. A szolgáltató semmi körülmények közt nem kérhet nagyobb összeget a szolgáltatásáért, mintha az ügyfelek készpénzben fizetnének. Az alapítvány tapasztalatai szerint egyre több szálláskiadó, vagy egyéb elfogadóhely kedvezményt biztosít abban az esetben, ha üdülési csekkel fizetünk.

Amennyiben esetleg elvesztenénk üdülési csekkünket, azokat írásban tilthatjuk le, s a pontos összeget, a csekkbirtokos nevét, a csekkek darabszámát, sorszámát, valamint a kiállító szervezet ellenjegyzését. A levelet postán vagy faxon juttathatjuk el a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz.

Üdülési lehetőségek egészségpénztárral

Azoknak, akik egészségpénztári tagsággal rendelkeznek, érdemes tisztában lenniük azzal, hogy a számlájukon felhalmozódott pénzt - korlátozott keretek között - üdülésre is fel lehet használni, attól függetlenül, hogy egészségi állapotuk ezt indokolja, vagy sem.

Az egészségpénztári tagok olyan utazásokat vásárolhatnak, ahol gyógyüdülőben, vagy gyógyszállóban egészségügyi szolgáltatást is igénybe vesznek. Ez az egészségügyi szolgáltatás történhet az adott szálloda, vagy üdülő saját gyógyászati részlegén, vagy más gyógyintézet szolgáltatásait felhasználva.

Forrás: MTI

Fontos tudni, hogy az egyéni egészségszámlán nyilvántartott összeg a pénztártag tulajdona, s amennyiben egy adott évben nem használjuk fel a számlán lévő összeget, a számla összegét hozammal növelve a következő évre vezetik át, így nagyobb összegű megtakarítás képződhet, mely nemcsak a tagnak, de családjának is nagyobb lehetőségeket biztosít.

Az üdülési szolgáltatás igénybevételekor minden esetben kérjünk számlát a szállodától, gyógyintézménytől, hiszen csak ennek megléte garantálja, hogy visszakapjuk a szállásdíjat. A számla kifizetése a beérkezést követő tíz banki napon belül történik meg, természetesen csak abban az esetben, ha az egészségszámlán rendelkezésre áll a megfelelő fedezet. A számlán viszont csak olyan szolgáltatások szerepelnek, amelyek elszámolhatók a pénztárban, viszont a pénztár tagsági azonosítónak mindenképpen rajta kell lennie. A számlát célszerű készpénzben kiegyenlítenünk az üdülés helyszínén, mert előfordulhat, hogy a kártyás szolgáltató nem küldi el időben a számlát a pénztárnak. Egyszerűbb a helyzet, ha olyan helyen töltjük a pihenést, ahol elfogadják egészségpénztári tagkártyánkat, ebben az esetben egyszerűen lehúzzák a kártyáról a szolgáltatás díját.

Forrás: [origo]

Szállodai szövetségi kedvezmény

Egy kevéssé ismert kedvezményt is igénybe vehetnek azok, akiknek munkáltatójuk tagja a Magyar Szállodaszövetségnek. A kedvezmény mértéke a szövetség tagszállodáiban vehető igényben, de a kedvezmény mértéke szállodánként eltérő lehet.

A foglalás menete egyszerű: telefonon, vagy e-mailben jelezzük a szállodának, hogy szeretnénk igénybe venni cégünk szövetségi kedvezményét. A szálloda általában faxon, vagy szkennelve elkéri a tagsági kártya fénymásolatát, a tagsági számmal és ennek meglétével érvényesíti a kedvezményt és a számlán, voucheren már a kedvezménnyel csökkentett összeget kapjuk meg.