Vágólapra másolva!
Esténként sötétedés után tömegével rajzanak a fényre az árvaszúnyogok a Balatonnál, ami az utóbbi napokban ellehetetlenítette az esti szabadtéri programokat, vendéglátást, ezért panaszkodnak a turisták, vendéglátósok, polgármesterek egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az esti Balaton-part kivilágított helyein pár napja nem lehet már meginni egy pohár üdítőt, vagy legurítani egy sört anélkül, hogy ne fulladna bele néhány árvaszúnyog a poharunkba, sőt van ahol a levegővétel is nehéz, mert az orrba, szájba keveredik néhány állat. A vitorlások árbocaitól kezdve a büfék tetejéig mindent ellepnek ilyenkor a vért nem szívó, csak sokaságukkal és zümmögésükkel kellemetlenséget okozó szúnyogok - mondta a távirati irodának Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást koordináló szakember, aki türelmet kér a nyaralóvendégektől, mert az árvaszúnyogok csúcsrajzása várhatóan pár napon belül lecseng.

A szakember kifejtette, hogy minden nyáron július végén, augusztus elején pár napon át kellemetlenséget okoz a Balaton iszapjában élő árvaszúnyog lárvák kikelése, de az állat irtása - azon túl, hogy technikailag nehezen megoldható - nemkívánatos. Az árvaszúnyog ugyanis a Balaton iszapjában foszfort épít a testébe, amivel jelentős szerepet tölt be a tó káros foszforterhelésének csökkentésében, másfelől azért is kímélendő, mert a tápláléklánc fontos része a térség állatvilágában.

A szokásos csípőszúnyogirtás gyéríti az árvaszúnyogokat is, azonban erre a közeljövőben nincs szükség, mert a legutóbbi biológiai irtás igen hatékonynak bizonyult - fejtette ki Sáringer-Kenyeres. Hozzátette, várhatóan még hetekig nem lenne szükség újabb csípőszúnyogirtás elrendelésére a Balatonnál, azonban a térség polgármestereinek kérésére általában az augusztus 20-i ünnepségek előtt biztonsági gyérítést tartanak, ami bizonyára nem lesz másként idén sem. Addigra azonban várhatóan már túl lesz az üdülőövezet az árvaszúnyog-invázión.