Párizsi vakáció a mesék birodalmában

Vágólapra másolva!
Ki mondta, hogy a mesét és játékot csak a gyerekek élvezik? Minden kisgyerek álma, hogy találkozhasson Miki egérrel és a többi Disney figurával. Higgyék el, felnőttként is jó program lehet, ha ellátogatunk a Párizs melletti Eurodisney-be. Újra visszaváltozhatunk gyerekké, a kicsik pedig valóban a csodák világában érezhetik magukat. Itt minden a játékról, a varázslatról és a mesevilágról szól. Kalandra fel!
Vágólapra másolva!

Vadnyugati, mexikói vagy éppen New York-i hangulat

Eurodisney gyakorlatilag egy külön kis város, rengeteg része van. A hotel-negyed, Disney Village (itt boltok, játéktermek és mozik vannak), maga a Disneyland Park és persze a Walt Disney Studios. Ha egy hosszú hétvégre érkezünk ide, választanunk kell a disney hotelek közül egyet, ahol megpihenhet a család az egész napos játék után. Rengeteg hotel van, mindegyiknek más a stílusa, és persze az ára is. Íme a hotelek ár szerinti növekvő sorrendben: a Hotel Cheyenne-ben igazi vadnyugati hangulatba csöppenhetünk, a szálló több kisebb épületből áll, amelyek a western filmek főutcán álló házait imitálják. A disney parktól és a stúdiótól kb. negyedórányi sétára található, de a menetrend szerinti busszal is csupán 2-3 perc az út a parkig. A szállodában természetesen étterem, bár és ingyenes parkoló található. A szobák maximum 4 fő részére alkalmasak.

A Hotel Santa Fe Mexikó hangulatát idézi, szolgáltatásait tekintve megegyezik a Hotel Cheyenne-el. A Davy Crocette Ranch-on egy igazi farmon találja magát a látogató, kicsit távolabb esik a parktól, kocsival kb. 15 perc. Itt különálló (6 fős) faházak találhatók, konyhával is felszerelve.

A Newport Bay Club hotel egy amerikai kikötővárosi szálloda, ahol fitnesz terem és uszoda is várja a vendégeket. A Hotel New Yorkban a nagy alma hangulatát idézik az épületek, az alapszolgáltatásokon kívül pedig teniszpályát is igénybe lehet venni térítés ellenében. Az utolsó és egyben legdrágább, a közvetlenül a park bejáratánál fekvő elegáns, viktoriánus stílusú Disneyland Hotel. Itt is minden a meséről szól, miközben egy igazi luxusszálloda szolgáltatásait nyújtja.

Mindegyikben található ajándékbolt, ahol a Miki egeres nyalókáktól kedve a plüssfigurákon át egészen a ruhákig mindent megvehetünk Disney kiadásban. Nem könnyű választani a szállodák között, bármelyik mellett döntünk is, biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk.

Irány a park!

A játékok és látnivalók két helyen vannak, a Disney Parkban és a Disney Stúdióban. A stúdióban a rajzfilmek és filmek világát mutatják be sokféle játékon keresztül, a parkban pedig minden megtalálható, ami Walt Disneyvel kapcsolatos. A látogatók már a hotelban megkapják az eligazodáshoz szükséges térképeket. Kezdjük a túránkat a Disney Parkban, amely több különálló részből áll: a Fő utca (Main Street), ami közvetlenül a bejáratnál kezdődik, egy igaz század eleji amerikai utca hangulatát idézi, mindkét oldalán éttermek, szuvenír és édességboltok tömkelege. Középen egy sín fut végig, amikor parádékat rendeznek (minden nap délután 4-kor) akkor ezen tolják végig a különféle kocsikat. Határ országban (Frontierland) igazi vadnyugati hangulatba kerülhetünk, a cowboyok és az aranyásók stílusára szabott játékok nagy izgalmakat ígérnek.

Forrás: [origo]

Kaland országban (Adventure Land) Indiana Jones, Robinson vagy épp a karibi kalózok varázsolnak el minket. Ha áttérünk Fantázia országba (Fantasy land), csupa régi ismerőssel találkozhatunk: Alíz csodaországban, Hófehérke, Csipkerózsika, Pinocchio és a többiek. A Felfedezések Országát (Discovery Land) talán a nagyobb gyerekek élvezik majd jobban, itt igazi űrkalandban lehet részünk. A parkban mindenki megtalálja a magának való játékot az egész piciktől kezdve a felnőtteken át.

A Disney Stúdióban játékokon és előadásokon keresztül mutatják meg, hogyan készülnek a filmek és a rajzfilmek. Itt is vannak vad hullámvasutak, és egész piciknek való játékok is. Mindenképp érdemes megnézni a kaszkadőr showt is (naponta 2 alkalommal rendezik meg).

Mire üljünk fel?

Hogy senkit ne érjen meglepetés, összegyűjtöttük, hogy melyik játék mely korosztálynak való leginkább.

A Disney Parkban

A legkisebbeknek: Buzz Lighyear Lazer Blast (Toy Story-ra épülő lövöldözős), It's a small world (kishajó, ami a világ népeit mutatja be), Pinocchio, Peter Pan és Hófehérke (kisvasutak) Csipkerózsika kastélya, Alíz csodaországban labirintus.

Vagányabbaknak: (magasság korlát minimum 1,20 m) Indiana Jones (átfordulós hullámvasút), Space Mountain Mission 2 (kilövős, átfordulós hullámvasút) Big thunder Mountain (bányavasút lejtőkkel és erős kanyarokkal), Star tours (3 dimenziós utazás).

Kaland az egész családnak: Karibi kalózok (földalatti hajóutazás a kalózok világában), Szellemkastély (picik megijedhetnek), 3 dimenziós mozi

A Stúdióban

Piciknek: Verdák (körbe forgó kisutók) Stich, Aladdin szőnyege.

Vagányabbaknak: Aerosmith hullámvasút (nagyon-nagyon gyors és többször átfordul), Némó nyomában hullámvasút (meredek, éles kanyarok, átfordul)

Kaland az egész családnak: Kaszkadőr show, trükköket bemutató vonat, Armageddon vetítés

Ha megéheztünk

Az összes szállodában hozzátartozik a reggeli az alapszolgáltatásokhoz. Az ebédünket érdemes a parkban vagy a stúdióban lévő éttermek egyikében elfogyasztanunk. Az összes vendéglátóhely fel van tüntetve a térképen. Ha a hotelban teljes ellátásra fizetünk be, akkor ebédhez adnak kuponokat, amik előre meghatározott menükre válthatók be a park területén. A legtöbb helyen a gyerekeknek kedveznek, ne a gasztronómia csúcsára készüljünk. Hamburger, hot dog, pizza, tészta, sült krumpli és efféle gyorsételek közül választhatunk, bár van néhány étterem, ahol a la carte is ehetünk. A vacsora a szállodák éttermeiben svédasztalos és bőséges, minden igényt kielégít.

Hasznos információk

A parkba egy kétnapos belépő ára 3-11 év közötti gyerekeknek 92 euró, felnőtteknek 108 euró. 3 év alatt ingyenes a belépés. A belépő tartalmazza a stúdió és a park kétnapos korlátlan használatát. Ezt érdemes leginkább megvenni, ha egy hétvégét töltünk Eurodisney-ben. Az egynapos korlátlan belépő ára gyerekeknek 51 felnőtteknek 59 euró. A párizsi Disneyland most ünnepli 15-ik születésnapját, így egy akcióval is kedveskednek a vendégeknek: a 7 év alatti gyerekek ingyen bemehetnek a parkba.

Nyitva tartás: a park és a stúdió is 10:00-19:00 óráig tart nyitva a nyári időszakban.

Megközelítés: Budapestről a Malév, a Wizz Air és az Air France indít járatokat. Mindegyik reptérről indul busz közvetlenül Disneylandbe (a jegy ára 15-20 euro). Párizs belvárosából pedig metróval (RER B végállomása) juthatunk el ide.

A program egyetlen hátránya, hogy tavasztól őszig elég nagy a tömeg, és a jobb játékoknál rengeteget kell sorban állni.

Szauer Judit