Városbéli puhányok, nyavalyások - indul a horgász szezon

Vágólapra másolva!
A tavasz közeledtével egyre több horgász veszi elő télire elcsomagolt felszerelését és indul el, hogy ismét kedvenc időtöltésének hódolhasson. A horgásztársadalom szerencséjére hazánkban számos kitűnő víz várja a horgászat szerelmeseit. Kiválasztottunk néhány számunkra is kedves horgászhelyet, melyek bemutatásával segítünk a kezdő, vagy újrakezdő horgászoknak a megfelelő hely kiválasztásában.
Vágólapra másolva!

Sokáig megmosolyogták őket, mostanában azonban egyre több idegenforgalmi cég ismeri fel, hogy megéri kiszolgálni a horgászokat, hiszen mintegy 600 ezer aktív pecással a belföldi idegenforgalom egyik jelentős részét teszi ki a horgászturizmus. Sorra nyílnak a magán horgásztavak, amelyek a horgászat mellett már teljes szabadidős tevékenységeket is kínálnak, így próbálva "megfogni" a horgászt elkísérő családtagokat is. Sokan mégis inkább a természetes vizekre esküsznek. Lehet, hogy itt kevesebb a kapás, de a természet szépsége és közelsége kárpótolhatja az ide látogatót.

Tisza-tó

Bár a horgásztársadalomban egyre többet hallani, hogy a fogások száma évről évre csökken, a Tisza-tó még mindig az országos átlagot meghaladó fogási lehetőséget kínál. Igazi négy évszakos horgászvíz, hiszen minden évszakban kiválasztható az a halfaj, amelyre érdemes itt horgászni. Kiváló adottságai változatos horgászatokat tesznek lehetővé. Egyrészről a Tisza-meder régi, vadregényes nyomvonalán, másrészt a tározó nagy sima víztükrén mindenki talál tudásának, felszerelésének megfelelő módszert.

Forrás: [origo]

A tó a partról is horgászható, de igazán remek élményben akkor lesz részünk, ha csónakba szállunk, és úgy választunk magunknak horgászhelyet. Csónakot számos helyen bérelhetünk, szinte az összes tóparti településen van erre alkalmas kikötő. A tavalyi szezonban 2-3000 forintért már egy egész napra kaphattunk csónakot. A kényelmesebbek 4-5000 forintért motoros hajót is bérelhetnek, ekkor az üzemanyag költsége is a horgászt terheli. A csónakbérlési lehetőségek közül kedvencünknek a tiszafüredi városi kikötőben bérelhető lakóhajó bizonyult. Az egy napra (tavalyi áron) 10 ezer forintért bérelhető lakóhajón négy horgász fér el kényelmesen. A hajó hűtővel, gázrezsóval, bio wc-vel van felszerelve, vezetéséhez pedig nem kell hajóvezetői engedély. A hajó kibérlésével akár több napra is "eltűnhetünk" a világ elől, csak a horgászatnak hódolva. A tó környékén számos vállalkozás foglalkozik horgászatok szervezésével. Aki biztosra akar menni, igénybe vehet profi horgászvezető segítségét is, ez napi 7-8 ezer forintos kiadással jár. A MOHOSZ honlapja szerint a tavon érvényes horgászjegyekért 2009-ben egy napra 1650 forintot, két napra 2950 forintot, míg egy hétre 7 ezer forintot kell fizetnünk.

A Tisza-tó remek adottságaihoz hozzátartozik az is, hogy míg mi a csónakban várjuk a kapást a család többi része számos programlehetőség közül válogathat a környéken. A Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park, a Tisza-tavi Madárrezervátum, az itt kialakított Vízi Sétány és Tiszavirág Ártéri Sétaút felejthetetlen élményt nyújt a természet kedvelőinek.

Maconkai-víztározó

Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a hazai és a külföldi horgászok körében a Maconkai-víztározó. E népszerűséget a jó fogási lehetőségeken kívül az igényes, természet közeli környezet is elősegítette. A tározót az M3-as sztráda felől a hatvani leágazáson letérve Bátonyterenye és Nagybátony érintésével érhetjük el. A tó partján szilárd burkolatú és ingyenes parkolási lehetőség várja a horgászokat. A parkoló mellett találjuk a halőrházat, ahol a szükséges engedélyeken kívül a sikeres horgászathoz elengedhetetlen aktuális információkhoz is hozzájuthatunk.

Forrás: [origo]

A tározó igen változatos horgászati lehetőségeket kínál. Vizében - nem átlagos módon - 47 halfajta él. A víztározót több sziget tagolja az így elkülönült területeken különböző horgászati technikákkal lehetünk sikeresek. A tó egy jól körülhatárolható része a rekord rész, ahol csak rekord méretű halakat csalhatunk a horgunkra. Ezt a területet egyszerre csak tizenöt horgász használhatja, és a napi díjon felül felárat (1300 forint/nap) kell fizetni a horgászatért. Aki itt akar horgászni, jól teszi, ha a horgászat előtt lefoglalja a helyét, mert szinte mindennapos a teltház. A tóra látogató horgászoknak fontos információ, hogy az érvényben lévő méret és darabszám korlátozások több pontban eltérnek az országos rendtől. A kellemetlenségek elkerülése érdekében a horgászat megkezdése előtt tájékozódjunk a feltételekről. A tóra érvényes napijegy 2900 forintba kerül, az éjszakai és a már említett rekord részen történő horgászatért kiegészítő jegyet kell váltani. Csónakot a helyszínen 600 forintért bérelhetünk. A több napra érkező horgászokat kiépített sátorhelyek várják közvetlenül a vízparton, a kényelmesebbek a környékbeli településeken magánszállásokon, vagy kedvező árfekvésű panziókban szállhatnak meg.

Gerézdi-tavak

Somogyban festői környezetben találjuk a Gerézdi tavakat. A víz kivalló vízminőségével és nagyméretű pontyaival a bojlis horgászok egyik kedvelt célpontja. Az egész környék kialakítása, a tavakon érvényben lévő szabályozások a sporthorgászat, a sportszerű horgászat érdekeit szolgálják. A tórendszer három tóból áll, melyből jelenleg az egyes számú tó horgászható. A tavak vízellátását a Nágocsi erdőből eredő Nágocs-patak és a tóban lévő természeti források táplálják, ezért olyan kiváló a tavak vízminősége. A tökéletes vízminőség, pedig a halak egészséges növekedését segíti elő. Ez azonban nem lenne elegendő ahhoz, hogy igazi horgászparadicsomról beszélhessünk, kellenek még a tavon érvényben lévő szigorú szabályok, melyek elsősorban a halakat védik. Az elvitelre szánt halakat piaci áron kell kifizetni, de ezt szerencsére egyre kevesebben teszik. A tó üzemeltetői és a tóra érkező horgászok többsége az angol horgászok által meghonosított "fogd meg és engedd vissza" elvet követi. A tudatos szabályozás, és a vendéghorgászok hozzáállása garantálhatja, hogy a tavak (a közeljövőben megnyíló újabb részek is) hosszú ideig a sporthorgászok örömét szolgálhassák.

Forrás: [origo]

A tóra érvényes napijegy 2500 forint. Éjszakai horgászat esetén ugyanennyit kell fizetnünk. A bojlis horgászoknak négy napos (18 ezer forint) és egyhetes (31 ezer forint) bérletváltásra van lehetősége. A horgászhelyeket a tó saját weboldalán előre le lehet foglalni. A tóparton sátorozni lehet, illetve az egyik horgászálláshoz kisméretű faház tartozik. Szállást igény szerint a közelben lévő Somogydöröcskén tudnak biztosítani az üzemeltetők. A tavat elsősorban a megszállott, a világtól elvonulni vágyó sporthorgászoknak ajánljuk.

Dráva

Folyóvízi horgászat esetén a hazai horgásznak elsősorban a Tisza, vagy a Duna ugrik be. A Dráva kissé hátrébb szorul a ranglistán, pedig szépsége, természeti adottságai miatt igazi kincse országunknak. A Dráva 237-es folyókilométernél éri el hazánk területét (Dráva-Mura torkolata), és a 70,2-esnél lépi át országhatárunkat Horvátország felé. Több szakaszon a két ország közötti határt is a folyó határozza meg. A teljes hazai szakasza védett terület, a Duna-Dráva Nemzeti Park területe. A határ, illetve a nemzeti parki szabályozások miatt a horgászoknak fokozottan kell ügyelniük minden érvényben lévő szabály betartására. Kellemetlen élmény, ha egy nagyobb hal fárasztásának egy horvátországi határsértési procedúra vet véget.

Forrás: [origo]

A folyóvízi jellegből adódóan a csónakos horgászat dominál a térségben. A természetes vizek jellemzőjeként itt is meg kell keresni a halat, illetve mielőtt megkeresnénk, el kell dönteni mire "megyünk". A Dráva hihetetlen gazdag halfaunája néha elbizonytalaníthatja az ide tévedőt. A közismert halfajok mellett olyan ritka fajokat is találunk, mint a különféle csíkok és küllők, a magyar bucó, lápi póc és a pisztráng. Vigyázzunk, mert több faj védelem alatt áll. Egy-egy helybeli horgász tanácsa, helyismerete aranyat (pontosabban halat) érhet. A part menti települések többségén lehetőség van csónakbérlésre és a szükséges engedélyek kiváltására. Ha biztosra akarunk menni a térség központját, Barcsot vegyük célba. Itt mindent könnyen beszerezhetünk és a város környékén kiváló horgászvizeket találunk. Ugyancsak jó a víz Lakócsnál, Zalántánál, vagy Kisszentmártonnál.

A környék nem csak horgászati szempontból csábító. Érdemes meglátogatni a Drávától néhány kilométerre fekvő Harkányt vagy Siklóst is, amelyek számos érdekes látnivalóval és programmal szolgálnak a turisták számára, de a folyótól hozzávetőleg 30 kilométerre található a világörökség részét képező Pécs is.