Ecostat: stagnál a hazai turizmus

Vágólapra másolva!
Az Ecostat második félévi turizmusbarométere 36,4 százalék, 1,4 százalékponttal alacsonyabb az első félévi mutatónál, azaz a turizmus bővülési üteme lassul - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.
Vágólapra másolva!

A hazai turizmus korábbi években tapasztalt dinamizmusa 2006-ban lelassul, az idei teljesítmény 0,5 százalékkal haladja meg a 2005. évit - jelentette ki Belyó Pál. Az Ecostat igazgatója úgy véli, hogy jövőre sem várható javulás, mivel sem a külföldi, sem a hazai kereslet nem erősödik.

Az idegenforgalom devizabevételei tavaly 3,4 milliárd eurót tettek ki, ebben az évben 3,2 milliárd eurós összeg várható, jövőre lényegében hasonló 3,2-3,3 milliárd euró - hangsúlyozta Belyó Pál. Hozzátette azt is, hogy a turizmus 2006-ban várhatóan némileg javítja a fizetési mérleg egyensúlyát, elsősorban a kiutazó turizmus visszaesése miatt.

Az év első tíz hónapjának adatai szerint a beutazó külföldiek száma 2,9 millió volt, ami 6 százalékkal kevesebb a bázisadatnál, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 8,9 millió, ami 9 százalékos csökkenést jelez - közölte az Ecostat igazgatója. Ezzel ellentétes tendenciát jelez a belföldi turistaszám: a 3,2 millió fő összesen 8,1 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami mindkét mutatónál 3 százalékos többletet mutat - tette hozzá.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei az idén elérhetik 226 milliárd - 228 milliárd forintot, ami 4-5 százalékos növekedésnek felel meg, a jövő évre hasonló ütemű többletet vár az Ecostat - mondta el Belyó Pál.