Rozsdás hajógyárakból kultúrfőváros

Vágólapra másolva!
Skócia második legfontosabb városa, Glasgow még a közelmúltban is egy lepusztult, rozsdás hely hatását keltette. Ennek azonban mára vége.
Vágólapra másolva!

Tények

Az egykori birodalom másodvárosának hírnevét hozó skót férfiak, olyan masszív és robosztus hajókat építettek, mint amilyenek ők maguk voltak. Később, egészen a közelmúltig virágzott a hajógyártás, de a folyópartra dobott rengeteg hibás, rozsdás régi roncs mind a hajléktalanok és a bűnözők otthona lett. Ez a jelenség indította meg a lakókat és a vezetőséget, hogy új életet leheljenek a történelmi városba. Abban az időben a brit szigetek más városaiban, Manchasterben, Sheffieldben is megindult a városrehabilitáció, és a települések hatással voltak egymásra. A glasgow-i revitalizációs folyamat kiváló eredményt hozott. Ma a skótok az egyik legkreatívabb, legpezsgőbb legfiatalosabb városukként tartják számon Glasgow-t. A város megnyerte a kultúra európai fővárosa címet, 1999-ben pedig az építészet és a dizájn városa volt.

Látnivalók, érdekességek

Glasgow-t az idegenforgalomból befolyt összegek segítették hozzá, hogy felújítsák a város legszebb viktoriánus, és György-korabeli épületeit. A régi központi bank épülete - amely egykor egy dohánymágnás tulajdona volt - ma például az egyik legmenőbb szórakozóhely. A Chorinthian ötszintes szórakoztató központ, bárokkal, night klubbokkal, diszkókkal vacsorázó helyekkel. Az egykori igen rossz állapotból feléledt Buchanan utca pedig elegáns bevásárló utca lett, ahol a legmenőbb világmárkák boltjai sorakoznak.

Forrás: www.seeglasgow.com

Az elegáns ruhák vásárláshoz kiváló helyszín még az úgynevezett Italian Center, de a bohém negyed, vagyis a Byres Road környéke az egyedi ruhadarabok után érdeklődőknek is tartogat meglepetéseket. A legelvetemültebb kollekciókat a Pink Poodle-ben próbálhatjuk fel.

A fiatalok úti beszámolói szerint, az új Glasgow szellemiségét legjobban a Modern Művészetek Galériájában érthetjük meg.

A galéria bejáratánál általában fiatalok gyülekeznek. Népszerű találkozóhely. Itt sok a turista is, akik Wellington hercegének lovas szobrát csodálják meg.

A másik népszerű turistalátványosság a hatalmas ezüst labdára emlékeztető Tudományos Központ (Science Centre). Az interaktív kiállításokon minden kipróbálható, megtapintható ezért a tárlatok megvalósításának módja, teljesen eltér a hagyományos múzeumi kiállításokétól.

A Clyde folyó partján érdekes program a hajóépítő üzemek helyszíne, ahol a Queen Elisabeth luxustengerjárón kívül több ezer világhírű hajócsodát készítettek. Glasgow új arcát a Clyde folyón tett hajókirándulásokon fedezhetjük fel a legjobban, és számos múzeum létezik a skót nép tengeri múltjának megismerésére is. A vízibuszok a Jamaica utcától indulnak és megállnak a Clybuilt kiállításnál, és a Skót Tengeri Múzeumnál Braeheadben is. A jegyárak három és hét font között változnak.

A téli hónapokban is megéri Galsgowba látogatni, ugyanis ilyenkor rendezik a Kelta Kapcsolatok Fesztiválját. A nagyszabású rendezvény 1994 óta egyre nagyobb sikereket aratott nemcsak turisták, de a skót lakosság köreiben is. A tavalyi évben 100 ezer látogatója volt a fesztiválnak. Idén, Január 17-től február 4-ig városszerte 256 rendezvény várja az érdeklődőket. Főleg koncertek, performanszok, táncmulatságok jellemzőek.

Aki megkóstolná a hideg krémes kelta söröket, azoknak ajánljuk a belvárosban található Babbity Bowsers, a Nice N Sleazy vagy a Ben Nevis sörözőket. A West End városrészben is vannak sörözők, de ott inkább a bárok bizonyulnak jobbnak. Ilyen hely például a Rogano, ahol a negyvenes évek zenéit játsszák, és a bár belső kialakítása egy korabeli tengerjáró mintájára készült.

Az éjszakai élet az Arches-ban és a Hogomaney-ban és a The Garage-ban a leghangosabb. A Garage-t eltéveszteni sem lehet a Sauchiehall utcában, mert egy hatalmas sárga kamion orra emelkedik ki az épület falából.

Szállás

A Malmaison a város egyik legstílusosabb szállodája. Ha itt akarunk megszállni, 200 eurót kell kifizetnünk egy éjszakáért.

Léteznek persze ettől olcsóbb szálláslehetőségek is, mint amilyen például a City Inn, közvetlenül a folyóparton a Finnieston rakparton. Díjnyertes éttermében ősi kelta fogások is szerepelnek az étlapon. A City Innben 75 fontért (110 euró) már találunk szobát két személyre éjszakánként reggelivel.

Szabó Kata