Aloha Mauiról - három nap a paradicsomban

Vágólapra másolva!
Maui a Hawaii szigetek második legnagyobb szigete, hazánktól több mint 17 ezer kilométerre található. A térképet nézegetve pont a világ másik felén, a Csendes óceánon találhatjuk meg, valahol félúton az Egyesült Államok és Japán között. Hawaiiról mindenkinek a pálmafák, a végeláthatatlan homokos partok, a koktélok és a gyönyörű polinéz lányok jutnak eszébe. A turisták valóban igazi kikapcsolódásra lelhetnek itt, ha egyszer eljönnek idáig.
Vágólapra másolva!

Maui fővárosa Kahului, ide érkeznek a repülőgépek is. A látogatók legkedveltebb úticélja a sziget déli részén fekvő elegáns Wailea, itt találhatóak a legfényűzőbb luxusszállodák. Lahaina, a régi főváros ma is nagyon kedvelt célpont, a romantikus hangulatú tengerparti településen pezseg az élet. A főutca dugig van szuvenír és ékszerboltokkal, modern galériákkal és hangulatos éttermekkel, bárokkal. Kaanapali és Kapalua a sziget északi felén lévő városok, szintén elegáns szállodákkal és elsőrangú golfpályákkal felszerelkezve. A sziget hegyvidéki részén található Paia, egy hamisítatlan halászfalu, Makawao és Haiku, a helyi kézművesek és hippik lakhelye és Kula, ahol egy csodálatos botanikus kertet találunk. A szigeten 140 ezer lakos él, aki főként a turizmusból és a mezőgazdaságból tartják el magukat.

A szigeten 81 strand található, vannak köztük vadregényesebbek (Makena beach) és luxus partszakaszok is (Wailea beach). Mindegyik strand nyilvános, bárki leteheti törölközőjét a pompás, bár nagyon zsúfolt Grand Wailea Reasort vagy a Four Season's tengerpartján is. Itt aztán lógathatjuk egész nap a lábunkat, és ha kicsit odafigyelünk még egy-két celebrity-t is megláthatunk. Ám ha egész nap csak a tengerparton heverészünk, sok mindenről lemaradunk. Lássuk, mivel tölthetünk három (aktív) napot a paradicsomban:

Napfelkelte a Haleakala vulkánon

Korán kell kelni ahhoz, hogy ne mulasszuk el a világon szinte egyedülálló napfelkeltét. Érdemes utánanézni a helyi lapokban a napfelkelte pontos időpontjának, és ahhoz igazítani indulásunkat. A Haleakala vulkánhoz egy igen hosszú - a sziget déli részéről, Waileából indulva - mintegy 2-3 órás kacskaringós út vezet.

Készüljünk meleg ruhával, mert lent a tengerparton meleg van ugyan, ám több mint 3000 méterrel feljebb a hegycsúcson már-már télies az időjárás. A hegytetőn lévő Pu'u Ula'ula látogató centrumban minden információt megkaphatunk a Haleakala Nemzeti Parkról, ellátnak prospektusokkal, jó tanácsokkal és minden információval, amire csak szükségünk lehet. Egy helyi monda szerint az ősi polinézek felmentek a Haleakala csúcsára, és amikor felkelt a nap, elkapták egy speciális horgászbottal, és csak akkor engedték el, amikor a nap megígérte, hogy a Hawaii szigetek felett lassabban fog elhaladni, hogy még több fénnyel és napsütéssel áldja meg a sziget lakóit.

A napfelkelte után érdemes körülnézni a nemzeti parkban is ahol számos egyedülálló növénycsodával ismerkedhetünk meg. A visszaúton álljunk meg Kulában, ahol egy csodálatos botanikus kert található.

Luau - a polinéz show

Ha még nem fáradtunk el az egész napos kirándulás után, akkor mindenképp fizessünk be egy luau-ra, azaz egy hamisítatlan polinéz show-ra. A legtöbb hotel szervez ilyen rendezvényt, illetve ha nem házon belül van a show, akkor eljuttatják a vendégeket a helyszínre. A luau egy zenés táncos műsor, ami közben a vendégek élvezhetik a helyi ételeket és italokat. Tradicionális hawaii zenére fűszoknyás - kókuszmelltartós derékig érő hajú lányok ringatóznak, a dobszólókra pedig izmos testű fiúk mutatnak be lélegzetelállító fáklya-showt. A bátrabb vendégek elsajátíthatják a hula tánc lépéseit is.

A menüben szerepel a hagyományos polinéz recept szerint készülő kalua- sertés, amit speciális módon az 'imu-ban' azaz egy földbe fúrt gödörben - hosszú órákon át - szép lassan sütnek készre. Ehhez eszik az úgynevezett poi-t, ami egy helyi növényből, a taro-ból készül. Élvezhetjük még a trópusi vizekből frissen fogott halak (például a mahi-mahi vagy az ahi) és a helyben termesztett gyümölcsök (ananász, papaya) ízét is. Frissítőként Mai Tait és Pina Coladat is felszolgálnak, persze kizárólag 21 éven felülieknek.

Molokini - a búvárok paradicsoma

A legtöbb búvárhajó reggel 7-kor indul Kihei vagy Maalea kikötőjéből, ahonnan körülbelül 20 percnyire van a világ tíz legszebb merülési pontjának egyike, a Molokini kráter. A vulkanikus kráter amellett, hogy napi több száz búvárt "fogad" és szinte egyedülálló vízi világgal rendelkezik, egyben egy madárrezervátum is. Rengeteg hajótársaság kínál búvártúrákat kezdőknek és haladóknak egyaránt. A haladóbbak palackkal merülnek, a kezdők és a félősek pedig csak a víz felszínéről pipával lélegezve csodálják a tengeri élővilágot. Találkozhatunk itt ezernyi fajta és színű halakkal, teknősökkel, rájákkal, és persze cápákkal is.

A merülésről visszatérve nem kell meglepődnünk, ha hatalmas bálnákat látunk ugrándozni a vízben. A bálnák a Hawaii szigeteknél telelnek, idejönnek világra hozni kicsinyeiket, decembertől márciusig lubickolnak a Csendes óceán trópusi vizeiben. Befizethetünk bálnanéző túrára is, ahol a hajó egészen közel megy a hatalmas emlősökhöz, hogy a turisták minél közelebbről láthassák ezeket a csodálatos és békés állatokat.

A nap vége felé közeledve, a sziget déli partjainál érdemes megnézni a naplementét. Kiheiből, Waileából és Makenaról a legszebb a naplemente. A fények percenként változnak, sárgából narancssárgába, majd rózsaszínes lilás és kékes színekben pompázik az ég, a pálmafák megfeketednek, a lábunk alatt lévő homok pedig árasztja magából a napsütés forróságát.

Út a "mennyei" Hana-ba

1927-ben épült a Hana Highway, az a legendás út, ami a sziget dél-keleti részén fekvő kis városkába, Hanába vezet. Ez az a fajta kirándulást, ahol maga az út az élvezet, és nem pedig az úticél. Érdemes elindulni reggel 8-9 óra körül és csomagolni magunkkal élelmet. Az út 600 hajtűkanyart és 56 darab egysávos hidacskát rejt magában, mindezt egy trópusi esőerdőn keresztül haladva. Láthatunk romantikus kis templomokat, fekete homokos tengerpartokat, szivárványokat és számos kisebb-nagyobb vízesést is. A helyiek úgy tartják, hogyha valaki Mauin jár, akkor ezt az utat nem lehet kihagyni.

Az út oda-vissza legalább 6 óra. Ha lehet, induljunk vissza a szállásunkra sötétedés előtt legalább 3 órával. A Hana Highway számtalan apró megállót rejt magában, ösvényekkel, bambuszerdőkkel, arborétumokkal. Azért érdemes magunkkal elemózsiát vinni, mert az úton elvétve vannak ugyan gyümölcsös standok, ahol magunk vehetjük el a kókuszt, ananászt, mangót vagy papayát, és becsületkasszába dobunk néhány dollárt, de rendes büfét nemigen találni.

Lahaina - a nyüzsgő kisváros

Utolsó esténket töltsük Lahainaban. Az aprócska városban jobbnál jobb éttermeket találunk, bármelyiket választjuk is, érdemes előre lefoglalnunk az asztalt. Van itt hamburgerező és luxus étterem is, mindenki megtalálja az ízléséhez és pénztárcájához legjobban illőt. Ha szeretnénk haza vinni egy kis darab hawaiit-t, az itteni szuvenír boltokban lesz miből válogatni. A szokásos hűtőmágnes, képeslap és kulcstartó kombinációk mellett számos egyedi, helyben készített dísz és használati tárgyra lelhetünk a kisebb boltocskákban.