Pécelről a pekingi olimpiára egy Roburral

Vágólapra másolva!
Az eredeti terv szerint szombaton indulna hat kalandvágyó fiatalember a felújított Robur-matuzsálemmel Pécelről Pekingbe, hogy elérje az olimpia megnyitó ünnepségét, ám az orosz vízum késik, így legfeljebb a jövő héten indulhat az oda-vissza 25 ezer kilométeres útra a társaság - közölte az expedíció vezetője pénteken a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Az orosz bürokrácia szigorított, a 2 hónapra szóló vízum helyett a követség csupán 3 naposra tett ígéretet, az is késik - mondta Balázs Ottó. E barátságtalan gesztus azonban nem a magyar csapatnak szól, hiszen a hírek szerint legalább 30 más országból is felkerekednek sportemberek különféle járművekkel, hogy az olimpiát elérjék, ám valamennyien hasonlóan jártak, az orosz hatóságok hajthatatlanok. A néhány napos eltolódást azonban könnyen be lehet hozni, de az útvonal módosul, Kazahsztánon keresztül tartanak majd Peking irányába.

A kamionvezetésen edződött társaság alaposan felkészült a nagy vállalkozásra. Összesen 8 Robur roncsából építették fel a speciális igénybevételre a járgányt, amelynek a váza egy 1988-as évjáratú NDK gyártmány. Megerősített futómű, négykerék meghajtás, tucatnyi pótkerék szolgáltat garanciát a sikerhez. A kocsi belsejébe emeletes ágyakat szereltek, hogy a Góbi-sivatag hideg éjszakáin se kelljen a szabad ég alatt aludniuk az elszánt utazóknak. Akik között van autószerelő, szakács, hajós, egyikőjük a kínai nyelvben is jártas - utalt rá a csapatkapitány.

A napokban debreceni próbautat tettek. Ekkor derült ki, hogy a motor dugattyúi nem jók, ki kellett cserélni őket. Egyébként is minden kockázati tényezőt mérlegeltek. A Robur 5800 kiló terhelést bír, ennél egy dekával sem lehet több a szerelés. Az út során leginkább rockzenét hallgatnak majd. Szerény ellátás vár rájuk, mert hiába a 10 szponzor, az utazás költségei csak részben gyűltek össze. Az elképzelés szerint a hazai konzervek adják az ebédet, és többnyire maguk készítik majd bográcsban a vacsorát. Útinaplót is vezetnek, amely a hiteles élménybeszámolókhoz szolgálja az adatokat.

Ukrajna-Oroszország- Kazahsztán-Mongólia-Kína szerepel az útvonaltérképen és napi 300-400 kilométert terveznek legyűrni ahhoz, hogy augusztus 8-ra Pekingbe érjenek. A visszaút is 2 hónapig tart majd - mondta Balázs Ottó.