Súlyos kárt okoz Angliának a rasszista valósághős

Vágólapra másolva!
Komoly károkat okozhat a 226 millió fontosra becsült indiai beutazó turizmus visszaesése az angol idegenforgalomnak. A várható csökkenést a Channel 4-en sugárzott Celebrity Big Brotherben az egyik indiai szereplőre tett rasszista kijelentésekkel magyarázzák.
Vágólapra másolva!

A csatorna által sugárzott valóságshow-ban közepesen híres brit sztárok vesznek részt, az egyetlen igazán ismert személyiség a népszerű indiai színésznő, Shilpa Shetty. A botrányt az váltotta ki, hogy egy korábbi valóságshow résztvevője, Jade Goody több ízben is durva rasszista kijelentésekkel illette a szép és művelt indiai színésznőt.

Az eset példátlan felháborodást váltott ki a brit nézőkben, minden korábbinál több, mintegy 40 ezer tiltakozó levél érkezett a műsorral kapcsolatban. Az ügyben politikusok is megszólaltak, tűrhetetlennek nevezve a rasszizmus minden formáját.

A nézettségi rekordot döntő műsorból végül kiszavazták a nézők a butaságáról is ismertté vált álsztárt, de az ügy itt még nem ér véget, az eset hatásai csak ezután jelentkezhetnek.

A botrány komolyan károsíthatja a brit-indiai turisztikai kapcsolatokat - figyelmeztetnek iparági szakértők. A műsorban részt vevő három nőt - Goody mellett két másik szereplő is rasszista megjegyzéseket tett - tudatlan, ostoba nőknek nevezte az állami turisztikai szervezet, a VisitBritain vezetője, Bernard Donoghue. A szervezet szerint a turisták többsége Nagy-Britanniát barátságos, toleráns és befogadó országnak tartja, ahol kisebbségbe szorulnak a Big Brotherben elhangzott vélemények.

A műsort követően Indiában több városban is tüntetések zajlottak, amelyeken a Big Brothert szervezők és a Channel 4 vezetőinek képmásait gyújtották fel a protestálók. A VisitBritain ennek nyomán egy közleményt adott ki Indiában, hogy hiba lenne egy tévéműsor alapján megítélni egy népet.