Hétvégi népünnepély a köröshegyi völgyhídon

Vágólapra másolva!
Bicikliversennyel, koncertekkel, fény- és tűzijátékkal tarkított népünnepélyt rendeznek szombaton egész nap a kőröshegyi völgyhídon, mielőtt az M7-es autópálya részeként augusztus 8-án átadják a forgalomnak
Vágólapra másolva!

Több ezer érdeklődőt várnak a 13 órától éjszakáig tartó rendezvényre, amelyet Szántód és Balatonföldvár felől, Kőröshegyen át lehet csak megközelíteni. A népünnepély amatőr kerékpárversennyel indul több kategóriában, és ennek ideje alatt nyílik először és utoljára lehetőség arra, hogy az autópályaszakaszról a későbbiekben kitiltott gyalogosok és bringások birtokba vegyék a völgyhidat, gyönyörködve a páratlan balatoni panorámában is - közölte Orosz Károly, a kivitelező Hídépítő-Strabag konzorcium projektigazgatója pénteken a távirati irodával.

Az ország legnagyobb - 1872 méter hosszú és 88 méter magas (25 emeletes irodaháznak felel meg) - hídján külön biztonsági szolgálat valamint a rendőrök vigyáznak majd a látogatók biztonságára. Este, 18 óra után a közönségnek el kell hagynia a hidat, és a Balatonlelle felőli végén, illetve az alatta kialakított, több ezres nézőtömeg befogadására alkalmas területen folytatódik a program a Kiscsillag és a Pannónia Allstar Ska koncertjével, majd 22 órától monumentális fény-, lézer és tűzijáték veszi kezdetét.

A nap folyamán lehetőség lesz meghallgatni a híd építéséről szóló ismertető előadásokat, illetve a környékbeli vendéglátók kínálják étellel itallal az idelátogatókat.

Forrás: MTI

Az M7-es autópálya kőröshegyi völgyhídja több szempontból is világrekordernek számít a kivitelező Hídépítő Zrt. adatai szerint. A világ második legnagyobb viaduktja különlegesnek számít amiatt, hogy 4000 méteres ívben fekszik, 2,86 százalékos hosszirányú és 2,51 százalékos keresztirányú az eséssel. Három évig tartott a 16 pilléres híd megépítése, amelynek során a világon az eddigi legnagyobb iparszerű emelést hajtották végre, előre legyártott, 650 tonnás hídelemeket emelve a magasba. A hídon 2x2 forgalmi sávban, maximum 110 kilométer/órás sebességgel haladhatnak majd az autók, leállósáv, gyalogos sáv azonban nem készült.